Είναι καλό κουτί το Thermaltake Core P6;

Τι έιναι τα Hard tubes, τι είναι τα soft tubes και τι είναι τα fittings; Αν δεν γνωρίζεις τίποτα από όλα αυτά έλα να δούμε ένα πλήρη οδηγό για κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή. Μέσα από αυτό το άρθρο θα λυθούν όλες οι απορίες όπως τι εργαλεία θα χρειαστείς για να φτιάξεις μόνος σου υδρόψυξη για υπολογιστή. Έλα να το δούμε μαζί παρέα.

Πως να φτιάξω custom loop υδρόψυξη για υπολογιστή;

Ένα από τα θέματα που ήθελα να αναπτύξω ξεκινώντας τη προσπάθεια αυτού το blog, ήταν η κατασκευή custom loop υδρόψυξης. Αυτό επειδή και εγώ όταν πρωτό ήρθα σε επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δυσκολεύτηκα να καταλάβω όλες τις ορολογίες όπως water blocks, fittings, tubes, water tanks κτλ. Έτσι εξ’αρχής είχα αποφασίσει να δημιουργήσω έναν πλήρη οδηγό κατασκευής custom υδρόψυξης για να αποσαφηνιστούν όλες οι ορολογίες αλλά επίσης και ο τρόπος που κατασκευάζεται μια custom υδρόψυξη. Φυσικά αυτό μέσα περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία καθώς και τα εργαλεία που απαιτούνται για τη κατασκευή της.

Τι είναι τα Hard tubes και τι είναι τα Soft tubes;

Ποιά είναι η διαφορά των hard tubes από τα soft tubes; Ουσιαστικά η διαφορά τους είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Δηλαδή τα hard tubes, είναι άκαμπτοι σκληροί σωλήνες, ενώ τα soft, είναι μαλακοί και εύκαμπτοι. Η βασική όμως διαφορά τους είναι στο τρόπο που τους διαχειρίζεσαι, πως τους δουλεύεις δηλαδή, και στο αποτέλεσμα που ο καθένας δίνει. Το αποτέλεσμα με τους hard tubes είναι πολύ πιο όμορφο, τακτοποιημένο και επαγγελματικό, ενώ με τους soft tubes, είναι μεν όμορφο αλλά φαίνεται πιο ερασιτεχνικό το αποτέλεσμα. Βέβαια πρωτού πεις, θα πάω για το επαγγελματικό αποτέλεσμα (και εγώ μαζί σου φυσικά) να γνωρίζεις πως τα εργαλεία χρειάζονται μόνο στη περίπτωση που θα χρησιμοποιήσεις hard tubes, άρα ξεκινάς με επιπλέον κόστος.

Τι είναι τα soft tubes; Στο άρθρο για τη Κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή θα μάθεις όσα χρειάζεται να ξέρεις.
Αποτέλεσμα με soft tubes.

Tα Hard tubes τώρα με τη σειρά τους χωρίζονται σε Acrylic και PETG, δηλαδή σε ακρυλικά και τερεφθαλικού πολυαιθυλένιου. Ουσιαστικά είναι το υλικό που είναι κατασκευασμένο το καθένα. Πρόσφατα η Corsair εισήγαγε και τα frosted tubes, τα οποία είναι και πάλι ακρυλικά απλά δίνουν την οπτική αίσθηση παγωμένου σωλήνα. Οι κύριες διαφορές των hard tubes, είναι η ανθεκτικότητα τους, η καθαρότητα του σωλήνα και η θερμοκρασία που αρχίζουν να λιώνουν ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε σχήμα. Ανώτερα σε ποιότητα είναι τα ακρυλικά αλλά και πιο ακριβά συνάμα, τα PETG είναι καλύτερα για τους αρχάριους ως προς τη διαχείριση. Για εμένα δεν είναι τόσο σοβαρές οι διαφορές, αλλά αν ανέβεις επίπεδο στα PC enthusiast builds, θεωρώ πως θα πας για το καλύτερο.

τί είναι τα hard tubes; Στο άρθρο Κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή θα μάθεις όσα πρέπει να ξέρεις.
Συνήθως οπτικά, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν χρησιμοποιούμε Hard tubes.

Τι είναι το Water Block;

Όταν μιλάμε για custom υδρόψυξη το water block αναφέρεται στο κομμάτι το οποίο καλύπτει τον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών και τη ψύχει. Όπως και στις εργοστασιακού τύπου υδροψύξεις (αναφέρομαι κυρίως για την CPU), έτσι και εδώ έχουμε τις συμβατότητες σε επεξεργαστή. Προσωπικά από τις αγαπημένες μου είναι η Corsair Hydro X Series XC7 RGB PRO CPU Water Block η οποία είναι συμβατή με το socket LGA 1700 της intel και AM4 φυσικά, αλλά υπάρχουν αρκετά άλλα. Βέβαια για να μην κρύψω την αδυναμία μου θα επέλεγα το Thermaltake Pacific W7 Plus CPU Water Block. Πρόσφατα η Thermaltake αναβάθμισε πολλά από τα προϊόντα της ώστε να είναι συμβατά με το νέο socket της intel LGA 1700.

Τι εργαλεία χρειάζεται για να φτιάξω μόνος μου υδρόψυξη για υπολογιστή; Σίγουρα θα χρειαστείς ένα κιτ αν τοποθετήσεις υδρόψυξη με hard tubes στο water block.
Το πανέμορφο CPU block της Thermaltake.

Αντίστοιχα blocks υπάρχουν και για τις κάρτες γραφικών, αλλά εκεί η επιλογή είναι λίγο πιο δύσκολη καθώς πρέπει να βρεις τo συμβατό block με το μοντέλο της κάρτας γραφικών σου, ώστε να μην αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα. Παράδειγμα για τις RX 6900XT και RX 6800XT, υπάρχει το CORSAIR Hydro X Series XG7 RGB RX Series. Όπως και να έχει βέβαια, με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις το καταλληλότερο για τη κάρτα γραφικών σου.

bracket για 2080 ti θα χρειαστεί να ξέρεις τι είναι για τη Κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή.
GPU block για την Nvidia RTX 2080 Ti.

Τι είναι το Water tank;

Συνεχίζοντας τον οδηγό της custom υδρόψυξης, όταν αναφερόμαστε σε αυτή, το water tank ή reservoir, είναι ουσιαστικά η δεξαμενή με το υγρό της ψύξης μας. Για να δημιουργηθεί όμως το κλειστό κύκλωμα ροής θα πρέπει να υπάρχει και μια αντλία (pump), καθώς από μόνη της η δεξαμενή νερού δεν προσφέρει ροή. Μπορείς να βρεις τη κάθε συσκευή χωριστά ή και σαν combo. Από τα αγαπημένα μου water tanks είναι το Thermaltake Water Cooling Pacific PR22 D5 Plus το οποίο φυσικά περιέχει και την αντλία στο πακέτο.

Τι είναι το Radiator; Από τα βασικά για κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή.

Ότι είναι και για την εργοστασιακή υδρόψυξη είναι και για τη custom υδρόψυξη. Radiator είναι το ψυγείο ουσιαστικά που με τον αέρα που προσφέρουν οι ανεμιστήρες στατικής πίεσης, ψύχει το υγρό του κλειστού κυκλώματος. Συνήθως κατασκευάζεται από χαλκό και θα πρότεινα εφόσον ξεκινήσαμε με προϊόντα της Thermaltake να πάρεις το Thermaltake Pacific C360 Radiator. Οικονομικό και τίμιο ψυγειάκι, κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

radiator thermalatake
Ψυγείο για custom loop υδρόψυξη.

Σίγουρα θα χρειαστείς και ανεμιστήρες στατικής πίεσης και εδώ θα σου προτείνω επίσης ένα προϊόν που έχω δουλέψει και είναι εξαιρετικό και σε ποιότητα και απόδοση. Πρόκειται για τους Thermaltake Riing Quad 12 RGB Radiator Fan TT Premium Edition ανεμιστήρες οι οποίοι δένουν τέλεια με τις έως τώρα επιλογές μας.

Τι είναι τα fittings; Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη όταν επιλέγεις τα συγκεκριμένα για κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή.

Οδεύουμε σιγά σιγά στη συμπλήρωση του πάζλ και φτάνουμε στα fittings, τα οποία είναι συνήθως που μπερδεύουν τους περισσότερους. Τα fittings ουσιαστικά είναι οι ενώσεις των tubes (σωλήνων) με τα blocks, radiator ή ένωση σωλήνα με σωλήνα. Για τα soft tubes, θα δούμε πάντα δύο νούμερα να αναγράφονται πάνω στα fittings. Αυτό είναι το ID (inner diameter, εσωτερική διάμετρος) και OD (out diameter, εξωτερική διάμετρος). Για όλες τις νέες υδροψύξεις το μέγεθος νήματος είναι πλέον το G1/4 οπότε αυτή η τιμή πλέον δεν χρειάζεται να σε μπερδεύει ή να της δίνεις σημασία καθώς τα υπόλοιπα μεγέθη έχουν εξαφανιστεί.

Τί είναι τα fittings σε custom loop υδρόψυξη;
Fitting για Hard tube.

Αναλόγως τον σωλήνα λοιπόν που έχουμε (soft tube) πχ 12/16 ( το 12 αναφέρεται στην εσωτερική διάμετρο και το 16 στην εξωτερική διάμετρο σωλήνα) επιλέγουμε και το κατάλληλο fitting (12/16). Αυτά αφορούν τα soft tubes. Για τα hard tubes έχουμε μόνο μια τιμή στα fittings και αυτή είναι η εξωτερική διάμετρος σωλήνα. Δηλαδή αν τα hard tubes μας είναι 12/16mm τότε το fitting πρέπει να είναι 16mm. Τέλος θα βρεις fittings με γωνίες πχ 90 μοίρες ή 45. Αυτά είναι για να ενώσεις tubes μεταξύ τους και σε βοηθούν για την όδευση του σωλήνα συνήθως αλλά και στις απολήξεις. Δεν είναι απαραίτητα όμως πολλά από αυτά καθώς οι ομορφότερες απεικονίσεις γίνονται χωρίς τις ενώσεις αυτές.

custom loop aio
Αποτέλεσμα χωρίς ενώσεις στα tubes.
custom loop aio
Αποτέλεσμα με ενώσεις μεταξύ των Tubes.

Το σίγουρο είναι ότι fittings θα χρειαστείς. Για εμένα θεωρώ ότι των 90 μοιρών και τα κλασσικά είναι αρκετά για να φτιάξεις την υδρόψυξη όπως ακριβώς τη θέλεις!

Τι εργαλεία χρείαζεται για custom loop υδρόψυξη για υπολογιστή;

Τα εργαλεία που θα χρειαστείς, δυστυχώς είναι ένα έξτρα κόστος. Εδώ να πούμε ότι εργαλεία χρειάζεσαι μόνο για τα hard tubes, καθώς τα soft είναι εύκαμπτα και τα κόβεις απλά εκεί που χρειάζεσαι. Στα hard tubes από την άλλη, η κοπή τους είναι πιο δύσκολη αλλά και η διαχείριση τους επίσης, για να λυγίσουν ώστε να τα φέρουμε στα μέτρα μας. Το πρώτο που θα χρειαστείς είναι ένα πιστόλι θερμού αέρα, ώστε να καταφέρεις να φτάσεις στο σημείο που χρειάζεται σε θερμοκρασία το hard tube για να αρχίζει να λυγίζει και να του δώσεις το σχήμα που θέλεις.

hot air pistol είναι από τα βασικά εργαλεία θα χρειαστείς για να φτιάξεις μόνος σου υδρόψυξη για υπολογιστή.
Πιστόλι θερμού αέρα.

Το πιστόλι που σου προτείνω είναι το Brüder Mannesmann M49500 Hot Air Blower 2000 W, κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ, έχει μέγιστη θερμοκρασία τους 550 βαθμούς κελσίου, οπότε είναι ιδανικό για τη δουλειά μας. Τα υπόλοιπα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι συγκεκριμένα και απαραίτητα. Θα προτείνω το Thermaltake Pacific 12 to 10 mm Hard Tube Bending Kit καθώς περιέχει όλα όσα χρειαζόμαστε, εκτός ίσως από το κλειστό κύκλωμα τροφοδοσίας που μπορούμε να το κάνουμε βέβαια και με συνδετήρα, ώστε να ελέγξουμε στο τέλος για διαρροές, λειτουργώντας μόνο την υδρόψυξη.

kit for hard tube εργαλεία που θα χρειαστείς για να φτιάξεις μόνος σου υδρόψυξη για υπολογιστή οπωσδήποτε.
Το kit εργαλείων για hard tubes από τη Thermaltake

Το λάστιχο στη παραπάνω φωτογραφία, τοποθετείται μέσα στη τρύπα του Hard Tube, ώστε όταν το θερμαίνουμε και αρχίζει να λυγίζει, κρατάει το εσωτερικό ώστε να μην τσαλακωθεί ο σωλήνας. Όταν του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε, τότε το αφαιρούμε. Αυτά που απεικονίζουν μοίρες, ουσιαστικά μας βοηθάνε να πετύχουμε τη τέλεια καμπύλη απλά βάζοντας τον σωλήνα πάνω και λυγίζοντας τον όταν είναι εύκαμπτος πια από τη θερμότητα. Έτσι μπορούμε να κάνουμε γωνία 90 μοιρών ή 45 ή ακόμα και 180 αναλόγως πως θέλουμε την όδευση. Ο κόφτης χρειάζεται για να κόψουμε το hard tube στο μήκος που θέλουμε και η ξύστρα δύο όψεων η μια πλευρά της είναι για να “φαγώσει”την γωνία που κόψαμε ώστε να μπει καλύτερα στο fitting και η άλλη πλευρά της για να τη “τριμμάρει” και να είναι λεία.

Τι υγρό να βάλω στην υδρόψυξη; Στην κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή το υγρό παίζει σημαντικό ρόλο.

Το υγρό που μπαίνει στο κλειστό κύκλωμα ψύξης είναι απεσταγμένο νερό στην ουσία και οι εταιρείες βγάζουν διάφορα, με χρώματα ή διάφανα. Σίγουρα μπορείς να πάρεις διάφανο και να προσθέσεις χρώμα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια, οπότε θα σου προτείνω το Corsair Hydro X Series XL5 Performance Coolant και αν θέλεις να βάλεις χρώμα υπάρχουν ειδικά για αυτή τη χρήση.

Αν θέλεις μια ολοκληρωμένη λύση με όλα όσα χρειάζεσαι (χωρίς τα εργαλεία) προτείνω ανεπιφύλακτα την Thermaltake Pacific M360 Plus Hard Tube. Φοβερή υδρόψυξη, φοβερό water tank και CPU block, rgb φωτισμό, tubes και fittings όσα χρειαστείς!

Όλη η ουσία είναι στη κατάλληλη διαχείριση των tubes καθώς τα υπόλοιπα δεν είναι κάτι δύσκολο να τοποθετηθούν στο σύστημα μας. Συνήθως αν είσαι αρχάριος στα ένα με δύο tubes μαθαίνεις να τα χειρίζεσαι καλά και μπορείς να φτιάξεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Μην ξεχάσεις στο τέλος να αφήσεις μόνο την υδρόψυξη να λειτουργήσει για 24 ώρες ώστε να ελέγξεις τυχόν διαρροές, καθώς αν λειτουργεί όλο το σύστημα μπορεί να καταστραφεί κάτι, πέφτοντας υγρό πάνω του.

Επίλογος και συμπεράσματα. Πόσο εύκολη είναι τελικά η κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή;

Επέλεξες τον δρόμο του Pc enthusiast και τώρα θα τον περπατήσεις. Η custom loop υδρόψυξη είναι από τα κυριότερα βήματα προς τα κορυφαία των builds, καθώς σε ανεβάζει τρελό επίπεδο σε ότι αφορά τους Η/Υ. Ελπίζω το συγκεκριμένο άρθρο να επίλυσε τις όποιες απορίες τυχόν είχες και να σου έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθείς παραπάνω και να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πίστεψε με, θα σε εκπλήξει.

Πόσο εύκολη είναι τελικά η κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή;
Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει.

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για τον RGB και ARGB φωτισμό και να επιλέξεις τις κατάλληλες συσκευές για το σύστημα σου, διάβασε το πρόσφατο άρθρο μου “RGB Vs ARGB. Πλήρης οδηγός.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

7 thoughts on “Κατασκευή Custom loop Υδρόψυξης για υπολογιστή.”

Αφήστε μια απάντηση