Η Intel "σκοτώνει" τους επεξεργαστές 11ης γενιάς, Rocket Lake.

Η Intel ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής των τσιπ Core 11ης γενιάς, γνωστών ως “Rocket Lake”. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση για το τέλος του κύκλου ζωής ολόκληρης της σειράς Rocket Lake καθώς και των σχετικών chipsets. Θα συνεχίσει να δέχεται παραγγελίες για τους Rocket Lake μέχρι τις 25 Αυγούστου και θα αποστέλλει τα τσιπ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, δίνοντας στους πωλητές και τους λιανοπωλητές αρκετό χρόνο για να εφοδιαστούν αν το επιθυμούν.

Οι Rocket Lake, όπως εξετάστηκε από τους ειδικούς, ήταν το τελευταίο απομεινάρι της αρχιτεκτονικής των 14nm της Intel, η οποία ήταν ήδη σε χρήση για επτά χρόνια. Συγκριτικά, οι φορητοί επεξεργαστές 11ης γενιάς της Intel είχαν ήδη μεταβεί στην τεχνολογία 10nm. Ο Core i9-11900K μεταφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική CPU Cypress Cove, αλλά με κόστος κάποιους πυρήνες CPU.

Μία από τις σημαντικότερες επικρίσεις των Rocket Lake ήταν η κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με δοκιμές, το chip-ναυαρχίδα Rocket Lake κατανάλωνε 68% περισσότερη ενέργεια υπό φορτίο σε σύγκριση με τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τον Ryzen 9 5900X. Αυτή η υψηλή κατανάλωση ενέργειας θεωρήθηκε σημαντικό μειονέκτημα, ειδικά με δεδομένες τις τρέχουσες τιμές ενέργειας.

Ανακοινώθηκε η προθεσμία για τους επεξεργαστές Intel Rocket Lake.

Η Intel ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή των επεξεργαστών 11ης γενιάς Rocket Lake-S στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Η εταιρεία έδωσε στους συνεργάτες της προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου 2023 για να δώσουν νέες παραγγελίες για τους εν λόγω επεξεργαστές. Έτσι, καταργεί σταδιακά τους επεξεργαστές της 14nm και τους αντικαθιστά με πιο προηγμένη τεχνολογία. Οι μητρικές πλακέτες των σειρών 400 και 500 με υποστήριξη Intel LGA 1200 θα καταργηθούν επίσης.

Οι επεξεργαστές Rocket Lake-S κυκλοφόρησαν το 2021 και κατασκευάστηκαν με την τεχνολογία 14nm, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014. Η περιορισμένη αρχιτεκτονική των πυρήνων των επεξεργαστών, με μέγιστο αριθμό μόνο οκτώ πυρήνων, έθεσε τη σειρά Rocket Lake σε μειονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού από την AMD Ryzen. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η σειρά Rocket Lake θεωρήθηκε ως η προσπάθεια της Intel να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.

Ποιους άλλους επεξεργαστές σταματάει να παράγει η Intel;

Εκτός από τη διακοπή των επεξεργαστών Rocket Lake-S, η Intel αποφάσισε επίσης να σταματήσει την παραγωγή του chipset Xeon W-1300. Ο Xeon W-1300 μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική επεξεργαστή με τη σειρά Rocket Lake και έτσι η ειδοποίηση για το τέλος της ζωής του και η τελική ημερομηνία αποστολής και παραγγελίας θα είναι η ίδια και για τα δύο chipsets. Η περιορισμένη αρχιτεκτονική πυρήνων της σειράς Rocket Lake, με μόνο οκτώ πυρήνες στη μήτρα της CPU, ήταν μια απόκλιση από την προηγούμενη γενιά που είχε το μέγιστο αριθμό δέκα πυρήνων.

Παρά τους περιορισμούς της αρχιτεκτονικής των 14nm, η Intel επέλεξε να συνεχίσει τη χρήση της λόγω του υψηλού επιπέδου χρησιμοποίησης στην κατασκευή. Η σειρά Rocket Lake ήταν επίσης προηγμένη για την εποχή της, προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Deep Learning Boost από την Intel και την υποστήριξη των εντολών διανυσματικών νευρωνικών δικτύων. Αυτά τα χαρακτηριστικά ξεχώριζαν τη σειρά Rocket Lake από τους ανταγωνιστές της και κατέδειξαν τη δέσμευση της Intel για καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε επίσης: AMD Ryzen 7000X3D: Ανακοινώθηκαν οι τιμές και η διαθεσιμότητα των νέων gaming CPU.

Πόσους συνολικά επεξεργαστές καταργεί η Intel με τους Rocket Lake;

Η Intel Corporation ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή είκοσι έξι νέων επεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένου του πολυαναμενόμενου Intel Core i9-11900K, ο οποίος αποτελεί τη ναυαρχίδα της σειράς. Αυτός ο επεξεργαστής διαθέτει την ίδια ισχύ με τον Intel Xeon W-1390P, αλλά είναι εξοπλισμένος με χαρακτηριστικά που απευθύνονται ειδικά σε σταθμούς εργασίας και επιχειρήσεις. Οι νέοι επεξεργαστές (Raptor Lake) είναι διαθέσιμοι και σηματοδοτούν το τέλος της σειράς επεξεργαστών Rocket Lake της Intel, η οποία αποτελούνταν από τα μοντέλα i5, i7 και i9, καθώς και τα μοντέλα σταθμών εργασίας Xeon W.

Η απόσυρση των επεξεργαστών Rocket Lake έχει νόημα υπό το πρίσμα των δύο νέων γενεών επεξεργαστών που έχει παρουσιάσει η Intel, με τη νεότερη τεχνολογία της να επιτρέπει την τοποθέτηση μεγαλύτερου αριθμού κόμβων διεργασίας σε ένα μόνο chip. Με αυτή την τεχνολογική πρόοδο, η παλαιότερη τεχνολογία Rocket Lake έχει καταστεί παρωχημένη και έχει αντικατασταθεί από τις τελευταίες καινοτομίες στον τομέα.

Intel Rocket Lake λίστα.

Το λανσάρισμα των νέων επεξεργαστών αποτελεί μια συναρπαστική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που χρειάζονται επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων για τους σταθμούς εργασίας και τις επιχειρήσεις τους. Οι νέοι επεξεργαστές της Intel έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους χρήστες την ταχύτητα, την ισχύ και την αξιοπιστία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους αποδοτικά και αποτελεσματικά. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των χαρακτηριστικών, αυτοί οι νέοι επεξεργαστές είναι βέβαιο ότι θα γίνουν ανάρπαστοι τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους επαγγελματίες.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή για να μην χάνεις κανένα νέο άρθρο.

Επίλογος.

Η απόφαση της Intel να επιμείνει στην αρχιτεκτονική των 14 nm οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το επίπεδο των επενδύσεων και των πόρων που είχαν δεσμευτεί σε αυτή τη διαδικασία κατασκευής ήταν απλά πολύ σημαντικοί για να τους εγκαταλείψει η εταιρεία. Επιπλέον, η σειρά Rocket Lake της Intel αποτέλεσε απόδειξη της τεχνικής επάρκειας και της ικανότητας της εταιρείας να παραμένει μπροστά από τις εξελίξεις, προσφέροντας χαρακτηριστικά αιχμής, όπως το Deep Learning Boost και την υποστήριξη για εντολές διανυσματικών νευρωνικών δικτύων.

Αυτές οι εξελίξεις έκαναν τη σειρά Rocket Lake της Intel να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της και την καθιέρωσαν ως ηγέτη στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η διεργασία των 14nm παρείχε τα θεμέλια για αυτές τις καινοτομίες και επέτρεψε στην Intel να παραδώσει ένα προϊόν που ήταν ταυτόχρονα ισχυρό και αποδοτικό. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική των 14nm, η Intel μπόρεσε να διατηρήσει τη θέση της ως κυρίαρχος παίκτης στη βιομηχανία ημιαγωγών και να παρέχει στους πελάτες της την πιο πρόσφατη τεχνολογία.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Η Intel “σκοτώνει” τους επεξεργαστές 11ης γενιάς Rocket Lake.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση