Η Intel παραπαίει και από που να πιαστεί δεν ξέρει.

Το ένα “χαστούκι” μετά το άλλο διαδέχεται η Intel, που κάποτε δέσποζε στη κορυφαία θέση όσον αφορά τη κατασκευή επεξεργαστών. Πρώτα με την προσπάθεια της να ξεπεράσει την αντίπαλο AMD, που πλέον τεχνολογικά, την έχει αφήσει πίσω, μετά οι αποτυχίες στην ανάπτυξη των καρτών γραφικών της στην ώρα που υποσχέθηκε και το τρίτο “χαστούκι” της μοίρας έρχεται από τη διαρροή ασφαλείας του πηγαίου κώδικα των Alder Lake επεξεργαστών της! Αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε από την ίδια την εταιρεία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής δεδομένων και απύθμενων κενών ασφαλείας.

Το χρονικό της αποτυχίας στις Intel Arc GPUs.

Όλο το σκηνικό ουσιαστικά ξεκίνησε όταν δεν κατάφερει να διατηρήσει το χρονοδιάγραμμα της, για την κυκλοφορία της limited edition GPU, Intel Arc A series. Έτσι πάρα πολλοί χρήστες εξέφρασαν τη δυσανασχέτηση τους και το Twitter πήρε φωτιά.

Η εταιρεία λοιπόν είχε δεσμευτεί να κυκλοφορήσει μια κάρτα γραφικών σε limited edition, εντός του καλοκαιριού. Μετά την κυκλοφορία των εξαρτημάτων χαμηλότερης τεχνολογίας από την Κίνα το 2ο τρίμηνο, η Intel είπε ότι θα επικεντρωθεί στη μετακίνηση αυτών των εξαρτημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο προτού στη συνέχεια κυκλοφορήσει τις κάρτες γραφικών Arc A5 και A7. Έτσι τελικά κατάφερε να κυκλοφορήσει τις κάρτες γραφικών, σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο, στις 12 Οκτωβρίου 2022.

Οι επιδόσεις των Intel Arc A series.

Οι πρώτες ενδείξεις των καρτών γραφικών της Intel σε θεωρητικό επίπεδο, είναι περίπου όσο τις περιμέναμε. Για παράδειγμα η Intel Arc A750, που κοστολογείται στα 290 ευρώ, βρίσκεται σε απόδοση ανώτερη από την Nvidia RTX 3050. Βέβαια σε κάποια παιχνίδια τα πηγαίνει εξαιρετικά άσχημα με κατακόρυφη μείωση απόδοσης. Ένα αλλό κακό, φαίνεται πόσο άπειρη είναι η Intel στην ανάπτυξη καρτών γραφικών, είναι ότι κυκλοφόρησε δύο προϊόντα, την Intel Arc A750 & A770 τα οποία μεταξύ τους έχουν διαφορά 5-7% σε απόδοση. Αντιλαμβάνεται κανείς, πως δεν αξίζει καν να προσφέρουμε 50-70 ευρώ παραπάνω για αυτές τις διαφορές, ειδικά όταν η GPU προέρχεται από τον ίδιο κατασκευαστή. Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο για τις Intel Arc “Η Intel επαναφέρει το mid range στις GPU.

Όσον αφορά το λογισμικό διαχείρισης, εμφανίστηκαν πάρα πολλά προβλήματα συμβατοτήτων, αστάθειες στους φωτισμούς κτλ. Θα μου πείτε πως είναι νωρίς και αυτά θα επιλυθούν. Αν ήταν κάτι άλλο, θα συμφωνούσα απόλυτα, όμως όσον αφορά το software, αν βυθιστείς στον βούρκο με τις ασυμβατότητες άλλων προγραμμάτων διαχείρισης, είναι άγνωστο αν καταφέρεις να βγεις σώος.

Γενικά πρόκειται για ένα νέο προϊόν, από έναν νέο “παίκτη” στην αγορά των GPUs. Προσωπικά δεν θα το επέλεγα, καθώς δεν θα ήθελα να βρεθώ αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις, όσον αφορά αστάθειες σε απόδοση, σε ασυμβατότητες και σε προβληματικά προγράμματα οδήγησης. Έστω και αν φαινομενικά η απόδοση είναι ανώτερη άλλων στην ίδια κατηγορία, θα προτιμούσα να περιμένω να επιλυθούν διάφορα ζητήματα.

Διαρροή πηγαίου κώδικα στους Alder Lake.

Η Intel επιβεβαιώνει ότι ο κώδικας BIOS του Alder Lake έχει διαρρεύσει, αλλά δεν αναμένει όπως λέει νέα ελαττώματα ασφαλείας. Φαίνεται αρκετά σίγουρη λοιπόν, ότι ο κώδικας BIOS της δεν πρόκειται να εμφανίσει νέα τρωτά σημεία ασφαλείας αφού βρεθεί σε λάθος χέρια.

Ο ιδιόκτητος κωδικός UEFI για τους επεξεργαστές 12ης γενιάς της πλέον βρίσκεται διάσπαρτος και αυτό είναι γεγονός. Το αρχείο των 6 GB, που δημοσιεύτηκε στο 4chan και το Github, περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση του κώδικα BIOS για τσιπ Alder Lake, ωστόσο, η Intel δεν υποπτεύεται ότι αυτό θα αποκαλύψει τυχόν νέα τρωτά σημεία ασφαλείας.

Η διαρροή λοιπόν για ακρίβεια περιέχει 5,97 GB αρχείων, πηγαίο κώδικα, ιδιωτικά κλειδιά, αρχεία καταγραφής αλλαγών και εργαλεία μεταγλώττισης, με την πιο πρόσφατη χρονική σήμανση στα αρχεία να είναι 30/9/22, πιθανότατα όταν ένας χάκερ αντέγραψε τα δεδομένα. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν ο πηγαίος κώδικας κλάπηκε κατά τη διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης ή διέρρευσε από κάποιον της ίδιας εταιρείας. Ωστόσο, η Intel επιβεβαίωσε στο Tom’s Hardware ότι ο πηγαίος κώδικας είναι αυθεντικός και είναι ο “ιδιόκτητος κωδικός UEFI”.

Η Intel επιβεβαίωσε τη διαρροή λοιπόν, λέγοντας ότι «ο ιδιόκτητος κωδικός UEFI φαίνεται να έχει διαρρεύσει από τρίτο μέρος όπως προείπαμε.

Δεν πιστεύουμε ότι αυτό εκθέτει νέες ευπάθειες ασφαλείας, καθώς δεν βασιζόμαστε στη συσκότιση των πληροφοριών ως μέτρο ασφαλείας. Αυτός ο κωδικός καλύπτεται από το πρόγραμμα επιβράβευσης σφαλμάτων στην καμπάνια Project Circuit Breaker και ενθαρρύνουμε κάθε ερευνητή που μπορεί να εντοπίσει πιθανές τρωτά σημεία για να τους επιστήσουμε την προσοχή μέσω αυτού του προγράμματος. Απευθυνόμαστε τόσο στους πελάτες όσο και στην ερευνητική κοινότητα ασφάλειας για να τους κρατήσουμε ενήμερους για αυτήν την κατάσταση», αναφέρεται στο σχόλιο της Intel που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Αναιρείται αυτόματα η ασφάλεια που προσπαθεί να δώσει στους καταναλώτες, καθώς δεν είναι βέβαιοι και οι ίδιοι αν τελικά θα προκύψει θέμα ασφαλείας, μεγάλο ή μικρό. Έτσι καλεί ερευνητές να ανακαλύψουν τρωτά σημεία. Μάλλον το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο θέλει να δείχνει η Intel.

Ήττα από τους AMD Ryzen 7000 series.

Ενώ διαδέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, το καθοριστικότερο το έλαβε μετά την διάθεση των Ryzen 7000 series, που ουσιαστικά επισκίασαν κάθε σχέδιο της Intel. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, κυκλοφορούν λοιπόν οι νέοι επεξεργαστές της αντίπαλης εταιρείας, οι οποίοι πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και η Intel ακόμα σκέφτεται την επόμενη κίνηση της.

Όσον αφορά τη στρατηγική θέση και ανάπτυξη της AMD, είχαμε τοποθετηθεί σε ένα αναλυτικό και εκτεταμένο άρθρο, 8 μήνες πρίν, στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ήταν δε, το πρώτο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα. “Τι επεξεργαστή να επιλέξω; AMD ή Intel;“. Η επισφράγιση της θέσης ήρθε 8 μήνες αργότερα με ένα πρόσφατο ακόμη άρθρο που επισήμανε το προφανές “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.“. Παρά τη σκληρή κριτική που ίσως δέχτηκε, δε μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί ο κατάλληλος αντίλογος και έτσι επιβεβαιώνεται αυτό και που η ίδια η Intel λέει. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουν αρκετά οι “μπλε” που υποστηρίζονται από εκατομμύρια καταναλωτές, να επιστρέψουν στη γνωστή ποιοτική τους τροχιά. Όμως, τα εμπόδια πολλά και αντιμετωπίζουν, όπως αυτό με τη διαρροή, επιπλέον δυσκολίες για να βρουν ξανά τον ευατό τους.

Επίλογος.

Η Intel, ένας κολοσσός τεχνολογικών προϊόντων, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε κρίση. Καθοριστικό παράγοντα ίσως έπαιξε το γεγονός ότι με τη διετή περίπου κρίση που δέχτηκε το καταναλωτικό κοινό, από τις ενέργειες των εξορυκτών κρυπτονομισμάτων και των scalpers, δε μπόρεσε να πάρει μεγάλο μερίδιο από τη πίτα. Οι εταιρείες που κατασκεύαζαν και κυκλοφορούσαν κάρτες γραφικών τότε, κέρδισαν αρκετά από αυτη την ιστορία και εμείς βρεθήκαμε απέναντι τους. “Όταν η Nvidia και η AMD, μας “γύρισαν τη πλάτη”.“. Σήμερα προσπαθεί να επανέλθει κάνοντας κάποιες ενέργειες στο τομέα των GPUs, αλλά ευελπιστεί και στην διάθεση των Raptor Lake. Δυστυχώς όμως, δεν διαφαίνεται να ρίχνει κάποιο δυνατό χαρτί στην αγορά που να μπορέσει να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Η Intel παραπαίει και από που να πιαστεί δεν ξέρει.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση