Η Intel επαναφέρει το mid range στις GPU.

Οι κάρτες γραφικών της Intel, Arc A750 και A770 πρόκειται να επαναφέρουν τις προσδοκίες μας για υλοποιήσεις μεσαίας κατηγορίας GPU. Το Intel Arc Alchemist βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια και μετά από καθυστερήσεις και εσφαλμένες κινήσεις, βρισκόμαστε επιτέλους στο αρχικό στάδιο. Οι Arc A770 και A750 θα κυκλοφορήσουν στις 12 Οκτωβρίου και στοχεύουν σταθερά στην αγορά μεσαίας κατηγορίας όσον αφορά τις καλύτερες κάρτες γραφικών σε αυτό το τομέα.

Η Intel έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για το τι θα δούμε όταν φτάσουν οι νέες κάρτες της σε λίγες μόνο εβδομάδες. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του Intel Innovation, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger αποκάλυψε την τιμή εκκίνησης των 329 Ευρώ για την A770. Η Arc A770 16GB Limited Edition της Intel θα κοστίζει 349 Ευρώ, μόλις 20 Ε περισσότερα από τη βασική A770 8GB. Τεράστια προσφορά για εμάς τους καταναλωτές είναι αναμφισβήτητα η Arc A750, η οποία θα έχει 8 GB και αρχική τιμή μόλις 289 Ευρώ.

Η Intel επαναφέρει το mid range στις GPU.
Η επαναφορά του mid range στις GPU. (Πηγή: Intel)

Συγκρίση των Arc A770 & A750 με Nvidia RTX 3060.

Η Intel προβαίνει λοιπόν σε συγκρίσεις επιδόσεων, ακολουθώντας την RTX 3060 της Nvidia με ονομαστική αξία 329 Ευρώ (ασχέτως ότι η πραγματική τιμή GPU για αυτήν την κάρτα εξακολουθεί να ξεκινά από 370 Ευρώ). Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που φτάσαμε να βλέπουμε μια RTX 3060 να κοστίζει λιγότερο από το MSRP του από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021.

Ακόμη και στην ισοτιμία τιμής, ωστόσο, η Intel εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να έχει το πάνω χέρι. Για το σκοπό αυτό, παρείχε μια πλήρη σουίτα 67 σημείων αναφοράς παιχνιδιών με τα A770, A750 και RTX 3060. Τα παιχνίδια δοκιμάστηκαν τόσο σε υψηλή ανάλυση 1440p όσο και σε ultra 1080p, κάτι που φαίνεται λογικός στόχος για το υλικό μεσαίας κατηγορίας. Παρείχε επίσης αρκετές διαφάνειες που έδειχναν τα A770 και A750 να έρχονται σε σύγκριση με την RTX 3060, αλλά το πρόβλημά της είναι ότι χρησιμοποίησε μια “τρέχουσα” τιμή 418 Ευρώ για την RTX 3060. (Που λόγω της ευμεταβλητότητας της αγοράς πλέον δεν ισχύει).

Συγκρίση των Arc A770 & A750 με Nvidia RTX 3060.
Συγκρίσεις μεταξύ Intel ARC A770 και Nvidia RTX 3060.

Όπως συμβαίνει με όλα τα σημεία αναφοράς που παρέχονται από τον κατασκευαστή, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τα δεδομένα απόδοσης που εμφανίζονται σε αυτήν τη διαφάνεια. Η Intel δοκίμασε και τις δύο κάρτες με Core i9-12900K, 32 GB μνήμης και μητρική Asus Z690 DDR5. Από την άλλη, η Arc A750 με χαμηλότερη τιμή έδειξε γενικά καλύτερη απόδοση σε όλη τη δοκιμαστική σουίτα.

Η Intel δοκίμασε παιχνίδια που χρησιμοποιούν και τα τρία κύρια API γραφικών: DirectX 12, Vulkan και DirectX 11. Σε Vulkan και DX12 η Intel φαίνεται να υπερισχύει σε απόδοση. Αυτό δεν συμβαίνει για την RTX 3060, ωστόσο, όπου το DX11 κατά καιρούς εξακολουθεί να λειτουργεί καλύτερα από το DX12 ή το Vulkan.

Λεπτομέρειες χαρακτηριστικών των Intel Arc GPU.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της σειράς GPU για desktop, Arc, παραμένουν αμετάβλητες. Περιμένουμε να δούμε πόσο χαμηλά μπορούν να φθάσουν οι τιμές έναρξης των καρτών γραφικών της Intel. Θα υπήρχε σωστή τοποθέτηση σε σχέση με την RTX 3050 και RX 6600 αν τελικά βρεθεί στα 250 ευρώ η τιμή της. Αυτό φέρνει ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα: Πώς θα είναι οι Arc A750 και A770 σε σύγκριση με την RX 6650 XT της AMD.

Λεπτομέρειες χαρακτηριστικών των Intel Arc GPU.
Τα χαρακτηριστικά των νέων καρτών της Intel, ARC A series.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η τυπική απόδοση παιχνιδιών είναι ένα καλό σημείο σύγκρισης, αλλά η Nvidia έχει τώρα διαθέσιμα πολλά παιχνίδια με υποστήριξη DLSS. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’αυτό “Τι είναι το DLSS της Nvidia και τι προσφέρει;“. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο μερικά παιχνίδια με δυνατότητα XeSS. Η Intel έδειξε βελτιώσεις απόδοσης που κυμαίνονται από 37% έως και διπλάσια fps με τη λειτουργία XeSS Performance στα 1440p. Δοκιμάστηκε το Shadow of the Tomb Raider και μερικά άλλα παιχνίδια είναι πλέον διαθέσιμα δημόσια με υποστήριξη XeSS (όπως το Death Stranding).

Στην Arc A380, το XeSS ήταν λίγο προβληματικό, αλλά η Intel λέει ότι πολλά από αυτά μπορεί να οφείλονται στην προσπάθεια μείωσης του αλγόριθμου σε μια σημαντικά πιο αργή GPU. Θα δούμε πώς θα τα πάει στις ταχύτερες Arc GPU αρκετά σύντομα. Αλλά τώρα, η Nvidia έχει το DLSS 3.0 να περιμένει στη γωνία, προσπαθώντας ξεκάθαρα να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αυτό δεν προσφέρεται φυσικά στην RTX 3060 αλλά μόνο στις RTX 4000 series.

Πότε κυκλοφορούν οι κάρτες γραφικών της Intel;

Οι Intel Arc GPUs πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε λίγες μόνο εβδομάδες και υπάρχει έντονος ενθουσιασμός που θα τις δοκιμάσουμε καθώς θα δούμε πώς ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό μεταξύ AMD και Nvidia. Χαιρόμαστε επίσης που βλέπουμε μια πιθανή πραγματική κυκλοφορία GPU μεσαίας κατηγορίας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό.

Η Intel είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είχε τιμολογήσει τις Arc τόσο χαμηλά αν ήταν έτοιμες πριν από έξι μήνες, αλλά οι φόβοι ότι θα προσπαθήσει να τηρήσει τις προηγούμενες φημολογούμενες τιμές έχουν τουλάχιστον απορριφθεί. Οι A750 και A770 φαίνονται πολλά υποσχόμενες αυτή τη στιγμή και θα τις δούμε σε δράση αρκετά σύντομα. Σε αυτό το σημείο, εξετάζουμε τώρα το AMD RDNA 3.0 και τη Nvidia Ada Lovelace. Όσο πιο γρήγορα μπορεί να συμμετάσχει στη μάχη, τόσο το καλύτερο.

Πότε κυκλοφορούν οι κάρτες γραφικών της Intel;
Στις 12 Οκτωβρίου 2022, αναμένονται οι νέες κάρτες γραφικών της Intel.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Η Intel επαναφέρει το mid range στις GPU.” Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση