Η νέα φήμη για την RTX 4090, αποκαλύπτει κάτι που δεν περιμέναμε.

Μπορεί να βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα της φημολογίας, ωστόσο όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Το τελευταίο διάστημα δε, στo Twitter, βλέπουμε όλο και περισσότερες αναρτήσεις γύρω από το θέμα. Η Nvidia βέβαια τηρεί σιγή ιχθύος. Άλλωστε είναι γνωστή η τακτική της εταιρείας να διαρρέει μέσω τρίτων διαύλων τις πληροφορίες και τα νέα της, προς το ευρύ κοινό. Η νέα φήμη για την RTX 4090, αποκαλύπτει κάτι που δεν περιμέναμε. Εκτός από τα χαρακτηριστικά της κάρτας τα οποία πάνω κάτω είναι γνωστά και θα τα αναφέρουμε, διέρρευσε επιπλέον φωτογραφία μιας νέας κάρτας γραφικών της Nvidia. Αλήθεια ή ψέμα; Απάτη ή πραγματικότητα; Το αφήνω σε εσάς να αποφασίσετε.

Νέες φήμες για τις RTX 4000 series.
Η τροφοδοσία της RTX 4090 θα φέρει 1×16 pin.

Ποια φημολογούνται ότι θα είναι τα χαρακτηριστικά της RTX 4090;

Πολλά sites του εξωτερικού και όχι μόνο προσπαθούν να μαντέψουν ή να πληροφορήσουν το κοινό τους για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της RTX 4090. Βέβαια οι διαρροές για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, είναι ελάχιστες και πολλές φορές επιστρατεύεται η γνώση και η φαντασία, ώστε να συμπληρωθεί το πάζλ. Τα έως τώρα, ρεαλιστικά δεδομένα, έχουν ως εξής:

Η Nvidia θα ανακοινώσει την RTX 4090, τον Σεπτέμβριο του 2022. Δηλαδή σε λίγες μέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Για τα λοιπά, απλώς εικάζουμε, αλλά δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις καθώς τα περισσότερα έχουν διαρρεύσει.

  • Τύπος μνήμης: GDDR6X. Ο νέος τύπος μνήμης που πηγαίνει το GDDR6, στο επόμενο στάδιο, προσφέρει περισσότερη ταχύτητα εύρου ζώνης (bandwidth speed).
  • Προτεινόμενη Τροφοδοσία: 850W. Η απαίτηση της νέας κάρτας γραφικών της NVIDIA, RTX 4090, είναι στα 850 Watts.
  • PCIe πρωτόκολλο: Το πρωτόκολλο επικοινωνίας PCI διαύλου, είναι το PCIe 4.0 x16. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τα PCIe, διαβάστε ένα πρόσφατο άρθρο “Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;“.
  • Μέγεθος μνήμης: 24 GB. Πρόκειται για αρκετά μεγάλο μέγεθος μνήμης, που καλύπτει κάθε εργασία.
  • Μέγεθος επεξεργαστή: 5nm. Η αρχιτεκτονική των 5nm στις κάρτες γραφικών δεν είχε υλοποιηθεί έως σήμερα. Η RTX 3000 Series χρησιμοποίησαν 8 nm ενώ οι αντίστοιχες της Radeon τα 7nm. Μπορείτε να διαβάσετε μια κόντρα ανάμεσα σε δύο mid range κάρτες γραφικών της AMD Radeon. “AMD Radeon RX 6700 XT Vs 6750 XT. Ποια είναι καλύτερη;
Η νέα φήμη για την RTX 4090, φέρνει κάτι που δεν περιμέναμε.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση της νέας σειράς RTX 4000.

Επιπλέον πληροφοριές για την RTX 4090.

Η GeForce RTX 4090 είναι μια κάρτα γραφικών της NVIDIA, που θα κυκλοφόρησει το 2022. Η ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022. Κατασκευασμένη σε αρχιτεκτονική 5 nm και βασισμένη στον επεξεργαστή γραφικών AD102, συγκεκριμένα στην παραλλαγή AD102-300-A1, η κάρτα υποστηρίζει DirectX 12 Ultimate (2_2).

Αυτό διασφαλίζει ότι όλα τα σύγχρονα παιχνίδια θα “τρέχουν” εξαιρετικά εύκολα με τη GeForce RTX 4090. Επιπλέον, η δυνατότητα DirectX 12 Ultimate εγγυάται υποστήριξη για hardware RayTracing, Shading μεταβλητού ρυθμού και πολλά άλλα, στα βιντεοπαιχνίδια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν.

Ο επεξεργαστής γραφικών AD102 είναι ένα μεγάλο τσιπ με επιφάνεια 611 mm². Διαθέτει 16384 shading units, 512  texture mapping units και 192 ROPs. Περιλαμβάνονται επίσης 512 tensor πυρήνες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ταχύτητας των εφαρμογών μηχανικής εκμάθησης. Η κάρτα διαθέτει επίσης 128 πυρήνες επιτάχυνσης raytracing. Εκτός των άλλων η NVIDIA φέρει τύπο μνήμης GDDR6X 24 GB. Η GPU λειτουργεί σε συχνότητα 2235 MHz, η οποία μπορεί να υπερχρονισθεί έως και 2520 MHz και η μνήμη λειτουργεί στα 1325 MHz.

Μια κλεμμένη φωτογραφιά της Nvidia RTX 4080, άνοιξε νέες συζητήσεις. Μια νέα φήμη για την RTX 4080.

Στο Twitter, όπως είπαμε παραπάνω θα βρει κανείς, αρκετές πληροφορίες για το εν λόγω θέμα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διακρίνουμε, αν είναι αληθινές ή όχι. Μόλις την 1η Σεπτεμβρίου ένας χρήστης, ανέρτησε μια φωτογραφία και όπως ήταν φυσιολογικό η μάχη για το αν είναι αληθινή ή όχι ξεκίνησε. Αν παρόλα αυτά είναι αληθινή, τότε η Founders edition της RTX 4080 θα είναι ίση σε μέγεθος με την RTX 3090 και είναι κάτι που οι χρήστες το σχολιάζουν αρνητικά. Αυτό αν όντως συμβεί, είναι κάτι που δεν περιμέναμε!

Πολλοί εστίασαν στον ανεμιστήρα, λέγοντας ότι είναι πρωτότυπος σχεδιασμός και άρα είναι αληθινή η φωτογραφία. Άλλοι απαντούν ότι το λογότυπο είναι ανάποδα και η αντιπαράθεση καλά κρατεί.

Επίλογος και συμπεράσματα. Η φήμη για την RTX 4090 και η πραγματικότητα.

Είτε πρόκειται για αληθινή διαρροή είτε όχι, σε λίγες μέρες θα έχουμε επίσημα ανακοινώσεις για το μέλλον των RTX 4000. Έτσι θα γνωρίζουμε αν η φωτογραφιά είναι αληθινή και κατ’επέκταση πότε θα βρίσκεται κοντά μας. Βέβαια οι τιμές για τις συγκεκριμένες κάρτες δεν είναι και ιδιαίτερα προσιτές με την RTX 4090 να ξεκινάει από περίπου 2000$. Βέβαια και αυτό φήμη αποτελεί και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε μερικές μέρες. Εσείς; Τι πιστεύετε; Είναι πραγματική η φωτογραφία που διέρρευσε;

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Η νέα φήμη για την RTX 4090, αποκαλύπτει κάτι που δεν περιμέναμε.” Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

Η εταιρεία θα ανακοινώσει τις νέες κάρτες γραφικών τον Σεπτέμβριο του 2022, με την κυκλοφορία τους να αναμένεται αργότερα το 2022.

Η προτεινόμενη τιμή για αγορά για την RTX 4090, φημολογείται ότι θα βρίσκεται γύρω στα 2000$.

Από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, είναι οι 16384 shading units, οι 128 πυρήνες επιτάχυνσης raytracing και η αρχιτεκτονική των 5nm.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση