Η μάχη των "μικρών". Intel i5-12600K vs Ryzen 5 7600X.

Δύο επεξεργαστές, που στο PCsolution316, ουκ ολίγες φορές αναφερθήκαμε σε αυτούς. Ειδικά για τον Intel Core i5-12600K, τον θεωρούμε ακόμα από τις καλύτερες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς, είτε για gaming είτε για οποιαδήποτε εργασία. Από την αντίπερα όχθη, ο Ryzen 5 7600X, είναι ο επεξεργαστής ή καλύτερα, ανήκει στη γενιά επεξεργαστών, για την οποία μιλήσαμε πριν από 8 ολόκληρους μήνες και ανυπομονούσαμε να έρθει στα χέρια μας. Πλέον, μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά τα δύο μικρά “τέρατα” και να αποφασίσουμε. Ποια CPU επικρατεί;

Ποιοι επεξεργαστές θεωρούνται entry-level;

Επιτηδευμένα ανάφερα τον χαρακτηρισμό “μικροί” στον τίτλο του άρθρου. Αυτό διότι, η AMD, δεν κυκλοφόρησε με τη νέα σειρά των 7000 κανέναν επεξεργαστή πιο προσιτό σε τιμή και έτσι ο R5 7600X θεωρείται ο μικρότερος που έχει προς το παρόν. Ο αντίστοιχος βέβαια της Intel, με τον οποίο συγκρίνεται, ο core i5-12600K, θεωρείται στη πραγματικότητα ένας middle-range επεξεργαστής και φυσικά έτσι έπρεπε να είναι. Πρόσφατα σε ένα άρθρο, ενώ υποστήριξα ανοιχτά την AMD παρά τις αντιδράσεις, αναφέρθηκα στο αρνητικό γεγονός πως η AMD, δεν έφερε μια πρόταση για entry-level επιλογή και μετάβαση στο DDR5. Μπορείτε να διαβάσετε τη πρόσφατη θέση μου, “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.“.

‘Ετσι, αναγκαστικά θα πρέπει να θεωρήσω τον Ryzen 5 7600X ως entry-level επιλογή της AMD. Όπως και να έχει όμως, νικητής της αναμέτρησης θα ανακυρηχθεί, ένας. Αν στη πραγματικότητα οι διαφορές δεν θα είναι τόσο εκκωφαντικές, τότε θα στραφώ στη πιο VFM επιλογή, όποια και να είναι αυτή.

Intel i5-12600K.

Εδώ τα λόγια περισσεύουν. Για μένα πρόκειται για τον πιο VFM επεξεργαστή της Intel, ο οποίος πραγματεύεται τους υβριδικούς πυρήνες που εισήχθησαν με τους Alder Lake CPUs. Σήμερα, τα βλέμματα στρέφονται στους νέους Raptor Lake που αναμένονται σε λίγο διάστημα. Έτσι μπορεί να έχει λίγο πέσει η δημοτικότητα του i5-12600K, αλλά δεν παύει να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις σε όποιον τον επιλέξει.

Στα θετικά του επεξεργαστή, όπως και όλης της σειράς των Alder Lake, θα βάλω σίγουρα την υποστήριξη του DDR4 & DDR5, ένα χαρακτηριστικό που δεν το παρέχει αντίστοιχα η AMD, με τους 7000 series. Αν σκέφτεστε λοιπόν να μεταφερθείτε στον νεό επεξεργαστή της AMD, R5 7600X, καλό είναι να γνωρίζετε τον συγκεκριμένο περιορισμό.

Χαρακτηριστικά του Intel i5-12600K.

Αρχικά όπως προείπαμε, ανήκει στην οικογένεια της 12ης γενιάς επεξεργαστών της Intel, Alder Lake. Κυκλοφόρησε το 4ο τρίμηνο του 2021 και φέρει συνολικούς πυρήνες 10 (6 P-cores & 4 E-cores), ενώ σε αριθμό νημάτων βρίσκεται στα 16. Η υβριδική τεχνολογία της Intel είχε αναλυθεί σε παλαιότερο άρθρο, όπου θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους Perfomance Cores και Efficient Cores, “Αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς.“.

Ο υπερχρονισμός του πυρήνα φτάνει τα 4.9 GHz, κάτι αρκετά αξιόλογο θα έλεγε κανείς, ενώ η βασική ταχύτητα του Perfomance core, βρίσκεται στα 3.7GHz. Η θερμική βασική σχεδίαση του, απαιτεί τα 125W, ενώ η ενισχυμένη του, τα 150W. Τέλος καθώς, μπορείτε να βρείτε τη πλήρη ανάλυση των χαρακτηριστικών από την επίσημη σελίδα της Intel, φέρει ενσωματωμένα γραφικά Intel® UHD Graphics 770.

Εάν σας ενδιαφέρει ένας επεξεργαστής με δυνατά ενσωματωμένα γραφικά, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, “Οι 4 καλύτεροι φτηνοί Intel και AMD επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

AMD Ryzen 5 7600X.

Οι νέα οικογένεια των Ryzen επεξεργαστών, ήρθε κοντά μας στις 27 Σεπτεμβρίου του 2022. Έτσι, ενώ το πρώτο άρθρο του PCsolution316 είχε αναφερθεί σε αυτή τη σειρά και το τι θα περιμέναμε, πριν 9 μήνες περίπου, ήρθε η επισφράγιση των προγνωστικών μας. Έχουμε μια αξιομνημόνευτη εξελικτική πορεία της AMD, προς κάθε κατεύθυνση. Είδαμε πλέον τους επεξεργαστές της να μεταφέρονται σε LGA Socket, που σημαίνει ότι τα pins είναι ενσωματωμένα πλέον και πρωτοστάτησε στην αγορά φέροντας την αρχιτεκτονική των 5nm σε desktop επεξεργαστές. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο αναλυτικό άρθρο και τι προέβλεπε για το μέλλον, “Τι επεξεργαστή να επιλέξω; AMD ή Intel;“.

O Ryzen 5 7600X λοιπόν, είναι ο μικρός της παρέας, καθώς στην ανάπτυξη της σειράς η AMD, δεν συμπεριέλαβε κανέναν πιο αδύναμο επεξεργαστή ή οικονομικά ασθενέστερο, από αυτόν. Εξού και ο τίτλος των “μικρών”, που στη πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στα οικονομικά μεγέθη των επεξεργαστών. Ο περιορισμός που φέρει όλη η σειρά, είναι ότι υπάρχει συμβατότητα αποκλειστική με DDR5, άρα και μονόδρομος στο αυξημένο κόστος και τις επιλογές.

Χαρακτηριστικά του AMD Ryzen 5 7600X.

Ο R5 7600X, ανήκει στη Zen4 γενιά των CPUs της AMD και είναι συμβατός με AM5 socket. Η κωδική ονομασία του είναι “Raphael”. Πρόσφατα συγκρίναμε και μητρικές για το συγκεκριμένο socket, οπότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά για περισσότερες πληροφορίες, “AM5 Socket. Ποια είναι η καλύτερη συμβατή μητρική;“. Φέρει 6 πυρήνες και 12 νήματα, ενώ η ταχύτητα του πυρήνα αγγίζει τα 5.3GHz ενώ ο βασικός χρονισμός βρίσκεται στα 4.7GHz. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός θα έλεγε κανείς. Η αρχιτεκτονική όπως προείπαμε είναι τα 5nm, θερμική σχεδίαση τα 105W και είναι συμβατός μόνο με DDR5 πρωτόκολλο μνήμης RAM. Φέρει από τα καλύτερα ενσωματωμένα γραφικά πλέον σε επεξεργαστή, με κάρτα γραφικών RDNA 2.0 και συχνότητα τα 2200MHz.

Πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών του επεξεργαστή μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της AMD.

Σύγκριση τιμής των AMD Ryzen 5 7600X & Intel i5-12600K.

Όσον αφορά τη τιμή, οι δύο επεξεργαστές βρίσκονται αρκετά κοντά. Βέβαια τον i5-12600K, όταν το budget μας είχε ταβάνι τα 300 ευρώ τον επιλέξαμε σε τελευταίο άρθρο, ενώ τον 7600X, όχι, καθώς ξεφεύγει αρκετά. Βρίσκετε λοιπόν ο δεύτερος, λίγο πιο πάνω σε τιμή και θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς αν αξίζει τα χρήματα του. Μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές της αγοράς στο Amazon.de.

Θα σταθώ λίγο παραπάνω σε ότι αφορά τη τιμολογιακή κατάσταση των δύο επεξεργαστών. Σίγουρα ο R5 είναι ένα νέο προϊόν, που φέρει κάποιες καινοτομίες, για την AMD. Η ταχύτητα πυρήνα είναι εξαιρετική, αξιόλογα ενσωματωμένα γραφικά και μπορώ να παραθέσω πολλά επιχειρήματα υπέρ του. Όμως, πέρα από τα υπόλοιπα, δεν πρόκεται προσωπικά να δώσω κοντά στα 400 ευρώ, ούτε 300, για έναν 6-πύρηνο επεξεργαστή. Όσον αφορά καθαρά τη τιμή, γέρνω 100% υπέρ του i5-12600K, ξεκάθαρα, ως πιο VFM επιλογή για αυτά που προσφέρει overall.

Σύγκριση των AMD Ryzen 5 7600X και Intel i5-12600K σε videogames.

Προς το παρόν θα συγκρίνουμε τους δύο αυτούς επεξεργαστές σε διάφορα παιχνίδια, ώστε να δούμε πόσο διαφορετικά αποδίδουν. Σε κάποιες μετρήσεις ωστόσο καθαρά του επεξεργαστή, φαίνεται ο R5 7600X, να αποδίδει 22% περισσότερο από τον 12600K, έχει καλύτερη απόδοση για κατανάλωση κατά 9% ενώ προσφέρει περισσότερη ταχύτητα στη μεταφορά δεδομένων του DDR5.

7600X vs 12600K στο Watch Dogs Legion.
Διαφορά των δύο επεξεργαστών στο Watch Dogs Legion.
Ryzen 7600X Vs i5-12600K στο Spiderman.
Ryzen 7600X Vs i5-12600K στο Spiderman.
Ryzen 7600X Vs i5-12600K στο Far Cry 6.
Far Cry 6, Ultra Settings.
7600X vs 12600K στο Forza Horizon 5
Οι διαφορές στο Forza Horizon 5.
7600X vs 12600K στο Cyberpunk2077.
7600X vs 12600K στο Cyberpunk2077.

Πηγή εικόνων:  Game Tests.

Όσον αφορά λοιπόν το gaming, αν και νωρίς ακόμα, θα δούμε ελάχιστες διαφορές στους δύο επεξεργαστές. Βέβαια η διαφορά θα φανεί σε λίγο διάστημα, που θα αρχίζει να εξομαλύνεται και θα γίνεται περισσότερο βελτιστοποιημένος ο Ryzen 7600X. Ωστόσο, καθαρά ως επεξεργαστής και απόδοση, σίγουρα ο R5 7600X, υπερτερεί.

Τι χρησιμοποιήθηκε για τις μετρήσεις.

Για τις μετρήσεις στα παραπάνω videogames, καθώς ο Ryzen & Intel φέρουν διαφορετικά sockets, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μητρικές. Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα:

Για τον R5 7600X:

Για τον Intel i5-12600K:

Θερμική απόδοση των δύο επεξεργαστών.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας χρήστης του R5 7600X, είναι μια αύξηση στις θερμοκρασίες του επεξεργαστή. Βέβαια, η AMD, επίσημα έχει ανεβάσει το Thermal throttle στους 95 βαθμούς Κελσίου. Κάποιοι λένε ότι προσπαθεί να καλύψει μια ατέλεια της σειράς των επεξεργαστών που δείχνουν να ανεβάζουν εύκολα θερμοκρασία σε σχέση με τους προκατόχους τους ή τους αντιπάλους τους. Από την άλλη ο αντίλογος στηρίζεται (κάτι που υποστηρίζω και εγώ προσωπικά) ότι λόγω του ότι πρόκειται για νέο προϊόν, έχει τα περιθώρια να βελτιωθούν κάποιες δυσλειτουργίες του, με μετεγενέστερο BIOS update. Όπως και να έχει, στη συγκεκριμένη μάχη, αν και θερμική σχεδίαση έχει μικρότερη ο Ryzen, επικρατεί ο Intel i5-12600K, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τι είναι το Thermal Throttle σε έναν επεξεργαστή;

Τα στοιχεία του υπολογιστή όπως η CPU, η GPU, ακόμη και οι μονάδες μνήμης παράγουν θερμότητα. Κάτω από μεγάλη πίεση, παράγουν πολύ περισσότερη θερμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του συστήματος ή ενός μέρους του υπολογιστή. Όταν ένα εξάρτημα φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, η απόδοση περιορίζεται για να αποτρέψει τη συσσώρευση θερμότητας και να διατηρήσει τη ψύξη σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα εξαρτήματα μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους μόνο εάν οποιαδήποτε λύση ψύξης καταφέρει να τα διατηρεί σε θερμοκρασίες ασφαλείς. Αν θέλετε να επιλέξετε τη κατάλληλη ψύξη για τον επεξεργαστή σας, θα πρότεινα να συμβουλευτείτε ένα άρθρο, “Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι καλύτερο;”.

Παίζει ρόλο η μητρική κάρτα που θα επιλέξω για τον επεξεργαστή μου;

Είναι από τα κυριότερα σημεία στα οποία στέκομαι συχνά στα άρθρα μου. Πραγματικά μια καλή μητρική, θα μας δώσει τη σωστότερη βάση για να στήσουμε ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σύστημα. Όσον αφορά τους επεξεργαστές της Intel, Alder Lake, ιδανική μητρική πλακέτα θεωρείται το chipset Gigabyte Z690. Πρέπει να προσέξουμε μόνο, αν έρχεται με τη δυνατότητα DDR5 ή DDR4 καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα στις δύο αυτές τεχνολογίες.

Αντίστοιχα το ιδανικότερο chipset (το Sweet spot, ενώ υπάρχουν και άλλα) για τον R5 7600X είναι το X670, θεωρώ ότι θα μας προσφέρει ότι χρειάζεται χωρίς υπερβολές. Αν πάλι θέλετε να μάθετε αυτή τη στιγμή ποια μητρική βρίσκεται στη κορυφή για AM5 socket, μπορείτε να διαβάσετε “AM5 Socket. Ποια είναι η καλύτερη συμβατή μητρική;“.

Επίλογος, συμπεράσματα και τελικές σκέψεις.

Αναμφισβήτητα, ο R5 7600X ως πιο νέο προϊόν και τεχνολογικά ανεπτυγμένο, θα υπερίσχυε σίγουρα του i5-12600K. Όμως, οι διαφορές για έναν gamer, είναι αμελητέες στη παρούσα φάση. Ίσως ακόμα και στις αποδόσεις καθαρά επεξεργαστικές να μην βλέπαμε αρκετές διαφορές ή και καθόλου. Τα σημεία που θα σταθώ είναι τα εξής, όσο και αν υποστηρίζω την AMD, τα όσα καταφέρνει. Ποιοτικά, οι 10 πυρήνες και 16 νήματα, είναι ανώτερα από τους 6 πυρήνες και 12 νήματα. Δεν θεωρώ πια και ξεπερασμένο τον Alder Lake, μην γελιόμαστε. Είναι από τα καλύτερα προϊόντα της Intel αυτή τη στιγμή. Κοινως τα 250+ ευρώ θα τα έδινα για έναν 10 πύρηνο επεξεργαστή. (Ασχέτως που οι 6 πυρήνες είναι οι P-Cores και οι 4 E-cores).

Τέλος, η δυνατότητα που μου προσφέρει ο Intel core i5-12600K να στήσω ένα σύστημα με DDR4, καθώς ακόμα δεν έχω ακόμα λόγο να απολαύσω τα οφέλη του DDR5, ούτε να τα χρυσο-πληρώσω, τον κάνει ξεκάθαρα πιο VFM επιλογή και θα τον επιλέξω ως νικητή της αναμέτρησης.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Η μάχη των “μικρών”. Intel i5-12600K vs Ryzen 5 7600X.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση