[Επιλύθηκε] CPU υπολογιστή. Πως να επιλέξετε την κατάλληλη;

Όταν πρόκειται για την κατασκευή ή την αναβάθμιση ενός υπολογιστή, η CPU (κεντρική μονάδα επεξεργασίας) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η CPU είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή, υπεύθυνος για την εκτέλεση εντολών και την εκτέλεση υπολογισμών που επιτρέπουν τη λειτουργία του υπολογιστή. Ως εκ τούτου, η επιλογή της σωστής CPU μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική απόδοση και τις δυνατότητες του υπολογιστή σας.

Υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή μιας CPU:

Προϋπολογισμός.

Μία από τις πιο προφανείς εκτιμήσεις είναι ο προϋπολογισμός σας. Οι CPU μπορεί να κυμαίνονται σε τιμές κάτω από 100 έως πάνω από 1.000 Ευρώ, ανάλογα με τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους. Αν και γενικά είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε μια CPU υψηλότερης ποιότητας, είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία που να ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.

Κατανάλωση ενέργειας.

Η ποσότητα ισχύος που καταναλώνει μια CPU μπορεί να επηρεάσει τόσο τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όσο και τη συνολική παραγωγή θερμότητας του υπολογιστή σας. Οι CPUs υψηλότερων επιδόσεων τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, η οποία μπορεί να παράγει περισσότερη θερμότητα. Εάν κατασκευάζετε έναν υπολογιστή μικρών διαστάσεων ή σας απασχολεί η κατανάλωση ενέργειας, αξίζει να αναζητήσετε μια CPU με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Ταχύτητα ρολογιού.

Η ταχύτητα ρολογιού μιας CPU αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία μπορεί να εκτελεί εντολές, η οποία μετράται σε GHz (gigahertz). Οι υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού ισοδυναμούν γενικά με ταχύτερες επιδόσεις, αλλά άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των πυρήνων και η αρχιτεκτονική της CPU, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συνολική της ταχύτητα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.

Πυρήνες και νήματα.

Ο πυρήνας μιας ΚΜΕ (κεντρικής μονάδας επεξεργασίας) είναι μια μονάδα εντός της ΚΜΕ που μπορεί να εκτελεί εντολές. Πολλές σύγχρονες ΚΜΕ διαθέτουν πολλαπλούς πυρήνες, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις επιτρέποντας τη να εκτελεί πολλαπλές εργασίες και να εκτελεί πολλές εντολές ταυτόχρονα. Μια λοιπόν με περισσότερους πυρήνες, θα είναι γενικά καλύτερη στον χειρισμό εργασιών που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, όπως η επεξεργασία βίντεο ή η μοντελοποίηση 3D. Εκτός από τους πυρήνες, ορισμένες διαθέτουν επίσης “νήματα” ή threads, τα οποία είναι ουσιαστικά εικονικοί πυρήνες που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση επιτρέποντας στην ΚΜΕ να χειριστεί ακόμη περισσότερες εντολές ταυτόχρονα.

Συμβατότητα με τη μητρική πλακέτα και άλλα εξαρτήματα.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η CPU που επιλέγετε είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα και άλλα εξαρτήματα, όπως η μνήμη RAM και το σύστημα ψύξης. Διαφορετικές μάρκες και μοντέλα CPU ενδέχεται να απαιτούν διαφορετικούς τύπους υποδοχών ή διασυνδέσεων, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε ξανά τη συμβατότητα πριν προβείτε σε αγορά.

Δυνατότητες overclocking.

Το overclocking είναι η διαδικασία αύξησης της ταχύτητας ρολογιού μιας CPU πέραν της προεπιλεγμένης ταχύτητας, η οποία μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις. Δεν είναι όλες οι CPU ικανές να υπερχρονολογηθούν, και όσες είναι ικανές μπορεί να απαιτούν πρόσθετη ψύξη και άλλο υλικό για την υποστήριξη της αυξημένης ταχύτητας ρολογιού. Εάν ενδιαφέρεστε για το overclocking, αξίζει να αναζητήσετε μια CPU με καλές δυνατότητες overclocking.

Διαβάστε επίσης: Πως να κάνω overclock σε Ryzen 5000 series.

Επιλογή CPU για overclock.
Αν σκοπεύετε να κάνετε overclocking, τότε καλό είναι να υπολογίζετε σε μια καλή ψύξη.

Ποιες μάρκες CPU υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις κύριες μάρκες επεξεργαστών που μπορείτε να εξετάσετε: Intel, AMD και ARM. Η Intel είναι σήμερα από τις πιο δημοφιλής μάρκες, γνωστή για τις CPU υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούνται συχνά σε υπολογιστές παιχνιδιών και σταθμούς εργασίας. Η AMD είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή, γνωστή για την προσφορά καλών επιδόσεων σε πιο προσιτές τιμές. Οι CPU ARM χρησιμοποιούνται κυρίως σε κινητές συσκευές και είναι γνωστές για τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Όταν επιλέγετε μια CPU για συγκεκριμένες εργασίες, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

Gaming.

Για gaming, θα χρειαστείτε μια CPU με υψηλή ταχύτητα ρολογιού και τουλάχιστον τέσσερις πυρήνες. Οι σειρές Core i5 και Core i7 της Intel είναι δημοφιλείς επιλογές για gaming, όπως και οι σειρές Ryzen 5 και Ryzen 7 της AMD. Αξίζει επίσης να εξετάσετε τον τύπο των παιχνιδιών που θα παίζετε και την κάρτα γραφικών που θα χρησιμοποιείτε, καθώς αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συνολική απόδοση.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια CPU για gaming:

  • Ταχύτητα ρολογιού: Πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία η CPU μπορεί να επεξεργαστεί τις εντολές. Μια υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού θα έχει γενικά ως αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις, ειδικά σε παιχνίδια που είναι απαιτητικά για την ΚΜΕ.
  • Πυρήνες: Τα περισσότερα παιχνίδια δεν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους πολλούς πυρήνες, αλλά ορισμένα νεότερα παιχνίδια μπορεί να επωφεληθούν από CPU με περισσότερους πυρήνες. Αν σκοπεύετε να κάνετε streaming ή να εκτελείτε άλλες εργασίες που αφορούν την CPU στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μια CPU με περισσότερους πυρήνες μπορεί να είναι ιδανική επιλογή για εσάς.
  • Τιμή: Η τιμή μιας CPU μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και τιμής.
  • Συμβατότητα: Βεβαιωθείτε ότι η CPU είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που χρησιμοποιείτε.
  • Ψύξη: Εάν σκοπεύετε να υπερφορτώσετε την ΚΜΕ (να εκτελέσει σε υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού από αυτήν για την οποία έχει σχεδιαστεί), βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ψύξη για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

Ορισμένες δημοφιλείς επιλογές CPU για παιχνίδια περιλαμβάνουν τις σειρές Intel Core i5 και i7 και τις σειρές AMD Ryzen 5 και 7. Γενικά, είναι καλή ιδέα να διαβάζετε κριτικές και δοκιμές αναφοράς για να δείτε πώς αποδίδει μια CPU σε πραγματικές συνθήκες gaming πριν πάρετε μια απόφαση.Επεξεργασία βίντεο.

Η επεξεργασία βίντεο μπορεί να είναι μια εργασία με μεγάλη χρήση στη CPU, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε μια CPU με υψηλή ταχύτητα ρολογιού και πολλαπλούς πυρήνες. Οι σειρές Core i7 και Core i9 της Intel είναι καλές επιλογές για επεξεργασία βίντεο, όπως και οι σειρές Ryzen 7 και Ryzen 9 της AMD.

Μοντελοποίηση 3D.

Παρόμοια με την επεξεργασία βίντεο, η τρισδιάστατη μοντελοποίηση μπορεί να είναι μια εργασία υψηλής έντασης CPU που επωφελείται από υψηλή ταχύτητα ρολογιού και πολλαπλούς πυρήνες. Οι σειρές Core i7 και Core i9 της Intel και οι σειρές Ryzen 7 και Ryzen 9 της AMD είναι καλές επιλογές για τη μοντελοποίηση 3D.

Όταν επιλέγετε μια CPU για τρισδιάστατη απόδοση, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Επιδόσεις ενός νήματος: Επομένως, μια CPU με υψηλή ταχύτητα ρολογιού και ισχυρές επιδόσεις single-threaded θα έχει γενικά καλύτερες επιδόσεις.
  • Πυρήνες: Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση μπορεί να είναι μια εργασία με μεγάλη χρήση της CPU, οπότε μια CPU με περισσότερους πυρήνες μπορεί να είναι επωφελής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε μπορεί να μην είναι βελτιστοποιημένο για να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πυρήνες, οπότε μια CPU με υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού και ισχυρές επιδόσεις single-threaded μπορεί να εξακολουθεί να είναι καλύτερη επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Συμβατότητα: Βεβαιωθείτε ότι η CPU είναι συμβατή με τη μητρική σας πλακέτα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που χρησιμοποιείτε.
  • Τιμή: Η τιμή της CPU μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, επομένως καλό είναι να επιλέξετε μια VFM επιλογή.
  • Ψύξη: Και σε αυτή τη περίπτωση η ψύξη παίζει σημαντικό ρόλο αν σκοπεύετε να υπερχρονίσετε τη CPU σας.

Ορισμένες δημοφιλείς επιλογές CPU για 3D μοντελοποίηση περιλαμβάνουν τις σειρές Intel Core i9 και Xeon και τη σειρά AMD Ryzen 9.

Διαβάστε επίσης: Επεξεργασία βίντεο και rendering, ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω;

Επιλογή CPU για 3D μοντελοποίηση.
Για κάποιους είναι η μοντελοποίηση 3D, η πρώτη προτεραιότητα στην επιλογή CPU.

Πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα.

Εάν θα χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα, όπως παιχνίδια και streaming ή επεξεργασία βίντεο και τρισδιάστατη μοντελοποίηση, θα θέλετε μια CPU με υψηλή ταχύτητα ρολογιού και μεγάλο αριθμό πυρήνων και νημάτων. Οι σειρές Core i9 της Intel και Ryzen 9 της AMD είναι καλές επιλογές για τέτοιου είδους εργασίες.

Εκτός από αυτές τις εκτιμήσεις που αφορούν συγκεκριμένες εργασίες, υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε μια CPU:

Εγγύηση και υποστήριξη πελατών.

Είναι πάντα καλή ιδέα να επιλέγετε μια CPU από μια αξιόπιστη μάρκα με καλή υποστήριξη πελατών και σταθερή εγγύηση. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει ασφάλεια και θα σας προστατέψει σε περίπτωση τυχόν προβλημάτων που ίσως αντιμετωπίσετε με τη CPU.

Μελλοντική δυνατότητα αναβάθμισης.

Εάν κατασκευάζετε έναν υπολογιστή με σκοπό να αναβαθμίσετε εξαρτήματα στο μέλλον, αξίζει να εξετάσετε μια CPU που θα εξακολουθεί να είναι βιώσιμη σε μερικά χρόνια. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε περισσότερο τον υπολογιστή σας και να αποφύγετε την ανάγκη αντικατάστασης της CPU πολύ σύντομα.

Φήμη της μάρκας.

Τέλος, αξίζει να εξετάσετε τη φήμη της μάρκας κατά την επιλογή μιας CPU. Ορισμένες μάρκες έχουν τη φήμη ότι παράγουν CPU υψηλής ποιότητας με καλή υποστήριξη πελατών, ενώ άλλες μπορεί να έχουν τη φήμη για προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας ή λιγότερο αξιόπιστη υποστήριξη πελατών.

Διαβάστε επίσης: Ryzen 9 7950X3D. Η AMD αποκάλυψε τον πρώτο 16πύρηνο επεξεργαστή με 3D V-Cache.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή μιας CPU για τον υπολογιστή σας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο προϋπολογισμός σας, η κατανάλωση ενέργειας, η ταχύτητα ρολογιού, οι πυρήνες και τα νήματα, η συμβατότητα με άλλα εξαρτήματα και οι δυνατότητες overclocking. Αξίζει επίσης να εξετάσετε τον τύπο των εργασιών για τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας και άλλους παράγοντες, όπως η εγγύηση και η φήμη της μάρκας. Αφιερώνοντας χρόνο για να κάνετε την έρευνά σας και να εξετάσετε τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή CPU που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας θα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “CPU υπολογιστή. Πως να επιλέξετε την κατάλληλη;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση