Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα, από το να βιώνουμε αποσυνδέσεις των συσκευών μας από το Wi-Fi. Πολλές φορές ίσως στο μυαλό μας το δικαιολογούμε, λέγοντας πως ίσως το “σήμα” του Wi-Fi, δεν επαρκεί, ή πως είναι κάπως μακριά ο δρομολογητής και πολλά άλλα. Στη πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και τελικά να εντοπίσουμε τι ακριβώς φταίει. Έτσι, θα απομονώσουμε το πρόβλημα και τελικά θα το διορθώσουμε. Ας δούμε που οφείλονται οι συχνές αποσυνδέσεις συσκευών από το Wi-Fi.
- Πότε εντοπίστηκε το πρόβλημα των αποσυνδέσεων των ασύρματων συσκευών;
- Ζώνες συχνοτήτων δρομολογητή και πρόβλημα αποσυνδέσεων από το Wi-Fi.
- Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι αποσύνδεσης του Wi-Fi.
- 1. Το μόντεμ ή ο δρομολογητής σας χρειάζεται επανεκκίνηση.
- 2. Το σήμα Wi-Fi σας είναι ασταθές.
- 3. Το πρόγραμμα Internet σας είναι πολύ αργό.
- 4. Έχετε διακοπές στο internet.
- 5. Υπάρχει πρόβλημα με τα καλώδια δικτύωσης.
- Εξειδικευμένες μέθοδοι εντόπισης και επίλυσης των αποσυνδέσεων ασύρματων συσκευών από το Wi-Fi.
- 1. Ενημερώστε τη συσκευή σας.
- 2. Αλλάξτε την ισχύς του εκπεμπόμενου σήματος από τον δρομολογητή/μόντεμ σας.
- 3. Διαχωρισμός της ζώνης συχνοτήτων.
- 4. Ελέγξτε για προβλήματα μόντεμ με τον ISP σας.
- Ο φορητός υπολογιστής, αποσυνδέεται από το Wi-Fi συνεχώς.
- 1. Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης του προσαρμογέα δικτύου σας.
- 2. Ενημερώστε το λογισμικό προστασίας από ιούς.
- Επίλογος και συμπεράσματα.
Πότε εντοπίστηκε το πρόβλημα των αποσυνδέσεων των ασύρματων συσκευών;
Ένας καλός σύμβουλος και οδηγός είναι να σημειώσουμε πότε άρχισαν χρονικά οι συχνές αποσυνδέσεις. Αν πρόκειται για το κινητό μας τηλέφωνο για παράδειγμα και δεν υπήρχαν μέχρι πρότινος αποσυνδέσεις, τότε ενδέχεται μια τελευταία αλλαγή να έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Αυτή μπορεί να είναι για παράδειγμα μια πιθανή αλλαγή οικιακού εξοπλισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ενδέχεται επίσης να βιώνουμε αποσυνδέσεις στην τηλεφωνική και γραμμή ίντερνετ με αποτέλεσμα να διακόπτεται φυσικά και η πρόσβαση στο Wi-Fi.
Ζώνες συχνοτήτων δρομολογητή και πρόβλημα αποσυνδέσεων από το Wi-Fi.
Οι σύγχρονοι δρομολογητές, δουλεύουν σε δύο ζώνες συχνοτήτων και συνήθως από εργοστασιακή ρύθμιση εκπέμπουν ταυτόχρονα σε αυτές. Έτσι, χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης, η συσκευή αναλόγως την απόσταση του δρομολογητή επιλέγει μεταξύ των δύο για μεγαλύτερη πιστότητα στην επικοινωνία μεταξύ τους. Φυσικά αυτό διατηρεί αμετάβλητη την σύνδεση στο διαδίκτυο και η μεταβολή δεν γίνεται αντιληπτή, παρά μόνο αν εστιάσει κανείς σε ποια ζώνη είναι συνδεδεμένος. Οι δύο ζώνες λοιπόν του δρομολογητή είναι στα 2.4 GHz και στα 5 GHz.
Στον χρήστη, δίνεται η δυνατότητα να διαχωρίσει τις δύο ζώνες, να θέσει διαφορετικό SSID και φυσικά κώδικο πρόσβασης, σαν να πρόκειται για δύο διαφορετικούς δρομολογητές. Αυτός ο τρόπος, μας επιτρέπει να συνδεόμαστε σε όποια ζώνη θέλουμε. Συνήθως τα 2.4 GHz είναι πιο σταθερά και αξιόπιστα ενώ τα 5 GHz, μας προσφέρουν μεγαλύτερο throughput.
Επίσης αυτό, θα μας διευκολύνει να εντοπίσουμε αν μια εκ των δύο ζωνών έχει πρόβλημα στην εκπομπή τη (κάτι που μου συνέβη πρόσφατα), οπότε και θα αιτηθούμε την αντικατάσταση του δρομολογητή από τον ISP μας (Πάροχο υπηρεσιών ίντερνετ, π.χ Nova, Cosmote κ.τλ).
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι αποσύνδεσης του Wi-Fi.
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τους πιο συνηθισμένους λόγους αποσύνδεσης των ασύρματων συσκευών από το Wi-Fi. Έτσι, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα εντοπίσετε και θα επιλύσετε το πρόβλημα που ενδεχομένως σας ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα, δεν περιμένουμε να είστε τεχνικοί δικτύου για να επέμβετε σε αυτό τον βαθμό, αλλά θα γνωρίζετε τον υπαίτιο για τις συχνές αποσυνδέσεις δικτύου και έτσι θα ζητήσετε την βοήθεια ειδικού για την επίλυση του, αν αυτό φυσικά απαιτείται.
1. Το μόντεμ ή ο δρομολογητής σας χρειάζεται επανεκκίνηση.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο διαδίκτυο είναι η επανεκκίνηση του μόντεμ ή του δρομολογητή σας. Είναι εξαιρετικά γρήγορη, εξαιρετικά εύκολη και εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία. Αυτό συχνά λύνει το πρόβλημα των αποσυνδέσεων δικτύου από ασύρματες συσκευές και δεν χρειάζεται κάποια τεχνογνωσία για να επιτευχθεί.
Η διαδικασία επανεκκίνησης είναι η ίδια για μόντεμ, δρομολογητή ή πύλη (συνδυαστική μονάδα μόντεμ/ρούτερ):
- Βήμα 1: Αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του εξοπλισμού από το πίσω μέρος.
- Βήμα 2: Περιμένετε 60 δευτερόλεπτα.
- Βήμα 3: Συνδέστε ξανά το καλώδιο τροφοδοσίας στην πρίζα.
- Βήμα 4: Περιμένετε ενώ ο εξοπλισμός κάνει επανεκκίνηση.
2. Το σήμα Wi-Fi σας είναι ασταθές.
Αν βρίσκεστε πολύ μακριά από το δρομολογητή σας, η σύνδεση σας μπορεί να διακόπτεται διαρκώς, καθώς τα σήματα Wi-Fi προσπαθούν να προσεγγίσουν την ασύρματη συσκευή σας. Τα εμπόδια μεταξύ της συσκευής σας και του δρομολογητή μπορεί επίσης να προκαλέσουν διαλείπουσες αποσυνδέσεις.
Δώστε προσοχή στο μετρητή σήματος Wi-Fi της συσκευής σας για να δείτε πού το σήμα Wi-Fi γίνεται αδύναμο και αποσυνδέεται. Σημειώστε τις περιοχές στις οποίες αποσυνδέεστε ενώ μετακινείστε και δώστε προσοχή στο τι βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και το δρομολογητή σας σε αυτές τις περιοχές. Εμπόδια όπως τοίχοι και έπιπλα μπορούν να εμποδίσουν το Wi-Fi και να διαταράξουν τη σύνδεσή σας.
Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί για να επιλέξετε το κατάλληλο μέρος που θα τοποθετήσετε τον δρομολογητή σας για μεγαλύτερη κάλυψη, ενώ υπάρχουν και αρκετές συσκευές που κάνουν επέκταση της καλυπτικότητας. Παρακάτω, στις λύσεις για πιο έμπειρους χρήστες, θα αναφέρουμε πως μέσα από τον δρομολογητή ή μόντεμ, μπορούμε να αυξήσουμε την ένταση σήματος Wi-Fi για βέλτιστα αποτελέσματα.

3. Το πρόγραμμα Internet σας είναι πολύ αργό.
Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος ζώνης από αυτό που επιτρέπει το πρόγραμμα διαδικτύου σας, θα παρατηρήσετε επιβραδύνσεις που μπορεί να μοιάζουν σαν να αποσυνδέεται το Wi-Fi. Εάν τα προβλήματα στο διαδίκτυο τείνουν να συμβαίνουν όταν πολλά άτομα στο νοικοκυριό σας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, είναι ακόμα πιο πιθανό να έχετε φτάσει στο όριο ταχύτητας του προγράμματός ίντερνετ σας.
4. Έχετε διακοπές στο internet.
Η τυχαία διακοπή της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο μπορεί να οφείλεται σε διακοπές από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας.
Ο ευκολότερος τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι απλά να καλέσετε τον πάροχό σας για να τον ρωτήσετε. Ένας εκπρόσωπος τεχνικής υποστήριξης θα πρέπει να είναι σε θέση να δει ακριβώς πόσες διακοπές έχει υποστεί ο δρομολογητής σας και πότε ακριβώς συνέβησαν αυτές οι διακοπές. Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να σας δώσει μια εκτίμηση για το πότε η υπηρεσία θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Επίσης, συμβαίνει συχνά ο εξοπλισμός να πραγματοποιεί μόνος του επανεκκινήσεις (αναφερόμαστε σε προβληματικό εξοπλισμό) και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τον δρομολογητή σας κατά τη περίοδο των αποσυνδέσεων. Έτσι, αν παρατηρήσετε σβημένες λυχνίες ή κόκκινη ένδειξη στο πεδίο “Internet” πάνω στον δρομολογητή/μόντεμ τότε καλέστε τον πάροχο σας και πάλι, για αντικατάσταση εξοπλισμού.
5. Υπάρχει πρόβλημα με τα καλώδια δικτύωσης.
Η καλωδίωση του δικτύου στο σπίτι σας μπορεί να προκαλέσει αποσύνδεση της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο, εάν είναι κατεστραμμένη, χαλαρή ή κακώς ρυθμισμένη.
Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:
Ελέγξτε για κατεστραμμένα καλώδια. Ελέγξτε όλα τα καλώδια δικτύωσης για σημάδια βλάβης. Ψάξτε για σκισίματα, εγκοπές ή περιστροφές. Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια είναι καλά κουμπωμένα στο μόντεμ και στην πρίζα.
Μην ξεχάσετε να ελέγξετε και το καλώδιο Ethernet που συνδέει το μόντεμ σας με το δρομολογητή ή τον υπολογιστή σας.
Ελέγξτε για χαλαρά καλώδια. Τα καλώδια Ethernet πρέπει να κάνουν ένα ηχητικό κλικ όταν εισάγονται πλήρως. Η χαλαρή καλωδίωση είναι ένας κοινός ένοχος για τα διαλείποντα προβλήματα στο διαδίκτυο, επειδή ένα χαλαρό καλώδιο μπορεί να εξακολουθεί να περνάει σήμα, αν και με κακή ποιότητα. Αλλά το σήμα μπορεί να διακοπεί εντελώς υπό οποιαδήποτε πρόσθετη πίεση -όπως κάθε φορά που το καλώδιο μετακινείται ελαφρώς.
Συχνά, το κλιπ που συγκρατεί σταθερά το καλώδιο Ethernet στη θύρα σπάει ή χαλαρώνει.
Η επιδιόρθωση προβλημάτων καλωδίωσης μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των εξειδικευμένων εργαλείων και δεξιοτήτων που απαιτούνται. Εάν υποψιάζεστε πρόβλημα καλωδίωσης, ίσως είναι καλύτερο να ζητήσετε την επίσκεψη τεχνικού από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου σας.
Διαβάστε επίσης: [Επιλύθηκε] Πως να κατασκευάσετε καλώδιο δικτύου.
Εξειδικευμένες μέθοδοι εντόπισης και επίλυσης των αποσυνδέσεων ασύρματων συσκευών από το Wi-Fi.
Όπως είπαμε παραπάνω, απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις πιο εξιδεικευμένη προσέγγιση για να εντοπίσουμε το πρόβλημα των αποσυνδέσεων των ασύρματων συσκευών μας από το Wi-Fi. Αν έχουμε ωστόσο πολλές συσκευές, μπορούμε να εντοπίσουμε αν το πρόβλημα οφείλεται σε μια συσκευή εξ αυτών ή αν ο εξοπλισμός που μας έχει προσφέρει ο πάροχος αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Έτσι, αν για παράδειγμα έχετε συνδεδεμένη στο δίκτυο, μια smartTV, ένα κινητό τηλέφωνο και έναν φορητό υπολογιστή, αλλά μόνο μια συσκευή από αυτές βιώνει αποσυνδέσεις, τότε πιθανόν να οφείλεται στην ίδια τη συσκευή.
Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα τέτοιο πρόβλημα με ένα smartphone, το Blackview A90, το οποίο αποσυνδεόταν από το οικιακό μου Wi-Fi, διαρκώς. Τελικά, μετά από αρκετό ψάξιμο, διαπίστωσα πως δεν μπορούσε να συνδεθεί σε συγκεκριμένο πρωτόκολλο κρυπτασφάλισης. Σε επικοινώνια με την υποστήριξη της Blackview, έλαβα την ακόλουθη απάντηση:

1. Ενημερώστε τη συσκευή σας.
Οι υπολογιστές και οι συσκευές μας πρέπει να παραμένουν ενημερωμένα για να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως έχουν προγραμματιστεί στον ταχύτατα κινούμενο κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας. Αλλά μερικές φορές, είναι εύκολο να αναβάλλουμε τις ενημερώσεις μέχρι κάτι να σταματήσει να λειτουργεί. Πριν ξοδέψετε περισσότερο χρόνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων, αξίζει να ολοκληρώσετε τις απαραίτητες ενημερώσεις που προτείνονται από τη συσκευή σας.
2. Αλλάξτε την ισχύς του εκπεμπόμενου σήματος από τον δρομολογητή/μόντεμ σας.
Για να προβείτε σε αυτή την ενέργεια θα πρέπει να είστε σε θέση να συνδεθείτε στον δρομολογητή/μόντεμ σας, με ένα καλώδιο τύπου Ethernet. Βέβαια, μαζί με τον εξοπλισμό σας, θα βρείτε και ένα εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο θα σας καθοδηγήσει ως προς ποια είναι διεύθυνση IP, που σας επιτρέπει να συνδεθείτε στον δρομολογητή/μόντεμ, καθώς και διαπιστευτήρια του χρήστη. Συνήθως η διεύθυνση IP, (εφόσον έχουμε συνδέσει το καλώδιο Ethernet σε έναν υπολογιστή φορητό ή μη) είναι η 192.168.1.1, αλλά ποικίλουν αναλόγως τον κατασκευαστή.

Τη παραπάνω ισχύς μπορεί να τη συναντήσετε με κλίμακα %.
3. Διαχωρισμός της ζώνης συχνοτήτων.
Μια έξυπνη τηλεόραση, όπως και κάποιες άλλες συσκευές, παραδείγματος χάριν μια ασύρματη κάμερα, δουλεύουν συνήθως μόνο σε μια ζώνη συχνότητας, των 2,4 GHz. Έτσι, αν βιώνεται αποσυνδέσεις από αυτές τις συσκευές μόνο, τότε το πρόβλημα εστιάζεται στη συγκεκριμένη ζώνη. Ωστόσο, ο δρομολογητής/μόντεμ μας δίνει τη δυνατότητα να χωρίσουμε τις ζώνες με διαφορετικό SSID και κωδικό πρόσβασης, οπότε είναι εύκολο να εντοπίσουμε αν το πρόβλημα οφείλεται στην εκπεμπόμενη ζώνη ή όχι.

Για τη παραπάνω ενέργεια απαιτείται η σύνδεση και πάλι στον δρομολογητή/ρούτερ.
Στη συνέχεια συνδέουμε τη συσκευή στη ζώνη των 5 GHz και περιμένουμε να δούμε αν αποσυνδεθεί. Το ίδιο κάνουμε και για τη ζώνη των 2.4 GHz. Έτσι θα εντοπίσουμε αν τελικά οι αποσυνδέσεις οφείλονται στην εκπομπή της συγκεκριμένης ζώνης συχνοτήτων.
4. Ελέγξτε για προβλήματα μόντεμ με τον ISP σας.
Εάν το μόντεμ σας δεν επικοινωνεί σωστά με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, ίσως λόγω κάποιας ενημέρωσης ή αλλαγής συμβατότητας, θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε διάφορα προβλήματα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, αν κάτι δεν πάει καλά με την εγγραφή, το μόντεμ ή ο ISP μπορεί να προσπαθούν συνεχώς να πιστοποιήσουν ο ένας τον άλλον, προκαλώντας επιβραδύνσεις. Είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα αν έχετε τοποθετήσει δικό σας μόντεμ. Αυτό επιλύεται με επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα του παρόχου σας.
Ο φορητός υπολογιστής, αποσυνδέεται από το Wi-Fi συνεχώς.
Αν η συσκευή που αποσυνδέεται συνέχεια από την υπηρεσία Wi-Fi είναι ένας φορητός υπολογιστής, τότε υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που μπορείτε να κάνετε, καθώς απαρτίζεται από λογισμικό μέρος αλλά και εξαρτημάτων.
1. Ενημερώστε τα προγράμματα οδήγησης του προσαρμογέα δικτύου σας.
Τα προγράμματα οδήγησης του προσαρμογέα δικτύου του υπολογιστή σας (μερικές φορές ονομάζεται κάρτα δικτύου) ενημερώνονται αυτόματα, εκτός εάν έχετε απενεργοποιήσει την αυτόματη ενημέρωση στο λειτουργικό σας σύστημα. Παρόλα αυτά, αξίζει να το ελέγξετε για να είστε σίγουροι.
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης του προσαρμογέα δικτύου στα Windows 10:
Βήμα 1: Στη γραμμή αναζήτησης των Windows, πληκτρολογήστε “διαχείριση συσκευών” και πατήστε enter.
Βήμα 2: Κάντε κλικ στην επιλογή “Προσαρμογείς δικτύου” στη λίστα των συσκευών.
Βήμα 3: Στο διευρυμένο αναπτυσσόμενο μενού, κάντε δεξί κλικ στον προσαρμογέα δικτύου και επιλέξτε “Ενημέρωση λογισμικού προγράμματος οδήγησης”.
Βήμα 4: Στο παράθυρο διαλόγου που προκύπτει, επιλέξτε “Αυτόματη αναζήτηση για ενημερωμένο λογισμικό προγράμματος οδήγησης”.
Βήμα 5: Ακολουθήστε τις υπόλοιπες οδηγίες στην οθόνη για να ολοκληρώσετε την ενημέρωση.
Βήμα 6: Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Διαβάστε επίσης: Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;
2. Ενημερώστε το λογισμικό προστασίας από ιούς.
Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι ο φύλακας του δικτύου σας. Η κύρια λειτουργία του είναι να μπλοκάρει την επικίνδυνη κυκλοφορία στο διαδίκτυο, αλλά για να το κάνει αυτό, πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ καλής και κακής κυκλοφορίας και αυτό σημαίνει πολλές ενημερώσεις. Τα περισσότερα λογισμικά προστασίας από ιούς διαθέτουν επιλογή αυτόματης ενημέρωσης, την οποία συνιστούμε να διατηρείτε ενεργοποιημένη.
Απενεργοποιήστε προσωρινά το antivirus:
Αν και σίγουρα δεν συνιστούμε να περνάτε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο απροστάτευτοι, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν το antivirus προκαλεί το πρόβλημα αποσύνδεσης είναι να το απενεργοποιήσετε προσωρινά. Το antivirus μπορεί να συγκρούεται με κάποιο πρόγραμμα και να μπλοκάρει τη σύνδεση σας στο διαδίκτυο.
Εάν η απενεργοποίηση του λογισμικού προστασίας από ιούς διορθώσει το πρόβλημά σας, ενεργοποιήστε το ξανά και στη συνέχεια επικοινωνήστε με την τεχνική υποστήριξη. Ίσως χρειαστεί να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα που προκαλεί διενέξεις ή να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό antivirus.
Τα προγράμματα που ενημερώνουν τακτικά ή κάνουν έλεγχο με διακομιστές στο παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη δημιουργία διακοπτόμενων αποσυνδέσεων στο διαδίκτυο. Προσέξτε τις υπηρεσίες cloud και τις σουίτες προγραμμάτων με προγράμματα ενημέρωσης και αδειοδότησης (όπως η Adobe).
Επίλογος και συμπεράσματα.
Κάποιες φορές οι συχνές αποσυνδέσεις των ασύρματων συσκευών, από το Wi-Fi μπορεί να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ωστόσο, αν έχουμε μεθοδικότητα και με την αφαιρετική μέδοθο, μπορεί να περιορίσουμε από που προέρχεται το πρόβλημα και να το εντοπίσουμε. Σίγουρα ελέγχουμε τις τελευταίες αλλαγές που έχουμε πραγματοποιήσει, σε προγράμματα ή εξοπλισμό και ενημερώσεις. Στη συνέχεια ακολουθήστε τον παραπάνω οδηγό. Καλό είναι να γνωρίζεται πως ο πάροχος υπηρεσιών ίντερνετ που έχετε, είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα ακόμα και απομακρυσμένα, (π.χ καθαρίζοντας τη γραμμή από παράσιτα). Κάποιες φορές βέβαια, απαιτείται η επίσκεψη τεχνικού.