[Επιλύθηκε] Πώς να εφαρμόσετε θερμοαγώγιμη πάστα σε GPU ή CPU;

Μια από τις βασικές δεξιότητες κάποιου που κατασκευάζει υπολογιστές, είναι ο τρόπος που εφαρμόζει τη θερμοαγώγιμη πάστα σε μια κάρτα γραφικών ή σε έναν επεξεργαστή. Εάν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζετε θερμοαγώγιμη πάστα, πιθανότατα να έχετε ακούσει πολλές ιστορίες σχετικά κάτι που πήγε στραβά και καταστράφηκε ένας επεξεργαστής. Η θερμική πάστα συχνά συγχέεται με τη θερμική κόλλα λόγω της εμφάνισης και αίσθησης, αλλά είναι πολύ διαφορετικές. Η θερμική κόλλα χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση μιας ψύκτρας με ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα. Αντίθετα, η θερμική πάστα δεν έχει ιδιότητες κόλλας και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της θερμότητας από το υλικό μας, στην ψύκτρα.

Για ποιους λόγους πρέπει να εφαρμόσω θερμοαγώγιμη πάστα;

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε θερμική πάστα. Ο ένας είναι ότι έχουμε αγοράσει μια νέα κάρτα γραφικών ή επεξεργαστή (συνήθως το δεύτερο) και απαιτείται η τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας για καλύτερα αποτελέσματα ψύξης. Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε για το νέο επεξεργαστή μας, μια εξαιρετική πάστα που θα προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Προσωπικά (αν και υπάρχουν και καλύτερες), προτιμώ την Arctic MX-4, καθώς είναι οικομομική αρκετά, αλλά προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις ψύξης.

Ο δεύτερος λόγος που απαιτείται να εφαρμόσουμε θερμοαγώγιμη πάστα σε μια κάρτα γραφικών ή επεξεργαστή, είναι λόγω της πτώσης απόδοσης τους με τον καιρό και της αύξησης θερμοκρασίας τους.

Εφαρμογή της θερμοαγώγιμης πάστας σε μια νέα CPU.

Μπορεί να είναι λίγο αποθαρρυντικό για έναν αρχάριο να αγοράσει μια CPU υψηλής απόδοσης και στη συνέχεια να ανακαλύψει ότι πρέπει να εκτελέσει μια άγνωστη εργασία που μπορεί ενδεχομένως να καταστρέψει το προϊόν του. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο μπερδεμένη λόγω των διαφόρων πιθανών μεθόδων εφαρμογής θερμικής πάστας. Θα ήταν παραπλανητικό να πούμε ότι δεν υπάρχει επικίνδυνος τρόπος για την εφαρμογή θερμικής πάστας. Υπάρχει, αλλά κάποιες οδηγίες και η κοινή λογική θα σας επιτρέψουν να εφαρμόσετε την ιδανική ποσότητα με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι καλό επίσης να γνωρίζετε ότι ορισμένες ψύκτρες για επεξεργαστή συνοδεύονται από μια προ-εφαρμοσμένη θερμοαγώγιμη πάστα.

Βήμα 1ο για την εφαρμογή θερμοαγώγιμης πάστας.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, είναι σημαντικό να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή πάστα. Εδώ ισχύει ο συνηθισμένος εμπειρικός κανόνας: όσο πιο ακριβή είναι η θερμική πάστα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοση της. Παραπάνω, προτείναμε μια θερμοαγώγιμη πάστα οικονομική μεν, αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο λόγος που θέλουμε μια θερμική πάστα υψηλότερης ποιότητας είναι για να μεταφέρει τη θερμότητα από την CPU στην ψύκτρα πιο αποτελεσματικά.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, για το ποιο είδος ψύξης σας ταιριάζει, “Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι καλύτερο;

Ένα άλλο χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ότι η θερμική πάστα συνήθως έρχεται σε δικό της δοχείο που μοιάζει με ιατρική σύριγγα, που σας επιτρέπει να απλώνετε την πάστα αργά και με ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εφαρμόσετε πάρα πολλή πάστα μόνο αν το επιδιώξετε οι ίδιοι.

Επόμενο βήμα, τοποθέτηση του επεξεργαστή.

Πριν ξεκινήσετε, να θυμάστε ότι πρέπει να εφαρμόσετε τη θερμική πάστα μόνο αφού εγκαταστήσετε τον επεξεργαστή στη μητρική πλακέτα και τον ασφαλίσετε. Η πάστα θα τοποθετηθεί από πάνω για να μεταφέρει τη θερμότητα στην ψύκτρα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους συνδέσμους. Έτσι θα έχουμε ένα σταθερό σημείο και μένει να τοποθετήσουμε τη ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας που απαιτείται για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Εάν εγκαθιστάτε μια νέα CPU σε μια παλιά μητρική πλακέτα, θα αποσυνδέσετε το μάνδαλο της υποδοχής (βραχίονα συγκράτησης), θα ξεβιδώσετε τις βίδες ή και τα δύο, ανάλογα με τη μητρική πλακέτα σας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο για το συγκεκριμένο μοντέλο μητρικής πλακέτας. Αφού το κάνετε αυτό, κρατήστε τον επεξεργαστή απαλά από τα πλάγια για να αποφύγετε την καταστροφή των ακίδων. Συνήθως υπάρχει μια ένδειξη (ένα μικρό τρίγωνο) που σας βοηθά να ευθυγραμμίσετε με ακρίβεια τη CPU με την υποδοχή της μητρικής πλακέτας.

Βήμα 3ο, τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας.

Αφού ο επεξεργαστής μας στερεωθεί από τα μάνδαλα ή τις βίδες, ήρθε η ώρα να προσθέσετε την ψύκτρα . Θυμηθείτε ότι δεν θα συγκρατηθεί από τη θερμική πάστα, η οποία, όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν έχει συγκολλητικές ιδιότητες. Πριν τοποθετήσουμε την ψύκτρα στη CPU, πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε τη θερμοαγώγιμη πάστα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι, αλλά οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι η μέθοδος «dot» και η μέθοδος «cross».

Πως τοποθετούμε τη θερμοαγώγιμη πάστα με τη μέθοδο “dot”;

Με τη μέθοδο “dot”, απλώνετε μια κουκκίδα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού στο κέντρο της CPU και στη συνέχεια τοποθετείτε την ψύκτρα με σταθερή δύναμη. Αυτός ο τρόπος εφαρμογής θερμικής πάστας είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος και συνήθως είναι αρκετά ασφαλής. Έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα προκαλέσει κάποια διαρροή.

Πως τοποθετούμε τη θερμοαγώγιμη πάστα με τη μέθοδο "dot";
Τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας με τη μέθοδο “dot”.

Πως τοποθετούμε τη θερμοαγώγιμη πάστα με τη μέθοδο “cross”;

Εάν θέλετε να είστε στην ακόμα πιο ασφαλή πλευρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο “cross” που είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Σχεδιάζετε ένα “Χ”, από τη μία γωνία στην άλλη, με τις γραμμές να τέμνονται ακριβώς στο κέντρο του επεξεργαστή. Μην τραβάτε τις γραμμές μέχρι τις άκρες. θα πρέπει να προσπαθήσετε να παραμείνετε εντός των ορίων της CPU όσο το δυνατόν περισσότερο. Η τοποθέτηση της ψύκτρας είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη μέθοδο “dot”, με ίση κατανομή δύναμης.

Πως τοποθετούμε τη θερμοαγώγιμη πάστα με τη μέθοδο "cross";
Τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας, με τη μέθοδο “cross”.

Πως αντικαθιστούμε την θερμοαγώγιμη πάστα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αλλάξετε τη θερμική πάστα στη GPU ή την CPU σας. Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιο από τα εξαρτήματα υπερθερμαίνεται, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε εάν πρέπει να καθαρίσετε τη σκόνη ή εάν οι ανεμιστήρες λειτουργούν σωστά. Εάν το κάνετε αυτό και το πρόβλημα υπερθέρμανσης παραμένει, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη θερμική πάστα.

Όταν αποσυνδέσετε την ψύκτρα από τον επεξεργαστή σας, θα μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι πόσο αποτελεσματική ήταν η προηγούμενη εφαρμογή της θερμοαγώγιμης πάστας. Εάν χρησιμοποιήσατε τη μέθοδο «dot» και η πάστα δεν απλώθηκε ομοιόμορφα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο «cross» αυτή τη φορά. Πριν προχωρήσετε, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε τόσο την ψύκτρα όσο και τη CPU από την πλακέτα, καθώς το επόμενο μέρος της διαδικασίας θα μπορούσε να την καταστρέψει ακούσια.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι σχετικά με τον τρόπο αφαίρεσης της προηγούμενης πάστας, και ενώ και οι δύο λειτουργούν, η καλύτερη μέθοδος είναι πιθανόν ο συνδυασμός των δύο. Για το μεγαλύτερο κομμάτι της πάστας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί από μικροΐνες ή, αν δεν έχετε, μια χαρτοπετσέτα. Όταν κρατάτε το τσιπ, φροντίστε να το κρατάτε από τα πλάγια, διαφορετικά μπορεί να καταστρέψετε τις ακίδες και να το αχρηστεύσετε.

Πως κρατάμε τον επεξεργαστή όταν τον αφαιρούμε;
Κρατάμε προσεκτικά τον επεξεργαστή από τις πλευρές για να μην προκαλέσουμε ζημιά.

Θα πρέπει χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα με το ποσοστό ισοπροπυλικής αλκοόλης όσο το δυνατόν υψηλότερο και να βρέξετε το ύφασμα πριν τρίψετε απαλά την πάστα. Η καλύτερη στρατηγική είναι να ξεκινήσετε απαλά και σταδιακά. Μόλις αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της εναπομείνασας πάστας, μπορεί να παρατηρήσετε μερικές γωνίες που είναι ακόμα βρώμικες.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τις δείτε, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα στη συνέχεια και να καθαρίσετε και αυτά τα σημεία. Μόνο έτσι μπορείτε να εγγυηθείτε την καθαρότητα της GPU ή της CPU. Αφού καθαρίσετε καλά την παλιά πάστα, μπορείτε να προχωρήσετε στην εφαρμογή της αντικατάστασης. Οι οδηγίες είναι οι ίδιες όπως κατά την εφαρμογή τους σε μια νέα CPU.

Τι διαφορά έχει η τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας στη GPU;

Στη κάρτα γραφικών, διαφοροποιείται η τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας σε σχέση με τον επεξεργαστή. Αυτό, διότι, θα πρέπει να ανοιχτεί η GPU, αφαιρόντας το περίβλημα και τους ανεμιστήρες για να φτάσουμε στο τσίπ που θα τοποθετήσουμε τη πάστα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο στο YouTube, για να δείτε τη διαδικασία αν είστε αρχάριος:

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η αλλάγη ή η τοποθέτηση από την αρχή, θερμοαγώγιμης πάστας τόσο στη CPU όσο και στη GPU, είναι πολλές φορές επιβεβλημένη. Αυτό διότι, το υλικό μας θα βελτιστοποιήσει την απόδοση του καθώς θα του προσφέρουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, θα βελτιωθεί και ο χρόνος ζωής του. Μια καλή θερμοαγώγιμη πάστα θα προσφέρει καλύτερη απόδοση και θεαματικότερα αποτελέσματα σε σχέση με μια φτηνή, αν και οι δύο θα κάνουν τη δουλειά τους. Καλό είναι τις πρώτες φορές που θα εφαρμόσουμε πάστα, να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθήσουμε βήμα βήμα τις οδηγίες, ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “[Επιλύθηκε] Πώς να εφαρμόσετε θερμοαγώγιμη πάστα σε GPU ή CPU;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση