[Επιλύθηκε] Πως να σώσετε τα αρχεία σας από κατεστραμμένο σκληρό δίσκο;

Δεν υπάρχει πιο αμήχανη στιγμή, από αυτή που ο υπολογιστής μας δεν ανοίγει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο σκληρός δίσκος. Όμως, μαζί με το λειτουργικό σύστημα που ίσως υπάρχει εγκατεστημένο στον σκληρό δίσκο, υπάρχουν πολλά άλλα αρχεία και προγράμματα που σαφώς χρειαζόμασταν. Φωτογραφίες, έγγραφα και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό στοιχείο που είχατε αποθηκευμένο, πλέον χάθηκε. Υπάρχει τρόπος άραγε να σώσετε τα αρχεία σας από κατεστραμμένο σκληρό δίσκο και πως;

Αν ο υπολογιστής σας δεν ανοίγει, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο και να ακολουθήσετε κάποιες ενέργειες που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν, “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.”

Τι είναι ο σκληρός δίσκος;

Σκληρός δίσκος θεωρείται το υλικό του υπολογιστή (Hardware) που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή, ως μέσο αποθήκευσης. Μπορεί να είναι εξωτερικός ή εσωτερικός, αναλόγως τη χρήση του. Το λειτουργικό σύστημα επίσης, πρέπει απαραίτητα να εγκατασταθεί σε κάποιο μέσο αποθήκευσης. Έτσι είναι ένα κομμάτι υπολογιστή που είναι απαραίτητο για την ίδια του τη λειτουργία. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν πολλοί δίσκοι σε έναν υπολογιστή, αλλά ένας από αυτούς να φέρει οπωσδήποτε το λειτουργικό σύστημα, ειδικά αν πρόκειται για Windows 10/11. Άλλα λειτουργικά συστήματα έχουν την δυνατότητα να “τρέχουν” και από άλλα μέσα αποθήκευσης, όπως CD ή SD κάρτες και USB flash drives.

Πως μπορείται να προστατεύσετε το περιεχόμενο ενός σκληρού δίσκου;

Για να μην φτάσουμε να ψάχνουμε όψιμες λύσεις ανάκτησης περιεχομένου με τη πιθανότητα να μην μπορέσουν τελικά να επιτευχθούν, μπορούμε από πρίν να προστατεύσουμε το περιεχόμενο του σκληρού μας δίσκου. Μια λύση είναι να διατηρούμε αντίγραφα ασφαλείας, σε ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, συνήθως δεν κοστίζει πολλά χρήματα, ενώ μπορεί τη δυσάρεστη στιγμή, να φανεί σωτήριος. Έτσι, η τακτική αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας, είναι μια πάρα πολύ ασφαλής και προνοητική λύση. Ένας άλλος τρόπος, αν τον εμπιστεύεστε, είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο σύννεφο (cloud). Υπάρχουν πολλοί που εγγυόνται ότι διασφαλίζουν τα δεδομένα σας, φωτογραφίες, έγγραφα κ.τ.λ, όπως η Google, με το Google Drive, ή η Microsoft με το OneDrive.

Αποθήκευση στο Cloud.
Διατήρηση αρχείων στο Cloud, με το Google Drive.

Δεν απαιτείται συνεχώς να “ανεβάζετε” τα αρχεία σας σε ένα μέσο αποθήκευσης του cloud. Αρκεί απλά να συγχρονίσετε τη διαδικασία, ώστε να γίνετε αυτόματα. Όμως καλό είναι να γνωρίζετε πως όταν ο χώρος στο “σύννεφο” γεμίσει, τότε ή θα πρέπει να διαγράψατε αρχεία ή να αγοράσετε επιπλέον χώρο από την εκάστοτε πλατφόρμα.

Πως να καταλάβω ότι τελείωνει ο κύκλος ζωής ενός σκληρού δίσκου;

Ο σκληρός δίσκος δεν είναι ένα υλικό κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί για πάντα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται (read/write), τόσο μειώνεται ο κύκλος ζωής του. Υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι τρόποι ωστόσο για να αντιληθφεί κανείς ότι ο σκληρός δίσκος, οδεύει προς το τέλος του. Ο εύκολος τρόπος και αυτός που συνήθως προτείνεται, είναι με ένα λογισμικό παρακολούθησης του σκληρού δίσκου. Έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε διαρκώς τη κατάσταση του. Το καλό με αυτές τις εφαρμογές είναι ότι ελέγχουν τη κατάσταση και των υπολοίπων σκληρών δίσκων του συστήματος. Ένας άλλος τρόπος, λίγο πιο δύσκολος, είναι να αναγνωρίσουμε τα σημάδια ότι ο δίσκος οδεύει στο τέλος ζωής.

Adata SSD toolbox.
Μέ ένα πρόγραμμα διαχείρισης σκληρού δίσκου, μπορούμε να ελέγξουμε τα μέσα αποθήκευσης.

Τα σημάδια ότι ένας σκληρός δίσκος οδεύει στο τέλος του, ποικίλουν. Είναι δυσκολότερο δε, να αντιληθφεί κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά με έναν δευτερεύοντα σκληρό δίσκο. Αν δηλαδή υπάρχουν πολλοί δίσκοι στο σύστημα μας και κάποιος δυσλειτουργεί ή οδεύει προς το τέλος ενώ δεν έχει το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο, είναι αρκετά δύσκολο να το αντιληθφούμε. Μια περίπτωση είναι να ακούσουμε ένα περίεργο ήχο από τον υπολογιστή μας. Άλλες φορές ίσως είναι παρατεταμένος από τις στροφές του σκληρού δίσκου, άλλες όμως ακούγεται ένας απλός “τικ” ήχος σαν του ρολογιού. Αυτό και μόνο αρκεί για να μας θορυβήσει.

Ένα άλλο θετικό με τα λογισμικά διαχείρισης είναι ότι ελέγχουν για προγράμματα οδήγησης του δίσκου και μπορούν να τον αναβαθμίσουν, ώστε να αυξηθεί η απόδοση του. Κάθε μάρκα έχει και το δικό της λογισμικό διαχείρισης.

Τέλος μπορούμε να προβούμε σε έλεγχο του σκληρού δίσκου από το περιβάλλον των Windows, πληκτρογώντας μια εντολή στο CMD. Πληκτρολογώντας chkdsk /f /r /x g (Το γράμμα αναλόγως την ονομασία του δίσκου) και πατώντας enter, θα δούμε αν ο δίσκος μας αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Πως θα καταλάβω ότι ο σκληρός δίσκος που έχω εγκατεστημένα τα Windows, έχει πρόβλημα;

Όπως προείπαμε, μια λύση θα ήταν να τον παρακολουθούμε μέσω ενός λογισμικού διαχείρισης σκληρού δίσκου. Όμως όταν πρόκειται για σκληρό δίσκο που έχει εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, υπάρχουν περισσότερα σημάδια για να μας υποδείξουν ότι έχει πρόβλημα. Το πρώτο και συνηθέστερο είναι ότι θα αργεί αρκετά να πραγματοποιήσει εκκίνηση. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Ένα άλλο σημάδι είναι ότι απαιτείται πολλές φορές να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας, μέχρι τελικά να μπούμε σε περιβάλλον Windows. Αυτό σημαίνει, ότι δυσκολεύεται να διαβάσει το περιεχόμενο του και απαιτείται να γίνει η διαδικασία αρκετές φορές. Αν ο δίσκος είναι σε καλή κατάσταση, τότε φταίει το λειτουργικό σύστημα ή κάποια αρχεία του. Όμως αν συνεχίσει να φέρεται έτσι, πιθανόν μια μέρα το σύστημα μας δεν θα πραγματοποιήσει ξανά εκκίνηση από αυτό το μέσο αποθήκευσης.

Μπορώ να σώσω τα αρχεία μου από κατεστραμμένο σκλήρό δίσκο;

Αν δεν προνοήσαμε ώστε να διατηρήσουμε τα αρχεία μας ασφαλή, ίσως έρθει η στιγμή που ο δίσκος μας δεν θα είναι πια προσπελάσιμος. Τότε οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε είναι ελάχιστες, όμως μπορεί να σώσουν τελικά τη κατάσταση.

  • Μια λύση είναι να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τον δίσκο σε άλλη θύρα sata του υπολογιστή μας ή σε άλλον υπολογιστή. Μπορούμε να επαναλάβουμε αρκετές φορές τη διαδικασία μέχρι τα Windows να τον εντοπίσουν. Αν πρόκειται για σκληρό δίσκο που έχει το λειτουργικό σύστημα, τότε θα κάνουμε τη διαδικασία μέχρι να εκκινήσει το σύστημα. Αν αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία μας, τότε τα μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλο μέσο και ξεχνάμε πια τον παλιό δίσκο.
  • Υπάρχει η λύση να επισκεφτείτε ένα κατάστημα που επαναφέρει τα αρχεία από τους σκληρούς δίσκους, όμως είναι αρκετά κοστοβόρο. Σίγουρα όμως, αν υπάρχουν σημαντικά αρχεία που θα πρέπει να σωθούν, ίσως θα πρέπει να το αναλογιστείτε ως λύση. Από την άλλη όμως, θα χαθεί η ιδιωτικότητα των αρχείων σας και αυτό ίσως δεν το θέλετε.
  • Υπάρχουν μερικές εφαρμογές στον ιστό, άλλες δωρεάν και άλλες επί πληρωμή που προσφέρουν την αποκατάσταστη των αρχείων είτε πρόκειται για κατεστραμμένο δίσκο είτε για διαγεγραμμένα αρχεία. Όμως, σε περίπτωση που πληρώσετε για ένα τέτοιο πρόγραμμα ή λογισμικό να έχετε στο μυαλό σας ότι ίσως τελικά να μην πετύχει.
Disk managment εντολή.
Πληκτρολογώντας το diskmgmt.msc στο πεδίο “εκτέλεση”, έχουμε πρόσβαση σε όλους τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή.
  • Υπάρχει πιθανότητα επίσης ο σκληρός σας δίσκος να μην αναγνωρίζεται μεν, αλλά να εμφανίζεται ως unallocated partition. Πληκτρολογώντας την εντολή diskmgmt.msc στο πεδίο “εκτέλεση” (Run), μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτόν. Έτσι, μένει απλά να δημιουργήσουμε ένα νέο τμήμα (partition) και να κάνουμε επανεκκίνηση το σύστημα μας.
Unallocated disk.
Δημιουργώντας ένα νέο τμήμα στον σκληρό δίσκο που φέρεται ώς αδιάθετος.

Διαφέρουν οι σκληροί δίσκοι μεταξύ τους;

Οι σκληροί δίσκοι διαφέρουν μεταξύ τους πλέον σε πολλούς τομείς. Παίζει ρόλο η συνδεσιμότητα τους και η ταχύτητα τους, αλλά όσο και να μην το πιστεύετε, παίζει ρόλο και η μάρκα. Όσο πιο ποιοτικός είναι ένας δίσκος, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η ζωή του. Αυτή τη στιγμή οι πιο γρήγοροι σε ταχύτητα σκληροί δίσκοι είναι οι SSD NVMe M.2. Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, φτάνουν το PCI_express 5.0. Μπορείτε να μάθετε παραπάνω πληροφορίες για το PCI_express από ένα πρόσφατο άρθρο, Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;.

Τι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον σκληρό δίσκο;

Αρχικά όπως είπαμε, δεν είναι υλικό που μπορεί να δουλεύει για πάντα. Συνήθως μπορεί να λειτουργεί για 5-10 χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όσο περισσότερο όμως χρησιμοποιείται, τόσο λιγοστεύει ο χρόνος ζωής του. Ένα λάθος που ίσως κάνουν πολλοί είναι τα συνεχόμενα Benchmarks που πραγματοποιούν στον δίσκο τους. Χωρίς να το καταλάβουν όμως, επείδη τα benchmarks διαβάζουν και γράφουν πληροφορίες στο δίσκο συνέχεια για τις κατάλληλες μετρήσεις, στο τέλος τον καταστρέφουν. Ένας άλλος κύριος λόγος, (και γι’αυτό είναι χρήσιμα τα λογισμικά διαχείρισης σκληρών δίσκων) είναι η αυξημένη θερμοκρασία που μπορεί να έχει ο σκληρός δίσκος. Έτσι αν για κάποιο λόγο ο σκληρός μας δίσκος ανεβάζει θερμοκρασία και εμείς δεν το έχουμε αντιληθφεί σύντομα, τότε μάλλον θα πάψει να λειτουργεί κάποια στιγμή.

Τέλος, σίγουρα παίζει ρόλο, πόσες εγγραφές/διαγραφές δεδομένων πραγματοποιούμε ή πόσες πληροφορίες απαιτούμε ο σκληρός μας δίσκος να διαβάζει. Όσο πιο ήπια η χρήση του δίσκου, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η ζωή του.

Επίλογος.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι περισσότερες ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος όσον αφορά το αποθηκευτικό μέσο, είναι να προνοήσει κυρίως. Έτσι διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας είτε στο cloud είτε σε κάποιο άλλο υγιές αποθηκευτικό μέσο θα προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια των αρχείων μας. Σε περίπτωση όμως ενός κατεστραμμένου σκληρού δίσκου, υπάρχουν ελάχιστες ενέργειες που επίσης μπορούμε να κάνουμε, ειδικά αν το αντιληφθούμε εγκαίρως. Όπως και να έχει, ακόμα και αν οι ενέργειες δεν πετύχουν, θα μας βρει προετοιμασμένους την επόμενη φορά, που θα λάβουμε πλέον τα κατάλληλα μέτρα.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “[Επιλύθηκε] Πως να σώσετε τα αρχεία σας από κατεστραμμένο σκληρό δίσκο;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

Αυτός ο περίεργος ήχος που έρχεται από τον υπολογιστή ενδέχεται να είναι από τις στροφές του σκληρού δίσκου και είναι ένα σημάδι ότι ο δίσκος οδεύει προς το τέλος ζωής του.

Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να γίνουν πριν εγκαταλείψουμε τα αρχεία που χάσαμε από έναν μη λειτουργικό σκληρό δίσκο.

Η μάρκα παίζει σημαντικό ρόλο, για τη ποιότητα και τη διάρκεια κύκλου ζωής ενός σκληρού δίσκου. Ωστόσο, το βέλτιστο είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τις οδηγίες και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, που προσφέρει ο κατασκευαστής.

Η υψηλή θερμοκρασία συνήθως ευθύνεται για πολλές βλάβες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς στον Η/Υ του. Μια από αυτές αφορούν και τον σκληρό δίσκο, καθώς αν δεν λυθεί το πρόβλημα της θερμοκρασίας, θα μειωθεί ο χρόνος του κύκλου ζωής του.

Κάθε κατασκευαστής, έχει δημιουργήσει συνήθως ένα λογισμικό παρακολούθησης και διαχείρισης του εκάστοτε σκληρού δίσκου. Το λογισμικό αυτό μπορεί να παρακολουθήσει και την υγεία των υπόλοιπων σκληρών δίσκων που είναι εγκατεστημένοι επίσης στον υπολογιστή μας.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση