Η μοίρα του κάθε χειριστή Η/Υ επιφυλάσσει ένα πράγμα. Κάποια στιγμή ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Δυστυχώς δε γνωρίζω κάποιον που δεν του έχει τύχει αυτό, έστω και μια φορά. Εάν πριν λειτουργούσε, θα σου δώσουμε όλες τις πιθανές απαντήσεις και λύσεις γι’αυτό. Πρόβλημα στον υπολογιστή μπορεί να συναντήσεις συχνά, αλλά στο PCsolution316, προσπαθούμε πάντα να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις!

Να επιλέξω να φτιάξω ή να πάρω έτοιμο υπολογιστή;

Πολλοί, μεταξύ αυτών και εγώ, ως πρώτο σύστημα επιλέγουν ένα κατάστημα τεχνολογίας για να αγοράσουν τον πρώτο τους υπολογιστή. Έτσι εξασφαλίζουν, τουλάχιστον έτσι νομίζαμε όλοι, ότι δεν θα χρειαστεί να αποκτήσουν κάποια τεχνογνωσία και όλα θα είναι έτοιμα και απλά. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Όμως θα πρέπει να γνωρίζεις τα εξής που ίσως κανείς δεν θα σου πει, αλλά αν ρωτήσεις θα στα πουν όλοι. Θα πληρώσεις πολύ ακριβά το σύστημα σου, πολύ περισσότερο από ότι αξίζει κομμάτι-κομμάτι. Επίσης κάθε κομμάτι του υπολογιστή έχει εγγύηση, οπότε η εγγύηση που πιθανώς να σου δίνει το κατάστημα που θα σου φτιάξει τον υπολογιστή δεν είναι επιχείρημα για να το αποκτήσεις από εκεί. Τελευταίο που θα πω και αυτοί που γνωρίζουν πλέον ίσως συμφωνήσουν μαζί μου είναι, ότι οι τεχνικοί Η/Υ που εργάζονται στα μεγάλα καταστήματα επί των πλείστων είναι άσχετοι και επικίνδυνοι.

O υπολογιστής δεν ανοίγει και πολλές φορές φταίει ο τεχνικός.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικοί και γνώστες, αλλά οι περισσότεροι δυστυχώς δεν είναι. Ήρθε η ώρα όμως να σου κάνω ακόμα μια δυσάρεστη αποκάλυψη, εσένα, που σκέφτεσαι να πάρεις το πρώτο σου μηχάνημα έτοιμο. Δεν γλιτώνεις, θα αναγκαστείς να ασχοληθείς και να μάθεις πολλά εκ των πραγμάτων εφόσον αποφάσισες να πάρεις τον δρόμο των Η/Υ. Η δική μου πρώτη εμπειρία ήταν δυσάρεστη. Δεν γνώριζα πολλά, το ίντερνετ ήταν πολυτέλεια για κάποιον τότε και γενικά οι πληροφορίες ελάχιστες για το αντικείμενο. Έτσι μου έτυχε το πρώτο “Ο υπολογιστής μου δεν ανοίγει”. Η εγγύηση είχε λήξει και για να πας σε κατάστημα να σου ελέγξουν το μηχάνημα τότε ήταν “γδάρσιμο” στη κυριολεξία. Να σου πω για σένα που ίσως απορείς ότι, με το που σε έβλεπε τεχνικός σου έλεγε ότι πρέπει να γίνει format ανεξαρτήτου τι μπορεί να είχε το μηχάνημα σου. Γιατί; Επειδή απλά αυτά ήταν τα “μαύρα” χρήματα του τεχνικού πέρα από το μισθό που λάμβανε. Όπως και να έχει, αν σε πετύχουν ανίδεο, να ξέρεις ότι δεν θα σε λυπηθούν. Στη παρέα λοιπόν, ξεκινήσαμε να συζητάμε τα συμπτώματα και τις πιθανές λύσεις. Υπάρχει άλλωστε καλύτερο troubleshooting από τα πολλά μυαλά να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα;

black screen of death. Αν τη δεις ετοιμάσου για δύσκολες στιγμές. Εκει πλέον καταλαβαίνεις ότι ο υπολογιστής δεν ανοίγει .
Η “μαύρη” οθόνη τρομάζει, αλλά όχι όσο η “μπλε”.

Ποια η διαφορά μεταξύ της μπλε οθόνης και της μαύρης οταν ο υπολογιστής δεν ανοίγει;

Και οι δύο περιπτώσης ονομάζονται “of death”, δηλαδή του θανάτου. Blue screen of death και black screen of death. Ονομάστηκαν έτσι επειδή στο σύστημα μας έχει συμβεί μια βλάβη πολύ κρίσιμη που το αναγκάζει να συμπεριφέρεται με αυτό το τρόπο. Συνήθως η μαύρη οθόνη αναφέρεται σε πρόβλημα μετά από μια κακή εγγραφή ή αναβάθμιση των Windows, οπότε επιλύεται συχνά με ένα format ή repair. Αντίθετα, η μπλε οθόνη του θανάτου, αναφέρεται σε πάρα πολλά προβλήματα πιθανά και είναι λίγο πιο “tricky” η επίλυση της. Ενώ θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα για τις επιλύσεις των δύο παραπάνω θεμάτων στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουμε για την επίλυση του προβλήματος να μην συμβαίνει καν η εκκίνηση του συστήματος μας.

Γιατί ο υπολογιστής δεν ανοίγει;

  • Τροφοδοσία.

Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι. Βασικά δύο είναι τα λάθη και το πρώτο είναι αυτό. Το σύστημα μας απαρτίζεται από εξαιρετικά και με εξέχουσας προσοχής κομμάτια, αλλά όταν πρόκειται για τη τροφοδοσία, επιλέγουμε χαμηλής ποιότητας προϊόν. Αυτό επισής θα το συναντήσεις πάρα πολύ συχνά αν επιλέξεις να αγοράσεις ένα έτοιμο σύστημα. Έτσι ενώ το πρώτο που κοιτάμε είναι η φυσική διασύνδεση, όπως καλωδίωσεις, πολύπριζο κτλ, το επόμενο τμήμα που μπορεί να έχει επηρρεαστεί από βλάβη είναι το τροφοδοτικό.

Πόσο σημαντικό είναι το τροφοδοτικό;

Στον υπολογιστή μας από τα σημαντικότερα μέρη είναι η τροφοδοσία που θα επιλέξουμε γι’αυτόν. Η σωστή τροφοδοσία του συστήματος μας προσφέρει πολλά οφέλη. Αρχικά η αβίαστη λειτουργία του και η ενεργειακή απόδοση είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η ασφάλεια ότι δεν θα επηρρεαστούν τα υπόλοιπα μέρη σε περίπτωση κάποιας διακύμανσης του ρεύματος, υπέρτασης ή υπότασης. Το σφάλμα μας, των περισσοτέρων, είναι ότι απλά τοποθετούμε ένα τροφοδοτικό στο σύστημα μας ίσα ίσα για να καλυφτούν οι ανάγκες του, χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιμέρους συνέπειες που μπορεί να έχει. Πάντα πλέον όταν αναλάβω τη δημιουργία ενός συστήματος το πρώτο πράγμα που κοιτάζω και κυριότερο είναι η “κυκλοφορία του αίματος”. Επιλέγω το κατάλληλο τροφοδοτικό για το σύστημα μου, ελέγχοντας τη τροφοδοσία που απαιτεί η κάρτα γραφικών, επεξεργαστής κτλ, (και το πολύ παραπάνω δημιουργεί προβλήματα επίσης) και κοιτάζω την ενεργειακή του απόδοση να είναι όσο υψηλότερα αντέχει η τσέπη μου (plus gold, platinum κτλ). Έτσι θα εξασφαλίσω ότι ενεργειακά έχω ότι καλύτερο θα μπορούσα δεδομένου του μπάτζετ μου και σίγουρα γλίτωσα από μελλοντικά προβλήματα.

Τι τροφοδοτικό να πάρω για τον υπολογιστή μου;

Πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου αρκετά ποιοτικά και εξαιρετικά τροφοδοτικά. Προσωπικά πλέον επιλέγω full modular τροφοδοτικά, καθώς μου δίνουν πλήρως την ελευθερία και προσφέρουν ιδανικό cable management. Η δυνατότητα φυσικά μελλοντικής αναβάθμισης παίζει το ρόλο της καθώς αν πάρεις παραδείγματος χάριν ένα τροφοδοτικό με 6+2pin GPU, στο μέλλον αν αναβαθμίσεις τη κάρτα γραφικών σου θα χρειαστείς ενδεχομένως ένα άλλο καινούργιο τροφοδοτικό για να την υποστηρίξει. Ένα φανταστικό τροφοδοτικό που σου προτείνω, με πολύ ποιοτικά καλώδια και εξαιρετικής κατασκευής υλικά είναι το MSI MPG A850GF. Σου προσφέρει τη τροφοδοσία που χρειάζεσαι με πιστοποίηση PLUS GOLD, φυσικά full modular για να έχεις πλήρη υποστήριξη σε όλα τα κομμάτια σου και με 105°C Ιαπωνικούς πυκνωτές! Μπορείς ελεύθερα να ψάξεις τι σημαίνει αυτό, για εμένα πρόκειται για τη πιο καλή επιλογή το συγκεκριμένο τροφοδοτικό, αλλά υπάρχουν και άλλα φυσικά. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο; Έρχεται με 10 χρόνια εγγύηση!

Τροδοτικάρα με 10 χρόνια εγγύηση και με τα ποιοτικότερα υλικά το MSI MPG A850GF. Από τα κυριότερα σφάλματα οφείλονται στο τροφοδοτικό όπως όταν ο υπολογιστής δεν ανοίγει
Τροφοδοτικάρα με 10 χρόνια εγγύηση και με τα ποιοτικότερα υλικά.

Φυσικά μπορείς να το προμηθευτείς και με 650W ή 750W κτλ αναλόγως τις ανάγκες σου. Από που; Φυσικά από το Amazon Γερμανίας που θα το βρεις άμεσα στο χώρο σου και στη καλύτερη τιμή, χωρίς επιπλέον τέλη.

Ένα άλλο τροφοδοτικό που τυγχάνει γενικής αποδοχής και το προτιμούν οι περισσότεροι στα builds τους, είναι το Corsair RM850x. Και σε αυτή τη περίπτωση τα λόγια είναι περιττά. Ιαπωνικοί πυκνωτές και εδώ των 105°C, 5 χρόνια εγγύηση και PLUS GOLD πιστοποίηση, ενώ πρόκειται για full modular επίσης τροφοδοτικό. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για τη τροφοδοσία του συστήματος του;

Εξαιρετική επιλογή για τη τροφοδοσία μας από την Corsair το  Corsair RM850x.
Εξαιρετική επιλογή για τη τροφοδοσία μας από την Corsair.

Πως θα καταλάβω αν λειτουργεί το τροφοδοτικό μου και δεν φταίει αυτό που ο υπολογιστής δεν ανοίγει;

Αν τελικά η βλάβη που ενδεχομένως έχει υποστεί το σύστημα σου οφείλεται στο τροφοδοτικό, υπάρχει ένα τρικ που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν αυτό λειτουργεί τελικά ή όχι. Στην ουσία την ίδια διαδικασία χρησιμοποιεί κάποιος για να λειτουργήσει μια custom loop υδρόψυξη, καθώς πρέπει να τη τεστάρει για αρκετές ώρες για τυχόν διαρροές πριν εκκινήσει το σύστημα του. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για custom loop υδροψύξεις, γράψαμε ένα άρθρο για όσα πρέπει να γνωρίζεις. Οδηγός κατασκευής Custom loop Υδρόψυξης. Το μόνο λοιπόν που θα χρειαστείς για να ελέγξεις αν λειτουργεί το τροφοδοτικό σου είναι ένας συνδετήρας.

Η διαδικασία είναι απλή και θα σε βγάλει από περαιτέρω ενέργειες και κόπο.

Το τροφοδοτικό είναι εντάξει αλλά το πρόβλημα συνεχίζει και ο υπολογιστής δεν ανοίγει.

  • Μητρική κάρτα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι και το δεύτερο συνηθέστερο σενάριο που οφείλεται η μη έναρξη του υπολογιστή μας. Η μητρική κάρτα είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια του υπολογιστή μας και πολλοί από εμάς ή κατασκευαστές έτοιμων συστημάτων επιλέγουν να τοποθετήσουν απλά μια συμβατή μητρική. Έτσι ρίχνουν το κόστος και αυξάνουν το κέρδος ή εμείς θεωρούμε ότι δεν θα έχουμε προβλήματα μελλοντικά. Αυτό φυσικά αποδεικνύεται τεράστιο λάθος. Η μητρική φιλοξενεί το κάθε επιμέρους τμήμα του συστήματος μας, το τροφοδοτεί κατάλληλα και είναι υπεύθυνη για την απόδοση των τμημάτων. Έτσι όταν έχουμε μια μητρική με καλές δυνατότητες γνωρίζουμε ότι και ασφάλεια παρέχουμε στο σύστημα μας αλλά και όλα αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό. Οι βάσεις κάθε συστήματος είναι αυτές που επιλέγουμε συνήθως να μην επενδύουμε. Τροφοδοτικό και μητρική μας δίνουν τα θεμέλια για μελλοντική αναβάθμιση, αλλά ταυτόχρονα δίνουν το σύστημα μας σταθερότητα και απόδοση! Έτσι το δεύτερο πιθανότερο πρόβλημα που δεν επιτρέπει να ανοίξει ο υπολογιστής μας, είναι η ύπαρξη βλάβης στη μητρική μας κάρτα. Αν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να ελέγξουμε δύο πράγματα για να σιγουρευτούμε ότι όντως η μητρική μας τα “τίναξε”.

  1. Ελέγχουμε τη μπαταρία της μητρικής μας, την αντικαθιστούμε και βλέπουμε αν το πρόβλημα διορθώθηκε.
  2. Ελέγχουμε για τυχόν ενδείξεις στη μητρική μας.

Συχνά μια “πεθαμένη” μητρική οφείλεται σε τελειωμένη ή χαλασμένη μπαταρία. Έτσι αντικαθιστώντας τη μπορούμε να ελέγξουμε αν η μητρική μας κάρτα είναι ακόμα λειτουργική.

Λαμπάκια ή ήχος beep που θα μας δώσουν να καταλάβουμε ότι δεν οφείλεται σε εκείνη η μη έναρξη του υπολογιστή μας. Αν στα λαμπάκια της μητρικής μας απεικονίζεται κάποιο κομμάτι με κόκκινο φως, τότε αυτό συνήθως το τμήμα παρουσιάζει το πρόβλημα και δεν έχουμε εικόνα στην οθόνη μας. Συνήθως είναι πρόβλημα της CPU ή της κάρτας γραφικών ο λόγος που δεν απεικονίζεται κάτι στην οθόνη, αν η μητρική μας λειτουργεί κανονικά.

Μπορούμε να εντοπίσουμε από τις ενδείξεις της μητρικής τους λόγους που ο υπολογιστής δεν ανοίγει.
Ελέγχοντας τα λαμπάκια της μητρικής μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτή λειτουργεί και αν κάποιο άλλο τμήμα παρουσιάζει πρόβλημα.

Τι μητρική να επιλέξω για τον υπολογιστή μου; Ειδικά όταν οφείλεται σε αυτή όταν ο υπολογιστής δεν ανοίγει.

Προσωπικά επιλέγω AMD για επεξεργαστές, το έχω δηλώσει άλλωστε. Πρέπει να γνωρίζεις ότι κάθε επεξεργαστής έχει και διαφορετική μητρική συμβατή. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο καλό είναι να επιλέξεις μια μητρική και για μελλοντική χρήση αλλά και με δυνατότητες. Καλό είναι να γνωρίζεις επίσης ότι μια ATX μητρική εκ των πραγμάτων είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή από μια m-ATX κτλ. Βέβαια εξαρτάται και από τον περιορισμό του κουτιού σου, ποια θα επιλέξεις. Στο PcSolution316 έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε μητρικές και θα σου πρότεινω κάποιες για να φιλοξενήσεις το σύστημα σου με ασφάλεια και απόδοση. Όσον αφορά τους AMD Ryzen 3000 & 5000 επεξεργαστές που είναι και οι πιο πρόσφατοι, το τελευταίο chipset είναι το X570S και X570.

Η MSI MAG X570S είναι από τις κορυφαίες προτεινόμενες μητρικές του PcSolution316.
Η MSI MAG X570S είναι από τις κορυφαίες προτεινόμενες μητρικές του PcSolution316.

Mπορείς να διαβάσεις περισσότερα σε πρόσφατο review μας Είναι καλή η MAG X570S TOMAHAWK WIFI;

Αν πάλι είσαι περισσότερο Pc enthusiast τύπος, τότε σίγουρα η επιλογή σου θα είναι πιο εκλεπτυσμένη από οπτικής απόψεως.

Επιβλητική, απευθυνόμενη σε λάτρεις των Pc enthusiast builds η ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero. Πολλές φορές οφείλεται στη μητρική που ο υπολογιστής δεν ανοίγει .
Επιβλητική, απευθυνόμενη σε λάτρεις των Pc enthusiast builds η ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero.

Αν η πρόταση της σε ενθουσιάζει, μπορείς να ρίξεις μια ματιά για να μάθεις περισσότερα γι’αυτή ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero| Review.

Σύνοψη και επίλογος. Η επίλυση του προβλήματος όταν ο υπολογιστής δεν ανοίγει.

Σε περίπτωση που ο υπολογιστής σου δεν ανοίγει και δεν δείχνει καμία απεικόνιση η οθόνη σου, μην πανικοβάλλεσαι. Έλεγξε τις καλωδιώσεις και συνδέσεις, στη συνέχεια τσέκαρε το τροφοδοτικό σου και μετά την μητρική σου αν ανταποκρίνεται με τους τρόπους που προτείναμε. Αν κάποιο υλικό σου καλύπτεται από εγγύηση, μη διστάσεις να τη χρησιμοποιήσεις. Αν πάλι όχι, το PcSolution316 πάντα με γνώμονα τα ποιοτικά προϊόντα την απόδοση και τιμή, σου προτείνει τις καλύτερες για εσένα επιλογές!

Σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση