[Επιλύθηκε] Ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει τη κάρτα γραφικών μου.

Ξαφνικά η κάρτα γραφικών δεν αναγνωρίζεται πλέον από τον υπολογιστή μας. Είναι αυτό κάτι που θα πρέπει να μας αγχώσει ή υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουμε την αντικατάστασή της; Ευτυχώς πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε την επόμενη κάρτα γραφικών μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να επιστρέψει το σύστημα μας και πάλι στα συνηθισμένα. Όμως, η αισιοδοξία πρέπει να είναι συγκρατημένη, καθώς και το ενδεχόμενο να έχει αφήσει τη τελευταία της πνοή, είναι επίσης μεγάλο.

Τι είναι μια κάρτα γραφικών;

Η κάρτα γραφικών ανήκει στο υλικό υπολογιστή. (Hardware). Είναι το μέσο που μπορεί να μεταδώσει εικόνα στην οθόνη μας και χρησιμοποιεί τη μνήμη της για επιπλέον διεργασίες στον υπολογιστή μας. Συνήθως πρόκειται για το πιο αυξημένο σε τιμή μέρος σε ένα σύστημα και γι’αυτό όταν καταστρέφεται, μπορεί να μας “πονέσει” λιγάκι παραπάνω από το οτιδήποτε άλλο. Βέβαια, πολλά συστήματα στέκονται και χωρίς κάρτα γραφικών καθώς φέρουν ενσωματωμένη τη λειτουργία αυτή στον επεξεργαστή τους. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, αν θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο ως λύση, “Οι 4 καλύτεροι φτηνοί Intel και AMD επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Πως θα καταλάβω αν ο υπολογιστής μου δεν αναγνωρίζει τη κάρτα γραφικών;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να το εντοπίσουμε, αν και συνήθως γίνεται άμεσα αντιληπτό το γεγονός ότι η κάρτα γραφικών μας δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα. Ένας τρόπος είναι, να μην δώσει σηματοδοσία εικόνας καθόλου η οθόνη μας. Έτσι θα αντιληφθούμε ότι κάτι συμβαίνει και δεν έχουμε καθόλου εικόνα στο μόνιτορ, άρα και θα αρχίσουμε να το ψάχνουμε περαιτέρω. Βέβαια, δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γι΄αυτό το γεγονός η κάρτα γραφικών, οπότε αν αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν άλλον οδηγό, “[Επιλύθηκε]. Ο υπολογιστής δεν ανοίγει. Πλήρης οδηγός.“.

Αν καταλήξουμε τελικά στο γεγονός ότι οφείλεται η κάρτα γραφικών για το ότι ο υπολογιστής μας δεν ανοίγει (μπορεί να μας το δείξει και η led ένδειξη πάνω στη μητρική μας), τότε πιθανόν να χρειαστεί αντικατάσταση ή επανατοποθέτηση.

GPU Led motherboard.
Μια ένδειξη που θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Ο υπολογιστής μου ανοίγει. Πως θα καταλάβω αν αναγνωρίζει όμως τη κάρτα γραφικών;

Στη περίπτωση που υπολογιστής ανοίγει και έχουμε εικόνα στο μόνιτορ μας, τότε τα νέα μάλλον είναι καλά. Ο τρόπος που κυρίως θα μας υποδείξει ότι η κάρτα γραφικών μας δεν αναγνωρίζεται, είναι ότι η ανάλυση της οθόνης μας θα αλλάξει, από αυτή που είχαμε προηγουμένως. Έτσι πιθανόν είναι να συναντήσουμε μια διαφοροποίηση στην εικόνα μας που θα μας κάνει να υποπτευθούμε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αν μεταβούμε στη διαχείριση συσκευών των Windows, στην επιλογή “προσαρμογείς οθόνης”, θα πρέπει να βλέπουμε εγκατεστημένη τη κάρτα γραφικών μας. Αν δεν αναγνωρίζεται ως κάρτα γραφικών μπορεί να το αναγράφει ως μη ανιχνεύσιμο υλικό ή να φέρει μια κίτρινη ένδειξη ως σημάδι ότι δεν λειτουργεί σωστά.

Display adapters error
Για κάποιο λόγο η κάρτα γραφικών μας δεν λειτουργεί σωστά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα ανίχνευσης της κάρτας γραφικών μας;

Ουσιαστικά τα κύρια προβλήματα που συνήθως οφείλεται η μη ανίχνευση της κάρτας γραφικών μας είναι δύο.

Το πρώτο αφορά το λογισμικό μέρος της κάρτας γραφικών. Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε το λογισμικό της κάρτας γραφικών, μέσω των τρόπων που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, αν είναι Nvidia ή AMD Radeon η κάρτα γραφικών μας ή και χειροκίνητα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τους οδηγούς αυτούς, “Nvidia GPU. Πως να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης.“.

Το δεύτερο αφορά τη τοποθέτηση της κάρτας γραφικών πάνω στη μητρική πλακέτα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κάρτα γραφικών μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς και να δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία και δυσλειτουργία. Έτσι η επανατοποθέτηση της, θα λύσει το πρόβλημα χωρίς να μπούμε σε καμία περαιτέρω διαδικασία. Ειδικότερα αν πρόκειται για μια βαριά κάρτα γραφικών, μπορεί να δημιουργηθεί το γνωστό sagging και να έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο, “[Επιλύθηκε] “Κρέμασμα” της κάρτας γραφικών.“.

Ενεργοποίηση της κάρτας γραφικών από το BIOS ώστε να αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή μας.

Μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα είναι να μεταβούμε σε περίπτωση που η οθόνη δεν ανάβει στα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή μας. (Αν έχει τη δυνατότητα αυτή). Έτσι αν είμαστε τυχεροί μπορούμε να μπούμε στο BIOS της μητρικής και να ελέγξουμε αν για κάποιο λόγο έχει μεταβεί η κάρτα γραφικών σε κατάσταση “απενεργοποίηση”. Επιλέγοντας “ενεργοποίηση” και πάλι, θα λύσει το πρόβλημα και θα έχουμε πάλι λειτουργικό σύστημα.

GPU BIOS enable
Μπορούμε να ελέγξουμε αν αναγνωρίζει ο υπολογιστής μας τη κάρτα γραφικών και να την ενεργοποιήσουμε από το BIOS.

Η τελευταία λύση πριν την αντικατάσταση της κάρτας γραφικών.

Αν έχουμε ελέγξει όλα τα παραπάνω, δηλαδή τη φυσική διασύνδεση, κονέκτορες και το λογισμικό μέρος μέσω αναβαθμίσεων και προγραμμάτων οδήγησης και δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα, τότε τα πράγματα μάλλον χειροτερεύουν. Το μόνο που μένει ώστε να ελέγξουμε αν τελικά έχουμε σφάλμα υλικού και η κάρτα γραφικών μας χρήζει αντικατάστασης, είναι να τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα, για παράδειγμα ενός φίλου. Έτσι, αν και στο νέο σύστημα συμπεριφέρθεί με τον ίδιο τρόπο, τότε πρέπει να αναλογιστούμε την αντικατάσταση της με μια νέα κάρτα γραφικών.

Επίλογος.

Το πρόβλημα που δεν αναγνωρίζει ο υπολογιστής μας τη κάρτα γραφικών μας, μπορεί να αποδειχτεί αρκετά σύνθετο. Αν και συνήθως είναι κάτι απλό και επιλύσιμο, κάποιες φορές δυστυχώς δεν θα σταθούμε τυχεροί και θα πρέπει τελικά το υλικό να αντικατασταθεί. Όμως υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ώστε την επόμενη φορά να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο. Πρέπει πάντα να προσέχουμε την ορθή τοποθέτηση της κάρτας γραφικών μας και της σωστής στήριξης της στην μητρική πλακέτα. Ένα άλλο κύριο σημείο, στη πραγματικότητα σε αυτό οφείλονται τα περισσότερα σφάλματα στον υπολογιστή, είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Ίσως να έχει σταματήσει κάποιος ανεμιστήρας και η αύξηση της θερμοκρασίας να δημιουργεί δυσλειτουργίες στη κάρτα γραφικών μας και τελικά ίσως την αποτελειώσει κιόλας.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “[Επιλύθηκε] Ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει τη κάρτα γραφικών μου.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση