[Επιλύθηκε] "Κρέμασμα" της κάρτας γραφικών.

Πολλές φορές επιλέγουμε υλοποιήσεις καρτών γραφικών που τυγχάνει να φέρουν υπερβολικό βάρος. Κάτι που δεν έχουμε στο μυαλό μας όταν προμηθευόμαστε την αγαπημένη μας κάρτα, είναι ότι μετά από καιρό μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Αυτό είναι το “κρέμασμα”, χαλάρωση ή sag όπως συνήθως αναφέρεται. Όπως προείπαμε, αυτό οφείλεται στο βάρος της GPU και συνήθως το πρόβλημα εμφανίζεται στις κορυφαίες υλοποιήσεις καθώς είναι συχνά βαρύτερες από τις απλούστερες ή τις κάρτες low profile. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τις low profile κάρτες γραφικών, μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο “Οι καλύτερες Low Profile κάρτες γραφικών.“. Πάμε να δούμε όμως πως μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του sag.

Πως θα καταλάβουμε εάν αντιμετωπίζουμε “κρέμασμα” της κάρτας γραφικών.

Πριν μιλήσουμε για το πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τι είναι. Το “κρέμασμα” της GPU είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες υπολογιστή για να αναφερθούν στη χαλάρωση που προκαλείται από το βάρος της κάρτας. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι κάρτες γραφικών κρατούνται μόνο σε δύο σημεία μέσα στη θήκη του υπολογιστή. Το ένα σημείο είναι η λωρίδα PCIE_ και το άλλο βρίσκεται στο πίσω μέρος της θήκης, κρατώντας την κάρτα με μία ή δύο βίδες.

Αυτά τα δύο σημεία είναι αρκετά για να κρατήσουν το βάρος μιας GPU μεσαίας κατηγορίας. Ωστόσο, αν εγκαταστήσετε μια κάρτα υψηλής ποιότητας που ζυγίζει πάνω από 1,5 κιλά, τότε ενδέχεται να παρατηρείτε χαλάρωση. Στην ουσία αν βλέποντας τη κάρτα στο πλαϊνό μέρος, εκείνη γέρνει προς τα κάτω, τότε είμαστε αντιμέτωποι με “κρέμασμα”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα “κρεμάσματος” κάρτας γραφικών. (Πηγή: GamersNexus.com)

Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα το “κρέμασμα” της GPU;

Τώρα ξέρετε ακριβώς τι είναι η χαλάρωση της GPU. Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι και απαιτείται άμεσα η επίλυση του; Δεν είναι συνήθως μεγάλο πρόβλημα ή τουλάχιστον δεν δημιουργείται εύκολα βλάβη στο σύστημα μας. Το “κρέμασμα” της κάρτας δεν είναι επικίνδυνη κατάσταση, επειδή τόσο οι GPUs όσο και οι λωρίδες PCIE_ στις μητρικές πλακέτες είναι κατασκευασμένες για να είναι αρκετά ανθεκτικές. Τα PCB της κάρτας γραφικών είναι ιδιαίτερα ευέλικτα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να σπάσουν. Ωστόσο, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, η πτώση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το PCIe_ μπορείτε να συμβουλευτείται ένα πρόσφατο άρθρο, “Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;“.

Πως διορθώνεται το Sag της κάρτας γραφικών;

Υπάρχουν πολλές λύσεις για την πλήρη εξάλειψη της χαλάρωσης της GPU. Ποιο θα πρέπει να επιλέξετε εξαρτάται αποκλειστικά από τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

1. Χρήση των καλωδίων PCIe για να κρατήσετε την κάρτα.

Μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι να χρησιμοποιήσετε τους πόρους που έχετε ήδη διαθέσιμους. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει τα καλώδια τροφοδοσίας που συνδέουν το τροφοδοτικό με την GPU. Πολλοί άνθρωποι δρομολογούν αυτά τα καλώδια από το κάτω μέρος για μια πιο καθαρή εμφάνιση του υπολογιστή. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποφύγετε το “κρέμασμα”, προτείνουμε να δρομολογήσετε τα καλώδια πάνω από τη κάρτα. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να αφαιρέσει αρκετό βάρος από την κάρτα, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση. Η τάση των καλωδίων θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, αφήνοντας τη GPU στην αρχική της κατάσταση χαλάρωσης. Επίσης, δεν θα φαίνεται τόσο καλό οπτικά. Για να το αποφύγετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μερικές από τις άλλες λύσεις παρακάτω.

Sag κάρτας γραφικών.
Ακόμα και με τα καλώδια από τη πάνω μεριά, μπορεί να αντιμετωπίσουμε sag της GPU. (Πηγή: guru3d.com)

2. Χρήση αντικειμένου για στήριξη της GPU.

Ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για χαλάρωση της GPU. Είναι μια μόνιμη, γρήγορη και εύκολη λύση που δεν θα σας κοστίσει ούτε ένα ευρώ. Η λύση είναι να βρείτε οποιοδήποτε αντικείμενο έχετε στο σπίτι και να το χρησιμοποιήσετε για να στηρίξετε τη GPU σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οτιδήποτε θέλετε, αρκεί να είναι αρκετά ψηλό ώστε να κρατά τη GPU σε ευθεία θέση. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν παιχνίδια/φιγούρες δημοφιλών χαρακτήρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απλά μια λύση, αλλά συνδιάζει κάποιες φορές και την αισθητική αναβάθμιση του συστήματος.

Στήριξη GPU κατά του sag.
Υπάρχουν κάποιοι ευφερετικοί τρόποι για τη στήριξη της GPU.
(Πηγή: pcpartpicker.com)

3. Βραχίονας στήριξης κάρτας γραφικών.

Η πιο επαγγελματική λύση σε σχέση με όλα τα παραπάνω και που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση είναι η αγορά ενός βραχίονα στήριξης. Αυτός είναι γνωστός ως GPU Bracket και μπορείτε με αυτή τη πρόταση να τον αναζητήσετε για αγορά. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο εμπόριο, αρκετά εντυπωσιακές ή λιγότερο. Όμως το σίγουρο είναι ότι προσφέρουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ενώ παράλληλα αναβαθμίζουν οπτικά το σύστημα μας. Κάποιες κάρτες γραφικών, έχουν στη συσκευασία ήδη κάποιο GPU Bracket, οπότε σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε στη κατοχή σας πριν αποκτήσετε ένα.

Εξαιρετικό οπτικά GPU bracket της Asus Rog, με αλφάδι για σίγουρα αποτελέσματα.

4. Τοποθέτηση της κάρτας γραφικών σε κάθετη θέση.

Δεν είναι μια δυνατότητα που προσφέρεται σε όλους, καθώς πολλές φορές υπάρχει περιορισμός του PC case. Αν θέλετε να διαβάσετε προτάσεις για όμορφους συνδιασμούς κουτιών υπολογιστών και ανεμιστήρων, συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο “Οι 4 καλύτεροι συνδυασμοί PC Case & Fans.“. Έτσι, αν σας δίνεται αυτή η δυνατότητα μπορείτε να στρέψετε τη κάρτα γραφικών σας κάθετα, απομακρύνοντας κάθε πιθανό “κρέμασμα”. Για να το επιτύχετε αυτό θα χρειαστείτε και σε αυτή τη περίπτωση τον κατάλληλο βραχίονα ή και το αντίστοιχο καλώδιο για τη μεταφορά του PCIE_. Αναλόγως δε, τις δυνατότητες της μητρικής σας και της κάρτας γραφικών, υπάρχουν PCIE_3.0 και 4.0 αυτή τη στιγμή στην αγορά για να επιλέξετε.

PCIE_ 3.0 κάθετος βραχίονας για κάρτα γραφικών της Cooler Master.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το πρόβλημα με το “κρέμασμα” της κάρτας γραφικών απασχολεί αρκετούς χρήστες σήμερα. Αυτό συμβαίνει λόγω των βαριών υλοποιήσεων που κυκλοφορούν ειδικότερα στις υψηλών αποδόσεων GPUs. Έτσι πρέπει να αναλογιστούμε από νωρίς ότι ίσως αντιμετωπίσουμε το γνωστό sag και να το επιλύσουμε. Τρόποι τόσο “κάντο μόνος σου” όσο και λύσεις στο εμπόριο υπάρχουν. Μένει να επιλέξετε τι ταιριάζει σε εσάς και καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “[Επιλύθηκε] “Κρέμασμα” της κάρτας γραφικών.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση