Ο υπολογιστής σβήνει μόνος του

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής μπορεί να απενεργοποιηθεί χωρίς προειδοποίηση ή μήνυμα σφάλματος. Αυτό πολλές φορές μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο υπολογιστής σβήνει μόνος του, αλλά στην ουσία δεν προλαβαίνει να μας ειδοποιήσει για την βλάβη που έχει υποστεί. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η υπερθέρμανση, τα προβλήματα τροφοδοσίας, οι βλάβες υλικού και οι συγκρούσεις λογισμικού. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε κάθε μία από αυτές τις αιτίες με περισσότερες λεπτομέρειες και θα συζητήσουμε πιθανές λύσεις για να αποτρέψετε την απροσδόκητη απενεργοποίηση του υπολογιστή σας.

Υπερθέμανση, ο συνήθης ύποπτος.

Η υπερθέρμανση είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους ένας υπολογιστής απενεργοποιείται χωρίς προειδοποίηση. Όταν ένας υπολογιστής υπερθερμαίνεται, μπορεί να προκαλέσει την απενεργοποίηση της CPU ως μέτρο προστασίας για την αποφυγή βλάβης. Για να αποφύγετε την υπερθέρμανση, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε καλά αεριζόμενο χώρο και ότι οι αεραγωγοί δεν είναι φραγμένοι. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε τη συσσώρευση σκόνης στο εσωτερικό του υπολογιστή, να την καθαρίζετε εάν χρειάζεται και να βεβαιώνεστε ότι το σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά.

Πως να ελέγξετε αν υπάρχει υπερθέρμανση στον υπολογιστή;

Ένας από τους τρόπους είναι να κατεβάσετε ένα δωρεάν λογισμικό το οποίο επιτρέπει να παρατηρήσετε θερμοκρασίες από διάφορα εξαρτήματα του υπολογιστή σας. Αυτό ονομάζεται HWMonitor και είναι δωρεάν.

HWmonitor. Εντοπισμός θερμοκρασίας εξαρτημάτων και επίλυσης όταν ο υπολογιστής σβήνει μόνος του.
Έλεγχος θερμοκρασίας από το HWMonitor.

Υπάρχουν και άλλα προγράμματα που μπορούν να σας υποδείξουν αν υπάρχει υπερθέμανση στον υπολογιστή σας.

Τι να κάνετε στη περίπτωση της υπερθέμανσης;

Εάν ο υπολογιστής σας υπερθερμαίνεται, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές και να μειώσετε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης στο μέλλον.

 1. Διατηρείτε τον υπολογιστή σας σε καλά αεριζόμενο χώρο: Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με καλή ροή αέρα και ότι οι αεραγωγοί δεν είναι φραγμένοι. Αυτό θα βοηθήσει στη διάχυση της θερμότητας και θα διατηρήσει τον υπολογιστή σας δροσερό.
 2. Καθαρίστε τον υπολογιστή σας από τη σκόνη: Η σκόνη μπορεί να συσσωρευτεί στο εσωτερικό του υπολογιστή σας και να μπλοκάρει τους αεραγωγούς, εμποδίζοντας τη σωστή ροή του αέρα και προκαλώντας υπερθέρμανση. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να φυσήξετε τη σκόνη από το περίβλημα του υπολογιστή σας και τους αεραγωγούς.
 3. Ελέγξτε το σύστημα ψύξης: Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες και οι ψύκτρες του υπολογιστή σας λειτουργούν σωστά και ότι δεν έχουν φράξει από σκόνη. Καθαρίστε ή αντικαταστήστε τους ανεμιστήρες και τις ψύκτρες, εάν είναι απαραίτητο.
 4. Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία: Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της θερμοκρασίας του υπολογιστή για να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU και άλλων εξαρτημάτων. Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, λάβετε μέτρα για τη μείωσή της.
 5. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης μιας βάσης ψύξης (για λάπτοπ): Μια βάση ψύξης μπορεί να βοηθήσει στην απαγωγή της θερμότητας και να διατηρήσει τον φορητό υπολογιστή σας δροσερό.
 6. Αναβαθμίστε το σύστημα ψύξης: Εάν ο υπολογιστής σας συνεχίζει να υπερθερμαίνεται, εξετάστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης του συστήματος ψύξης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων ή ενός συστήματος υγρής ψύξης.
 7. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ισχύος σας: Ορισμένες ρυθμίσεις ισχύος μπορεί να προκαλέσουν τη λειτουργία του υπολογιστή σε υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού, γεγονός που παράγει περισσότερη θερμότητα. Για να το ελέγξετε, μεταβείτε στις Επιλογές ενέργειας στον Πίνακα Ελέγχου και αναζητήστε το “Ενεργό σχέδιο ενέργειας”, στη συνέχεια κάντε κλικ στο “Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου” και στη συνέχεια κάντε κλικ στο “Αλλαγή προηγμένων ρυθμίσεων ενέργειας” και αναζητήστε το Processor Power Management, εκεί μπορείτε να ελέγξετε την ελάχιστη και τη μέγιστη κατάσταση του επεξεργαστή, αν έχει ρυθμιστεί υψηλή, μειώστε την.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα υπερθέρμανσης το συντομότερο δυνατό, καθώς η παρατεταμένη υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εξαρτήματα του υπολογιστή σας και να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Λαμβάνοντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της υπερθέρμανσης και να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Υδρόψυξη ή Αερόψυξη; Τι είναι καλύτερο;

Προβλήματα τροφοδοσίας.

Μια άλλη συχνή αιτία απροσδόκητης διακοπής λειτουργίας είναι το πρόβλημα με την παροχή ρεύματος. Το τροφοδοτικό είναι υπεύθυνο για την παροχή ρεύματος σε όλα τα εξαρτήματα στο εσωτερικό του υπολογιστή σας και, αν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει την απενεργοποίηση του υπολογιστή. Για να αποφύγετε προβλήματα με το τροφοδοτικό, βεβαιωθείτε ότι το τροφοδοτικό σας έχει τη σωστή ισχύ για τον υπολογιστή σας και ότι η τάση βρίσκεται εντός του κατάλληλου εύρους. Επιπλέον, ελέγξτε την πρίζα ρεύματος και βεβαιωθείτε ότι παρέχει τη σωστή τάση.

Τι να κάνετε αν ο υπολογιστής σβήνει μόνος του λόγω του τροφοδοτικού;

Εάν υποψιάζεστε ότι ο υπολογιστής σας αντιμετωπίζει πρόβλημα τροφοδοσίας, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαγνώσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα.

 1. Ελέγξτε την πρίζα ρεύματος: Βεβαιωθείτε ότι η πρίζα που χρησιμοποιείτε λειτουργεί σωστά και ότι παρέχει τη σωστή τάση. Δοκιμάστε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας σε διαφορετική πρίζα για να δείτε αν το πρόβλημα παραμένει.
 2. Ελέγξτε την παροχή ρεύματος: Βεβαιωθείτε ότι το τροφοδοτικό είναι καλά συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας και ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Επίσης, ελέγξτε το τροφοδοτικό για τυχόν ορατές ζημιές ή φθορές.
 3. Ελέγξτε την ισχύ του τροφοδοτικού: Βεβαιωθείτε ότι το τροφοδοτικό σας έχει τη σωστή ισχύ για τον υπολογιστή σας. Εάν το τροφοδοτικό είναι πολύ αδύναμο, μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας του υπολογιστή σας ή να προκαλέσει άλλα προβλήματα.
 4. Δοκιμάστε το τροφοδοτικό: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ελεγκτή τροφοδοτικού για να ελέγξετε το τροφοδοτικό και να ελέγξετε για τυχόν προβλήματα.
 5. Αντικαταστήστε το τροφοδοτικό: Εάν το τροφοδοτικό δεν λειτουργεί σωστά ή έχει υποστεί ζημιά, θα πρέπει να αντικατασταθεί.
 6. Παρακολουθήστε το τροφοδοτικό: Παρακολουθήστε το τροφοδοτικό όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για να ελέγξετε τυχόν ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα που αφορούν το τροφοδοτικό το συντομότερο δυνατό, καθώς ένα ελαττωματικό τροφοδοτικό μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή σας και να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων. Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, μπορείτε να διαγνώσετε και να επιλύσετε προβλήματα τροφοδοσίας και να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας.

Βλάβες σε άλλα εξαρτήματα και υλικό.

Οι βλάβες υλικού μπορούν επίσης να προκαλέσουν την απροσδόκητη απενεργοποίηση ενός υπολογιστή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως μια βλάβη του σκληρού δίσκου ή μια δυσλειτουργία της μητρικής πλακέτας. Για να αποφύγετε τις βλάβες υλικού, βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας λειτουργούν σωστά και ότι δεν είναι παλιά και ξεπερασμένα. Επιπλέον, η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός του υπολογιστή σας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των αποτυχιών υλικού.

Τι ενέργειες να κάνετε για να εντοπίσετε και να επιλύσετε τις βλάβες υλικού;

Εάν υποψιάζεστε ότι ο υπολογιστής σας παρουσιάζει βλάβη υλικού, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαγνώσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα.

 1. Ελέγξτε τη Διαχείριση συσκευών: Μεταβείτε στη Διαχείριση συσκευών στα Windows και αναζητήστε τυχόν συσκευές με ένα κίτρινο θαυμαστικό δίπλα τους. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη συσκευή.
 2. Εκτελέστε διαγνωστικά εργαλεία υλικού: Πολλοί κατασκευαστές υπολογιστών παρέχουν διαγνωστικά εργαλεία υλικού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε για προβλήματα με τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας. Ελέγξτε την τεκμηρίωση ή τον ιστότοπο του υπολογιστή σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα εργαλεία.
 3. Ελέγξτε για μηνύματα σφάλματος: Αναζητήστε μηνύματα σφάλματος που μπορεί να υποδεικνύουν βλάβη υλικού, όπως μια “μπλε οθόνη θανάτου” ή ένα μήνυμα “βλάβη υλικού”.
 4. Ελέγξτε για φυσικές ζημιές: Ελέγξτε τον υπολογιστή σας για τυχόν φυσικές ζημιές, όπως λυγισμένες ακίδες σε μια CPU ή οποιαδήποτε άλλη εξωτερική ζημιά.
 5. Ελέγξτε για υπερθέρμανση: Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει βλάβη υλικού, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας δεν υπερθερμαίνεται, ελέγξτε τη θερμοκρασία των εξαρτημάτων και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά.
 6. Ελέγξτε για προβλήματα τροφοδοσίας: Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας λαμβάνει αρκετή ισχύ, ελέγξτε ότι το τροφοδοτικό λειτουργεί σωστά και ότι η τάση βρίσκεται εντός του κατάλληλου εύρους.
 7. Ελέγξτε τις συνδέσεις: Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συνδέσεις στο εσωτερικό του υπολογιστή είναι ασφαλείς.
 8. Αντικαταστήστε το υλικό: Εάν έχετε εντοπίσει ένα ελαττωματικό εξάρτημα υλικού, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Διαβάστε επίσης: Μπλε οθόνη σε υπολογιστή με Windows 10/11. Πως επιλύεται;

Διένεξη λογισμικού. Ένας ακόμη ύποπτος όταν ο υπολογιστής σβήνει μόνος του.

Οι διενέξεις λογισμικού μπορούν επίσης να προκαλέσουν απροσδόκητη απενεργοποίηση ενός υπολογιστή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα μη συμβατό πρόγραμμα ή έναν ιό. Για να αποφύγετε συγκρούσεις λογισμικού, βεβαιωθείτε ότι όλα τα προγράμματα στον υπολογιστή σας είναι ενημερωμένα και ότι έχετε εγκαταστήσει ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Επιπλέον, αποφύγετε την εγκατάσταση προγραμμάτων που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές.

Τι να κάνετε αν αντιμετωπίσετε διένεξη λογισμικού;

Εάν υποψιάζεστε ότι ο υπολογιστής σας αντιμετωπίζει συγκρούσεις λογισμικού, υπάρχουν διάφορα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαγνώσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα.

 1. Ελέγξτε για μηνύματα σφάλματος: Αναζητήστε μηνύματα σφάλματος που μπορεί να υποδεικνύουν σύγκρουση λογισμικού, όπως “το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται” ή “η εφαρμογή σταμάτησε να λειτουργεί”.
 2. Ελέγξτε για ενημερώσεις: Βεβαιωθείτε ότι όλο το λογισμικό στον υπολογιστή σας είναι ενημερωμένο. Το ξεπερασμένο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις και άλλα προβλήματα.
 3. Ελέγξτε για προβλήματα συμβατότητας: Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε είναι συμβατό με το λειτουργικό σας σύστημα και το υπόλοιπο λογισμικό στον υπολογιστή σας.
 4. Ελέγξτε για κακόβουλο λογισμικό: Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι απαλλαγμένος από κακόβουλο λογισμικό, ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση κακόβουλου λογισμικού για να ελέγξετε για τυχόν μολύνσεις.
 5. Ελέγξτε τα προγράμματα εκκίνησης: Ορισμένες συγκρούσεις λογισμικού μπορεί να προκύψουν όταν πολλά προγράμματα προσπαθούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα. Ελέγξτε τα προγράμματα εκκίνησης και απενεργοποιήστε όσα δεν είναι απαραίτητα.
 6. Απεγκαταστήστε και επανεγκαταστήστε το λογισμικό: Αν έχετε εντοπίσει ένα προβληματικό λογισμικό, δοκιμάστε να το απεγκαταστήσετε και να το επανεγκαταστήσετε για να δείτε αν έτσι επιλύεται το πρόβλημα.
 7. Ελέγξτε για αντικρουόμενα προγράμματα οδήγησης: Τα αντικρουόμενα προγράμματα οδήγησης μπορεί επίσης να προκαλέσουν συγκρούσεις λογισμικού. Ελέγξτε τη Διαχείριση Συσκευών για τυχόν συγκρουόμενα προγράμματα οδήγησης, ενημερώστε ή απεγκαταστήστε τα.
 8. Ελέγξτε για αντικρουόμενες υπηρεσίες: Οι αντικρουόμενες υπηρεσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συγκρούσεις λογισμικού. Ελέγξτε τις υπηρεσίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας και διακόψτε όσες δεν είναι απαραίτητες.

Επίλογος.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής μπορεί να απενεργοποιηθεί χωρίς προειδοποίηση ή παρουσιάζοντας μήνυμα σφάλματος. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η υπερθέρμανση, τα προβλήματα τροφοδοσίας, οι βλάβες υλικού και οι διενέξεις λογισμικού. Με την κατανόηση αυτών των αιτιών και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ο σωστός αερισμός, η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός, η ενημέρωση των εξαρτημάτων του υπολογιστή σας και η αποφυγή διενέξεων λογισμικού, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποτροπή της απροσδόκητης απενεργοποίησης του υπολογιστή σας.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “[Επιλύθηκε] Γιατί ο υπολογιστής σβήνει μόνος του;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση