Pc με 5500 Ευρώ!

Τι θα γινόταν αν ξυπνούσες ένα πρωί και αποφάσιζες να κάνεις επιλογή κομματιών για κατασκευή ακριβού PC; Τι κομμάτια θα επέλεγες και πως θα τα συνδίαζες μεταξύ τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα οπτικά αλλά και αποδοτικά; Μέσα από αυτό το άρθρο και μετά από εκατοντάδες συγκρίσεις προϊόντων, θα σου παρουσιάσω τη τεχνολογία αιχμής τη συγκεκριμένη αυτή χρονική περίοδο ώστε να χτίσεις το PC των ονείρων σου! Ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής για ακριβό PC; Φυσικά ο Intel i9-12900KS. Αναμφισβήτητα αν πρόκειται να στήσεις ένα τέτοιο μηχάνημα θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστο πέρα από κάθε άποψη! Ας δημιουργήσουμε λοιπόν τον πιο υπερτούμπανο, ακριβό gaming PC που μπορείς να φανταστείς! Ποια η ακριβότερη κάρτα γραφικών; Ίσως η αντιπροσωπευτική φωτογραφία του άρθρου να δίνει ένα μικρό spoiler στο τί θα ακολουθήσει, αλλά διάβασε το έως το τέλος!

Πoιός είναι ο καλύτερος επεξεργαστής για ακριβό PC;

Τη συγκεκριμένη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο, Νο1 σε όλα τα Benchmakrs, αξιολογήσεις και γενικά σε απόδοση, λόγω του ότι εκμεταλλεύεται το Pci_Express 5 πρωτόκολο, είναι ο Intel Alder Lake i9-12900KS Το socket του είναι το LGA 1700 με υποστήριξη ταχύτητας μνήμης τα 3200 Mhz για DDR4 και 4800 Mhz για DDR5. Πολύ καλά άκουσες!

Ο καλύτερος επεξεργαστής για ακριβό PC δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Intel i9-12900KS.
Φυσικά θα επιλέγαμε ότι καλύτερο υπάρχει για το σύστημα μας!

Υποστηρίζει μνήμες DDR5 και είδη κυκλοφορούν μητρικές κάρτες για να τον συνδιάσεις και να απογειώσεις την απόδοση του στα ύψη, καθώς θα είσαι από τους πρώτους που θα κατέχει αυτή τη τεχνολογία αιχμής στον χώρο του. Δεν υπήρχε περίπτωση άλλωστε να έδινες τόσα χρήματα και να μην είχες το πιο future proof μηχάνημα της αγοράς στα χέρια σου! Η γενιά των συγκεκριμένων επεξεργαστών είναι η 12η, ο συγκεκριμένος έρχεται με 16 πυρήνες και 24 threads, με βασική ταχύτητα τα 2.5 Ghz και boost στα 5.5 Ghz, κοινώς ότι ταχύτερο μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή ένας Desktop Η/Υ. Η κατανάλωση του είναι στα 125w καθώς η τεχνολογία του είναι στα 10nm και έρχεται με ενσωματωμένα γραφικά Intel UHD Graphics 770. Περισσότερα για επεξεργαστές μπορείς να διαβάσεις στο πρόσφατο άρθρο μου “AMD vs Intel “Η μεγάλη μάχη”“. Αυτά είναι αρκετά προς στιγμή για να γνωρίζεις τι αδάμαστο θηρίο θα τρέφεις μέσα στον υπολογιστή σου! Στο notebookcheck μπορούμε να παρακολουθήσουμε μερικά benchmarks απόδοσης του επεξεργαστή στο CPU-Z και σε single core αλλά και multicore perfomance.

Βλέποντας τη single core απόδοση του 12900KS, αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι πρώτος στην επιλογή κομματιών για κατασκευή ακριβού PC.
Μέτρηση σε single thread του Intel Core i9-12900KS (Πηγή: www.guru3d.com)

Επιλογή μητρική Κάρτας. Ποιά είναι η καλύτερη μητρική για τον i9-12900KS;

Ωραία, επίλεξες λοιπόν τον καλύτερο επεξεργαστή στην αγορά. Και έπειτα; Τώρα θα πρέπει να παντρευτεί και το λέω με τη κυριολεκτική έννοια, με τη καλύτερη δυνατή πρόταση για Μητρική κάρτα. Θέλουμε η μητρική που θα επιλέξουμε να έχει δυνατότητες, θέλουμε να έχει περιθώριο για να αποδόσει ο επεξεργαστής μας στο μέγιστο δυνατό, θέλουμε να του δίνει άπλετη τροφοδοσία, θέλουμε να δένει αρμονικά με το οπτικό μας ερέθισμα, θέλουμε, θέλουμε, θέλουμε…. Ε λοιπόν εγώ θα σου δώσω παραπάνω από αυτά που θέλεις! Το όνομα αυτής, Asus Rog Maximus Z690 Formula! Ας ξεκινήσω από τα βασικά. Οι τοπ σελίδες τη θεωρούν κορυφαία επιλογή και έχει αποσπάσει επίσης πολλά βραβεία απόδοσης. Μερικές από αυτές τις σελίδες είναι το gadgetpilipinas , το pausehardware , το geeknetic τα οποία εκθειάζουν τη συγκεκριμένη μητρική και όχι άδικα.

H Κατασκευή ακριβού PC δεν θα μπορούσε να μην έχει μητρική αντίστοιχη της Asus Rog Maximus Z690 Formula .
Το πρώτο διαμάντι που θα κοσμεί τον Η/Υ μας.

Αρχικά θα σου πώ ότι χρησιμοποιεί το ASUS AI-powered enhancement το οποίο δρά ώς τεχνητή νοημοσύνη σε τέσσερις πυλώνες απόδοσης. Ποιοί είναι αυτοί; Η ψύξη, το overclocking, η δικτύωση και ο ήχος! Περιέχει 20+1 ομαδικά power stages των 105Α, που με λίγα λόγια σημαίνει ότι αντέχει στο έπακρο overclocking χωρίς πρόβλημα στις θερμοκρασίες, μεγενθυμένες παθητικές ψύκτρες από την ΕΚ ( Η γνωστή ekwb εταιρεία που φτιάχνει υδροψύξεις ), τις CrossChill III, καθώς και υψηλής ποιότητας θερμοαγώγιμα pads. Αν κατάφερα να σου τραβήξω τη προσοχή τότε άκου και τα υπόλοιπα. Φυσικά έρχεται με Wifi-6, 10Gb Ethernet, έχει δύο thunderbolt 4.0 θύρες USB Type-C, Pci-Express 5 πρωτόκολο για κάρτα γραφικών, δύο M.2 4ης αλλά και 5ης γενιάς Μ.2 !!!

Φυσικά όλα τα slots των NVMe με παθητικές ψύκτρες και τέλος για τους Pc enthusiasts, έχει τρείς A-RGB θύρες και μια RGB για να το κάνουν να λάμπει στη κυριολεξία! Όπως διέκρινες ήδη, επίλεξα λευκού χρώματος μητρική, επειδή και εγώ προσωπικά είμαι φαν της μόδας των λευκών builds. Αλλά σίγουρα θα σε ξαφνίασω στη συνέχεια, με τις υπόλοιπες επιλογές μου!

crosschill ek ii σύστημα ψύξης μητρικής που δεν θα μπορούσαμε να μην τοποθετήσουμε σε ένα ακριβό PC.
Με υδρόψυξη ή αερόψυξη η υποστήριξη της ekbw στη μητρική “Asus Rog Maximus Z690 Formula”.

Μνήμη RAM. Ποιά μνήμη είναι η καλύτερη το 2022 για την κατασκευή ακριβού PC;

Φυσικά ήρθε η ώρα να δέσω το παραπάνω πάντρεμα με τον κατάλληλο”κουμπάρο” στην απόδοση ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μνήμη του Η/Υ μας. Επιλέξαμε την επιλογή της μητρικής με DDR5 υποστήριξη και εκεί θα πάμε και σε μνήμες. Θα επιλέξω τις G.Skill Trident Z 32GB 2x16GB DDR5 6000MHz, οι οποίες έρχονται με Cas Latency 36 και είναι τελευταία πρόταση της G.Skill για μνήμες υψηλής απόδοσης. Έρχεται με το XPM 3.0 profile και στο pcgamer μπορείς να δεις μερικά benchmarks απόδοσης σε σχέση με άλλες. Τα 32 Gb είναι υπεραρκετά για κάθε χρήση και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή χρήση. Όπως λογικά γνωρίζεις η DDR5 μνήμες έχουν κυκλοφορήσει ήδη στην αγορά και φυσικά εάν στήναμε σήμερα ένα σύστημα, δεν υπήρχε περίπτωση να αποκλείσουμε τη νέα τεχνολογία! Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάλυση καθώς θεωρώ ότι με τις συγκεκριμένες μνήμες το σύστημα αρχίζει να μην πατάει στο έδαφος και το βλέπουμε πλέον να απογειώνεται! Επίσης διαθέτουν RGB φωτισμό για να κοσμούν το εσωτερικό του Η/Υ μας με τον ομορφότερο τρόπο.

Tridentz5 image DDR5 μνήμες μόνο για τη κατασκευή ακριβού PC.
Δεν μπορείς να πεις πολλά για αυτές τις μνήμες καθώς
δεν σου αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης.

Αυτή τη στιγμή θεωρώ τη καλύτερη επιλογή αυτή της G.Skill τη Trident Z 32GB 2x16GB DDR5 6000MHz καθώς θεωρώ τοπ το επίπεδο της εταιρείας όσον αφορά τις μνήμες είτε αυτές αφορούν DDR4 είτε DDR5.

Κάρτα γραφικών. Ποιά είναι η καλύτερη επιλογή για ακριβό gaming PC;

Ήδη το budget ανέβηκε αρκετά και χωρίς να φτάσουμε καν στο ακριβότερο κομμάτι, που είναι η κάρτα γραφικών φυσικά. Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, η αγορά έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα το διάστημα των τελευταιών ετών, κάτι το οποίο αναλύω και στο πρόσφατο άρθρο μου “Η επιστροφή των GPUs” ( κάνε ένα κόπο να το διαβάσεις!). Για τη κάρτα γραφικών δεν θα προτείνω απλά ένα μοντέλο κάρτας αλλά συγκεκριμένη υλοποίηση, καθώς θέλω να δένει αρμονικά με το όλο σύστημα! Και επείδη μάλλον έχεις καταλάβει, προς τα που το πάω, αυτή δεν είναι άλλη από την ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080TI 12 GB OC Version Gaming η οποία αποδίδει εξίσου καλά και καλύτερα θα έλεγα από τη Nvidia RTX 3090 στο gaming και κουμπώνει “γάντι” με τις έως τώρα επιλογές μας!

Η ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080TI 12 GB OC Version Gaming δεν θα μπορούσε να λείπει από τη κατασκευή ενός ακριβού PC.
Από τις καλύτερες υλοποιήσεις της 3080TI.

Ο overclocked χρονισμός της βρίσκεται στα 1845 MHz, μέγιστη ανάλυση έχει 7680×4320 ενώ χρησιμοποιεί Pci_Express 4.0 πρωτόκολο και έχει cuda cores 10240. Είναι από τις κορυφαίες υλοποιήσεις και μπορεί να τρέξει ξεκούραστα κάθε τίτλο στη μέγιστη ανάλυση χωρίς κανένα πρόβλημα! Στο tweaktown υπάρχει μια υπέροχη μέτρηση για να δούμε σε πόσο ψηλά επίπεδα αποδίδει η κάρτα μας. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά benchmarks απόδοσης της σε διάφορους σύγχρονους τίτλους. Όπως και να έχει θεωρείται η τόπ επιλογή και overkill για 2k gaming και όχι άδικα.

rtx 3080 ti benchmarks
Στις πρώτες θέσης της απόδοσης η ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080TI.

Ποιό τροφοδοτικό είναι το καλύτερο για κατασκευή ακριβού PC;

Καθώς οδεύουμε προς τα 3/4 του budget μας, ήρθε η ώρα να προσθέσω το τροφοδοτικό το οποίο θα μπορεί να σηκώσει το βαρύ φορτίο των απαιτητικών parts του Η/Υ μας. Το ASUS ROG Thor 1000W Platinum II, μπορεί να προσφέρει ότι χρειαζόμαστε για άνεση και απόδοση ταυτόχρονα. Η platinum πιστοποίηση του μας δίνει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε για τα υλικά μας, καθώς και σε απόδοση μπορεί δώσει τα μέγιστα! Έρχεται με 100% Ιαπωνικούς τραντζίστορ για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίζει και με 10 χρόνια εγγύηση!

Το συγκεκριμένο τροφοδοτικό κατέχει πιστοποίηση Lambda A++που σημαίνει ότι έχει τον χαμηλότερο θόρυβο στη κατηγορία του. Επίσης είναι συμβατό με Aura Sync για τη διαχείριση του RGB φωτισμού καθώς και LED οθόνη! Τέλος κλείνει το μάτι στην επόμενη γενιά των καρτών γραφικών καθώς έχει Pci_Express 5.0 υποστήριξη και φυσικά είναι full modular.

Το απόλυτο τροφοδοτικό για την επιλογή κομματιών για PC.
Παράθυρο στο μέλλον από τη ASUS με υποστήριξη Pci_Exrpess 5.0.

Ποιός είναι ο τοπ σκληρός δίσκος για ακριβό gaming PC;

Για το σύστημα μας, δεν θα διαπραγματευόμουν για κανέναν λόγο τον τύπο σκληρού δίσκου που θα επέλεγα. Μετά από μεγάλη έρευνα, διαπίστωσα ότι ο WD_BLACK SN850 2TB NVMe Internal Gaming SSD είναι από τους ταχύτερους δίσκους που μπορείς να έχεις στο σύστημα σου! Αγγίζει ασύλληπτες ταχύτητες ανάγνωσης 7.000MB/s και εγγραφής 5.300MB/s για να σε βάζει γρηγορότερα στο παιχνίδι, με έως και 1.000.000 IOPS για ομαλή και πανίσχυρη εμπειρία παιχνιδιού με άμεση ανταπόκριση. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τεχνολογία Western Digital 3D NAND και σου προσφέρει αξιοπιστία και ανθεκτικότητα για τη διατήρηση απόδοσης επαγγελματικού επιπέδου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από το μέσο αποθήκευσης;

o western digital nvme WD_BLACK SN850 2TB NVMe Internal Gaming SSD είναι ο ιδανικότερος δίσκος για ακριβό gaming pc.
Ο ταχύτερος NVMe στην αγορά!

Στο legitreviews μπορείς να δεις μια μέτρηση για καταλάβεις τα επίπεδα απόδοσης του συγκεκριμένου δίσκου για να καταλάβεις για τι ασύληπτες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής μιλάμε.

western digital sn850 benchmark
Οι άπιαστες ταχύτητες του WD_BLACK SN850 2TB NVMe μας έκαναν να τον επιλέξουμε.

Ποιά είναι η καλύτερη υδρόψυξη για i9-12900KS;

Για τον επεξεργαστή μας, δεν θα επέλεγα μια οποιαδήποτε υδρόψυξη, καθώς το θεωρώ Pc enthusiast build αλλά επίσης είναι λίγες αυτές που είναι συμβατές με το LGA 1700 socket της Intel. Η υδρόψυξη που επίλεξα έρχεται με πολύ κομψό σχεδιασμό, απίστευτες δυνατότες ψύξεις, καθώς οι ανεμιστήρες της είναι αθόρυβοι και γενικά είναι ότι πιο ποιοτικό έχεις δει! Δεν είναι άλλη από την ASUS ROG RYUJIN II 360 κορυφαία σε ποίοτητα υλικών και επιδόσεις.

Δεν θα μπορούσαμε από ένα ακριβό gaming pc να μην επιλέξουμε τη καλύτερη υδρόψυξη.
Από τις ομορφότερες και αποδοτικότερες υδροψύξεις της αγοράς!

Η συγκεκριμένη υδρόψυξη της ASUS έχει οθόνη 3.5″ LCD η οποία μπορεί να απεικονίσει ότι animation επιθυμείς ή εναλλακτικά τις θερμοκρασίες του επεξεργαστή μας χάρη στους αισθητήρες της! Οι ανεμιστήρες της φτάνουν τις 2000 στροφές ενώ τα επίπεδα θορύβου είναι πολύ χαμηλά, μόλις 29.7 dB(A)! Επίσης έχει κατακτήσει πολλά βραβεία που μπορεί κανείς να δει εάν επισκεφτεί το site της rog.asus. Στο techpowerup βλέπεις πως αποδίδει σε OC ή idle καταστάσεις και σίγουρα οι αποδόσεις της θα σε εκπλήξουν!

Σε Overclock επεξεργαστή και κατάσταση αναμονής, ο AMD Ryzen 3900x είναι σαν να βρίσκεται στη κατάψυξη! Φυσικά μπορείς να διαβάσεις τα πάντα για την υδρόψυξη και αερόψυξη στο πρόσφατο άρθρο μου “Υδρόψυξη ή Αερόψυξη” στο οποίο αναφέρομαι διεξοδικά στους δύο αυτους τρόπους ψύξης.

Ποιό PC case να επιλέξω για τη κατασκευή ακριβού PC;

Οδεύοντας προς το τέλος του ακριβού PC μας και αφού βρήκαμε το “ζευγάρι”, τον “κουμπάρο” και τους λοιπούς του συστήματος μας, ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν στο δικό τους σπίτι. Μετά από μεγάλη έρευνα, κατέληξα στη καλύτερη κουτάρα για το παραπάνω build. Αυτή δεν είναι άλλη από το ASUS ROG Strix Helios White Edition ! Το front panel κοσμεί η gen 2.0 type-c θύρα, τέσσερις θύρες usb 3.0 καθώς και πλήκτρο για την ταχύτητα ανεμιστήρων και διαχείρισης RGB φωτισμού. Έχει επίσης GPU holder, γενικά είναι από τα κουτιά που έχουν μέσα άπειρο χώρο και εξαιρετικές cable management δυνατότητες.

Στη κατασκευή ακριβού PC, επέλεξα το καλύτερο gaming PC case.
Το σπίτι των ονείρων μας!

Έρχεται με προεγκατεστημένους τέσσερις ανεμιστήρες, τρείς στο μπροστινό μέρος και έναν πίσω. Η δυνατότητες τοποθέτησης υδρόψυξης είναι μέχρι 420mm στο μπροστινό μέρος και 360mm πίσω. Είναι τόπ επιλογή για να δέσουν όλες οι επιλογές μας αρμονικά σε απόδοση και ομορφία! Μπορεί να χωρέσει μητρικές μέχρι μέγεθος E-ATX, περιέχει διακριτικό PSU shroud που χωρίζεται σε δύο μέρη, τρία φίλτρα σκόνης ( πάνω μέρος, μπροστά και κάτω ) και τέσσερις θέσεις για 2.5″ σκληρού δίσκου και άλλες δύο για 3,5″. Οι προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες να πούμε εδώ πως είναι των 140mm και όχι των 120mm. Φυσικά περιέχει διάφανο πλαινό Tempered glass και ζυγίζει 18 κιλά. Με απλά λόγια, θα έχετε ένα θηρίο στο σπίτι, με αντικλεπτικό σύστημα, καθώς δεν σηκώνεται με τίποτα!

Αξεσουάρ. Ποιά είναι τα καλύτερα για να ομορφύνουν το ακριβό PC μας;

Επειδή οι ανεμιστήρες τις υδρόψυξεις και του κουτιού δεν έχουν RGB φωτισμό, θα τονίσουμε το εσωτερικό με χρώματα που θα τραβήξουν πάνω τους κάθε μάτι. Φυσικά πρωτοπόρος είναι η Lian Li με τα Lian-Li Strimer Plus Triple 8 για τη κάρτα γραφικών μας και για την 24-pin της Motherboard το Lian Li Strimer Plus θα δώσουν στο σύστημα μας την αίγλη που χρειάζεται!

Lian li streamer plus, τι καλύτερο από το να βάλεις λίγο χρώμα στο ακριβό gaming PC σου;
RGB extension cable για 24-pin ATX.

Τελικά συμπεράσματα. Επιλογή κομματιών για κατασκευή ακριβού PC.

Δημιουργήσαμε το τέλειο σύστημα με αρκετά βέβαια χρήματα. Έχοντας πλέον διαθέσιμη τη νέα γενιά τεχνολογίας που πραγματεύεται το Pci_Express 5.0 για κάρτες γραφικών και NVMe καθώς και DDR5 στις μνήμες, θα μιλήσουμε πάλι σε πέντε χρόνια! Θα βρεις λίστα με όλα τα parts που χρησιμοποιήσαμε στις καλύτερες φυσικά τιμές και άμεσα στο χώρο σου! Πολλοί λοιπόν αναρωτιούνται: Ποιά είναι η καλύτερη κάρτα γραφικών για gaming; Όπως είπαμε παραπάνω η ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080TI 12 GB OC Version Gaming. Ποιός είναι ο καλύτερος NVme δίσκος; o WD_BLACK SN850 2TB NVMe Internal Gaming SSD φυσικά. Το καλύτερο κουτί υπολογιστή. Βέβαια το ASUS ROG Strix Helios White Edition ATX Mid Tower. Η καλύτερη υδρόψυξη για intel. Η ASUS ROG RYUJIN II 360. Που μπορώ να αγοράσω φτηνά προϊόντα υπολογιστή; Φυσικά στο Amazon! Υπάρχουν καλώδια RGB; Ναι, τα lian-Li Strimer Plus Triple 8 Pin RGB και Lian-Li Strimer. Ποιό είναι το καλύτερο τροφοδοτικό; Μα φυσικά το ASUS ROG Thor 1000W Platinum II!

  • Intel Core i9-12900KS στο Amazon.de
  • ROG Maximus Z690 Formula στο Amazon.de
  • G.Skill Trident DDR5 2×16 6000MHz στο Amazon.de
  • ASUS ROG Strix GeForce RTX 3080TI 12 GB OC Version Gaming στο Amazon.de
  • ASUS ROG Thor 1000W Platinum II στο Amazon.de
  • WD_BLACK SN850 2TB NVMe Internal Gaming SSD στο Amazon.de
  • ASUS ROG RYUJIN II 360  στο Amazon.de
  • ASUS ROG Strix Helios White Edition ATX Mid Tower στο Amazon.de
  • Lian-Li Strimer Plus Triple 8 Pin RGB στο Amazon.de
  • Lian Li Strimer Plus στο Amazon.de

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

5 thoughts on “Επιλογή κομματιών για κατασκευή σύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή.”

Αφήστε μια απάντηση

elGreek