Επεξεργασία βίντεο και rendering, ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω;

Ενώ οι σημερινές κάρτες γραφικών είναι γρηγορότερες από ποτέ, η επεξεργασία βίντεο και το rendering εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά απαιτητικές εργασίες, ακόμη και για έναν υπολογιστή με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Καθώς, εξελίσσεται το υλικό υπολογιστή, τόσο το λογισμικό και τα πρότυπα για renders ή βίντεο μεταβάλλονται. Μια ταχύτερη GPU σημαίνει ότι θα αφιερώσετε λιγότερο χρόνο στην επεξεργασία/rendering/ολοκλήρωση του έργου σας. Αυτές τις μέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την CPU είτε την GPU (ή και τα δύο). Ωστόσο, ορισμένα προγράμματα, όπως το Adobe Premiere, προτιμούν την CPU για το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας και χρησιμοποιούν τη GPU για συγκεκριμένες εργασίες όπως διόρθωση χρώματος, σταθεροποίηση,κ.λπ. Άλλα προγράμματα, όπως το Vegas ή το DaVinci Resolve, βασίζονται περισσότερο στη GPU.

Επεξεργασία βίντεο και rendering, τι θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή κάρτας γραφικών;

Πρώτο και κύριο είναι η τιμή. Για να βελτιστοποιήσετε το χρόνο σας όσο το δυνατόν καλύτερα, θα χρειαστείτε μια γρήγορη GPU. Μια κάρτα γραφικών προηγμένης τεχνολογίας κοστίζει συνήθως πολύ πάνω από 700 ευρώ, οπότε αναλογιστείτε πως κάτω από αυτά τα χρήματα θα αρχίσετε να χάνετε σε απόδοση.

VRAM στην επεξεργασία βίντεο.

Ακόμα κι αν εργάζεστε με ένα πρόγραμμα που δίνει προτεραιότητα στην CPU, είναι σημαντικό να έχετε μια GPU με υψηλότερη μνήμη RAM ή VRAM. Η VRAM επιτρέπει στους χρήστες να εργάζονται με εικόνες υψηλότερης ποιότητας διατηρώντας παράλληλα χαμηλούς/γρήγορους χρόνους φόρτωσης. Εάν χρησιμοποιείτε GPU με 2 GB VRAM ή λιγότερο, θα έχετε δυσκολία στο rendering.

Υποδοχείς οθόνης.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κλάδο της τρισδιάστατης μοντελοποίησης που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τουλάχιστον τρεις οθόνες. Επομένως, ελέγξτε εάν η GPU έχει αρκετά HDMI ή DP διαθέσιμα ώστε να σας εξυπηρετήσουν στο μέλλον.

Θερμική σχεδίαση κάρτας γραφικών και κατανάλωση.

Τα λογισμικά όπως αυτό της Unity, το Blender, το Maya ή το Cinema 4D μπορεί να χρησιμοποιήσουν το 100% της GPU. Όταν η GPU είναι στο μέγιστο της λειτουργίας όμως, μπορεί να αρχίσει να αντλεί υψηλή ισχύ. Έτσι, εάν δεν θέλετε να καταλήξετε με τεράστιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καλό είναι να ελέγχεται η θερμική σχεδίαση και η κατανάλωση της κάρτας γραφικών που θα επιλέξετε.

Απόδοση.

Τελευταίο, αλλά σίγουρα εξίσου σημαντικό, είναι η απόδοση της κάρτας. Ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσετε την απόδοση μιας κάρτας σε σύγκριση με μια άλλη είναι μέσω σημείων αναφοράς. (benchmarks). Για κάθε GPU, βρίσκουμε τα σημεία αναφοράς που σχετίζονται με την παραγωγικότητα, ώστε η τελική σας απόφαση να είναι λίγο πιο εύκολη.

Για οποιονδήποτε έχει χαμηλό προϋπολογισμό, η GTX 1660 Super θα πρέπει σίγουρα να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Μπορεί να κυκλοφόρησε το 2019 και να μην αποτελεί μέρος της σειράς RTX, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ικανή κάρτα για τέτοιες εργασίες, ειδικά αν η τιμή είναι κάτι που σας απασχολεί.

Απόδοση παραγωγικότητας της GTX 1660 Super.

Μετά τη συγκριτική αξιολόγηση της GTX 1660 Super, η Linus Tech Tips διαπίστωσε ότι η κάρτα προσφέρει αρκετά καλή απόδοση παραγωγικότητας.

Απόδοση της 1660 super στο Blender
Η μικρή κάρτα γραφικών GTX 1660 Super, τα πηγαίνει περίφημα, αν θέλουμε κάτι οικονομικό για επεξεργασία βίντεο.
GTX 1660 Super vs 1660 Ti.
Ξεπερνάει και την ακριβότερη GTX 1660 Ti, στο V-Ray.

Η RTX 3060 Ti είναι επίσης μια εξαιρετική κάρτα γραφικών για rendering. Είχε MSRP 400$ όταν κυκλοφόρησε και μπορείτε να τη βρείτε σε λίγο υψηλότερη τιμή αυτή τη στιγμή.

Παραγωγικότητα της RTX 3060 Ti για επεξεργασία βίντεο και rendering.

Διαθέτει 8 GB VRAM και είναι εξαιρετικά γρήγορη σε απόδοση, επεξεργασία βίντεο και gaming. Έχει επίσης 3 DisplayPort 1.4a και 1 HDMI 2.1. Δυστυχώς, δεν έχει την επεξεργασία 12 GB VRAM όπως η RTX 3060, αλλά εξακολουθεί να είναι στο σύνολο καλύτερη GPU ακόμα και με λιγότερη VRAM.

RTX 3060 Ti στο Blender.
Απόδοση της RTX 3060 Ti στο Blender.

Το σημείο αναφοράς δείχνει ότι η RTX 3060 Ti ξεπερνά τη ναυαρχίδα του προκατόχου της με μεγάλη διαφορά. Η συγκεκριμένη GPU είναι κοντά στην RTX 3070 Ti (κατά πολύ ακριβότερη) και κοντά ακόμη στην RTX 3080. Έτσι, είναι ιδανική επιλογή γι’αυτούς που δεν θέλουν να ξοδέψουν μαι περουσία για κάρτα γραφικών.

Η Nvidia RTX 3070 είναι αναμφίβολα μια από τις ταχύτερες GPU και τη προτιμούν οι περισσότεροι καταναλωτές στον κόσμο. Πρόσφατα τη συγκρίναμε με τη κορυφαία κάρτα γραφικών για 2k αναλύσεις της AMD, “Radeon RX 6750XT vs Nvidia RTX 3070.“.

Πως αποδίδει η RTX 3070 σε επεξεργασία βίντεο;

RXT 3070 στο Blender
Η απόδοση της Nvidia RTX 3070 στο Blender.

Στο Blender, η RTX 3070 είναι σταθερά στις 5 κορυφαίες GPU. Ακόμη και η RTX 3070 Ti, η οποία είναι ακριβότερη, καταλήγει να έχει χειρότερη απόδοση από την απλή RTX 3070. Οι μόνες GPU που την ξεπερνούν είναι οι RTX 3080/Ti και RTX 3090/Ti. Επίσης η RX 6800 XT έχει καλύτερη βαθμολογία σε αυτό το σημείο αναφοράς, οπότε μπορείτε να αναλογιστείτε να αποκτήσετε μια, αν τη βρείτε σε χαμηλότερη τιμή.

Η RTX 3080/Ti στα ανώτερα επίπεδα για επεξεργασία βίντεο και rendering.

Ενώ η Nvidia RTX 3070 είναι το σημείο που οριοθετεί τις μεσαίες/μικρές κάρτες γραφικών από τις υψηλής τεχνολογίας, η RTX 3080/ti, μπαίνει στη σφαίρα των υψηλών επιδόσεων. Έτσι, από το σημείο αυτό και επείτα, θα βιώσουμε εξαιρετικές αποδόσεις και φυσικά τα ανώτερα επίπεδα για επεξεργασία βίντεο και rendering.

RTX 3080 και 3080 Ti στο Blender.
Εξαιρετικές επιδόσεις της RTX 3080/Ti, στο Blender.

Σε σύγκριση με την RTX 3070, η 3080 αποδίδει τουλάχιστον 30% πιο γρήγορα. Είναι επίσης ελαφρώς πιο αργή από την 3080 Ti και την RTX 3090. Ωστόσο, η 3090 έχει αρκετά υψηλότερη τιμή και δεν ξέρω αν αξίζει τη διαφορά χρημάτων. Έτσι, στην πραγματικότητα, ακόμα και αν προσφέρετε περισσότερα για μια RTX 3080 Ti ή 3090, δεν θα βιώσετε πάρα πολύ μεγάλες διαφορές.

RTX 3080 V-Ray.
Η RTX 3080 Ti και 3090, βρίσκονται σε καλύτερη θέση στο V-Ray, αλλά πιο VFM δείχνει η RTX 3080.

Η Nvidia RTX 3090 και 3090 Ti, βρίσκονται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά την επεξεργασία βίντεο και rendering. Βέβαια, μένει να βάλουμε στο παιχνίδι ακόμα, την RTX 4090 και 4080, αν και περιμένουμε να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ίσως, να προσφερθούν σε πιο προσιτή τιμή στο μέλλον. Βέβαια, αν η διαφορά των χρημάτων δεν είναι κάτι που σας απασχολεί ιδιαίτερα, τότε σίγουρα προτείνεται να πάτε σε μια εκ των 4080 ή 4090 καθώς η απόδοση τους ξεπερνάει την 3090/Ti.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο για τις επερχόμενες κάρτες και πιο αναμενόμενες, “Διέρρευσαν τα χαρακτηριστικά της Nvidia RTX 4070 & 4070 Ti.

RTX 3090/Ti στην επεξεργασία βίντεο.

RTX 3090 στο Blender
Κορυφαία σε απόδοση η RTX 3090, ότι καλύτερο για rendering και επεξεργασία βίντεο.

Η διαφορά απόδοσης της με την RTX 3090 Ti, είναι μικρότερη από 5% οπότε αναλόγως ποια θα συναντήσουμε σε καλύτερη τιμή, επιλέγουμε αναλόγως.

Nvidia RTX 4090. Η κορυφαία όλων σε επεξεργασία βίντεο και rendering.

Δεν θα μπορούσε να λείψει η κορυφαία όλων σε ότι αφορά επεξεργασία βίντεο. Η RTX 4090, ίσως να αντιμετωπίζει κάποια θέματα με τη τροφοδοσία (που αναμφισβήτητα καταναλώνει αρκετά), αλλά βρίσκεται μόνη στον θρόνο της απόδοσης.

Πηγή: PugetSystems.com. H κορυφαία κάρτα γραφικών για rendering και επεξεργασία βίντεο.

Σίγουρα, υπάρχει και η επιλογή, (οικονομικότερη) να στραφούμε στις RDNA 3.0 κάρτες γραφικών της AMD, καθώς προσφέρουν υψηλή απόδοση και είναι αρκετά πιο προσιτές οικονομικά. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο για τις επιδόσεις τους, “Γροθιά στο στομάχι” δέχεται η Nvidia από τις νέες κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 7000.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Όποια GPU κι αν επιλέξετε από την παραπάνω λίστα, θα αποκτήσετε υλικό ικανό να προσφέρει γρήγορους χρόνους επεξεργασίας βίντεο και rendering. Φυσικά, ποια κάρτα γραφικών θα επιλέξετε εξαρτάται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό σας. Σας προτείνουμε να πάτε για την RTX 3060 Ti καθώς προσφέρει την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής. Αν πάλι δεν έχετε πρόβλημα χρημάτων, μπορείτε να πάτε σε κάποια ανώτερης ποιότητας κάρτα γραφικών. Η RTX 3070 είναι επίσης ένα εξαιρετικό προϊόν, αλλά θα αντλήσει περισσότερη ισχύ. Εάν έχετε περιορισμένο μπάτζετ, είναι καλύτερο να αποκτήσετε την GTX 1660 Super, καθώς παρέχει «αρκετά καλή» απόδοση για την εργασία επεξεργασίας βίντεο. Μετά ξεφεύγουμε σε προϋπολογισμό, καθώς πηγαίνουμε στις ανώτερες κάρτες γραφικών, με την RTX 4090 να κάθετε στον θρόνο της απόδοσης.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Επεξεργασία βίντεο και rendering, ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek