Θέλετε να μάθετε πως θα κάνουμε εκ νέου εγκατάσταση Ubuntu Desktop στον υπολογιστή μας; Ελάτε να το δούμε παρέα.

Γιατί Ubuntu Desktop linux και όχι windows;

Ασφάλεια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλεια της ιδιωτικής μας ζωής ότι είναι το σημαντικότερο όλων. Το ubuntu μπορεί και μας το παρέχει στο ύψιστο βαθμό, και εννοώ σε βαθμό CIA, NASA, FBI κλπ, χωρίς να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα, όλα απλά είναι ενσωματωμένα αμέσως μετά την εγκατάσταση.

Κολλάει ιούς όταν κάνω εγκατάσταση Ubuntu Desktop;

Είναι γεγονός ότι δεν χρειάζεται αντιβιοτικό γιατί οι ιοί που προορίζονται γι΄ αυτό είναι κυρίως για συγκεκριμένους server μεγάλων εταιριών, αν και αυτοί δεν διαθέτουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Ο λόγος είναι απλός. Ο πυρήνας του αναβαθμίζεται συνεχώς, σχεδόν κάθε εβδομάδα, οπότε είναι σαν να εγκαθιστάτε νέο λειτουργικό, σε αντίθεση με τον πυρήνα των windows που για να αλλάξει θα χρειαστεί να κάνετε εγκατάσταση το επόμενο version, πχ από Windows10 σε windows11. Επίσης, αν κολλήσετε και αλλάξετε μια συσκευή που θα ενεργοποιήσει έναν driver, ο πυρήνας του είναι αλλαγμένος για τον ιό και δεν μπορεί και πάλι να λειτουργήσει. Άρα δεν χρειαζόμαστε.

Με την εγκατάσταση Ubuntu Desktop έχουμε μια πολύ δυνατή διανομή στο σύστημα μας.
Πολύ δυνατή διανομή

Λιγότεροι πόροι

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως το pc σας λειτουργεί με τους λιγότερους δυνατούς πόρους με το Ubuntu Desktop. Φανταστείτε να τρέχετε το παιχνίδι σας που θέλει πόρους όχι αστεία και το λειτουργικό να τρέχει από πίσω με μερικά mb; Τι loading θα έχει και πόσα fps;

Μερικές συσκευές λειτουργούν καλύτερα μετά την εγκατάσταση Ubuntu Desktop;

Ένα ακόμη θετικό που πολύ πιθανών να δείτε στο linux είναι κάτι πολύ περίεργο. Μπορεί να δείτε μια συσκευή, πχ, κάτι που μου έτυχε, το touchbad μου στα windows xp λειτουργούσε χωρίς την δυνατότητα να κυλίσω την σελίδα, ενώ στο linux μπορούσα και να το κινήσω καθέτως αλλά και οριζοντίως. Μάλιστα μου έκανε τόση εντύπωση που έφαγα άλλη τόση ώρα για να κάνω εγκατάσταση σε windows για να δω αν υπάρχει κάποια σχετική ρύθμιση, όμως δεν είχε. Τότε το έψαξα περισσότερο και πρόσεξα πως το επόμενο μοντέλο που ήταν ακριβότερο είχε την κάθετη ρύθμιση και το ακόμη ακριβότερο και την οριζόντια, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Καινοτομίες

Είναι γνωστό πως κάθε καινοτομία που γεννιέται δημιουργείται πρώτα στα linux και freeBSD, και στην συνέχεια περνάει στα επί πληρωμής λειτουργικά.

εγκατάσταση Ubuntu Desktop και έχουμε πλέον από τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα στη κατοχή μας.
Όνομα εγγύηση από την canonical

Δεν είναι όλα ρόδινα.

Μειονεκτήματα με την εγκατάσταση Ubuntu Desktop.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα και αυτό έχει να κάνει με την διάδοση του λειτουργικού. Επειδή τα windows είναι πιο γνωστά στο ευρύ κοινό, οι κατασκευαστές harware κάνουν drivers για τις συσκευές τους σε windows. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι δεν βγάζουν, πχ η HP έχει και για linux. Υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα από διάφορες κοινότητες απλών χρηστών, όπως εσείς κι εγώ, που ξέρουν προγραμματισμό και δημιουργούν drivers.

Μια ευχάριστη είδηση.

Πριν χρόνια είχε γίνει ένα παγκόσμιο συνέδριο για αυτό το θέμα και όλες οι εταιρίες ήταν διστακτικές μέχρι που έπεσε η εξής πρόταση στο τραπέζι: Στείλτε μας τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε συσκευής κι εμείς θα βγάζουμε δωρεάν τους drivers, έτσι κι αλλιώς αυτό κάνουμε εδώ και χρόνια. Κάποια πληροφορία λέει πως δέκα λεπτά μετά από αυτήν την ανακοίνωση στάλθηκε το πρώτο mail για αυτή την δουλειά. οπότε και αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.

Επαγγελματικά προγράμματα;

Όχι, δυστυχώς κι εδώ υστερεί το Ubuntu Desktop για τον παραπάνω λόγω αλλά και κάθε άλλη διανομή. Οπότε δεν σας το συνιστώ.

Τι σημαίνει ubuntu;

Ubuntu είναι λέξη αρχαίας Αφρικάνικης προελεύσεως και σημαίνει αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Πολύ ωραίο μήνυμα και διαχρονικό μήνυμα για τις μέρες μας.

Διαβάστε ακόμη: Επιλύθηκε! Ο υπολογιστής μου δεν ανοίγει.

Επιλογή διανομής.

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε σε έναν απλό χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή που δεν γνωρίζει το Linux αλλά μόνο τα Windows, θα πρέπει να αναφερθούμε σε μια διανομή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρότυπο που έχει στο μυαλό του. Έτσι, αν και υπάρχουν αρκετές διανομές για αρχάριους θα επιλέξω, λόγω προσωπικής εμπειρίας, αλλά και γιατί είναι αρκετά αυτοματοποιημένο και διαδεδομένο το Ubuntu.

Απαραίτητο εργαλείο.

Για να το εγκαταστήσουμε θα πρέπει να κατεβάσουμε το Ubuntu Desktop ISO από την σελίδα πατώντας στο προηγούμενο link ή εδώ. Καλό είναι να γνωρίζεται που έχει αποθηκευτεί γιατί θα χρειαστεί αργότερα. Το αρχείο είναι 2,9 GB οπότε καλό είναι να το γράψετε σε ένα flashάκι 8Gb. Για να μπορέσετε να το γράψετε θα χρειαστείτε ένα δωρεάν εργαλείο το Rufus που θα το κατεβάσετε από εδώ.

Η εγκατάσταση Ubuntu Desktop μπορεί να γίνει με flash drive, όπως άλλωστε και των Windows.

Rufus για εγγραφή του ISO και η εγκατάσταση Ubuntu Desktop.

Το Rufus είναι εκτελέσιμο πρόγραμμα και δεν χρειάζεται να το εγκαταστήσετε, απλά πατήστε διπλό αριστερό κλικ, πατήστε ΝΑΙ στα δικαιώματα διαχειριστή και είναι έτοιμο να τρέξει. Αφού κατεβάσετε και το Ubuntu Desktop ISO και ανοίξατε το Rufus πάμε να δούμε πως θα γράψετε το iso. Πριν ξεκινήσετε καλό είναι να γνωρίζετε πως όλα τα δεδομένα από το flash drive σας θα διαγραφούν οπότε καλό είναι να αποθηκεύσετε ότι χρειάζεστε στον υπολογιστή σας ή ακόμη καλύτερα σε εξωτερικό σκληρό και να το αποσυνδέσετε αν θέλετε να κάνετε την εγκατάσταση.

Πάμε στο Rufus

Πατήστε:

Συσκευή και επιλέξτε το Usb Flash Drive σας αν δεν το έχει βρει ήδη.

Πατήστε εκεί που λέει με κεφαλαία ΕΠΙΛΕΞΤΕ και βρείτε το Ubuntu Desktop ISO στον υπολογιστή σας και επιλέξτε το.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο εκτός από το να πατήσετε εκκίνηση και στα επόμενα δύο παράθυρο οκ. Εύκολο έτσι;

Εγκατάσταση Ubuntu Desktop.

Ο τρόπος εγκατάστασης του Ubuntu Desktop ISO δεν διαφέρει από τα Windows αλλά θα έλεγα πως είναι και λίγο πιο απλοποιημένος. Θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή και BOOT το UsbFlash Drive από την Bios. Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να πατήσετε ένα από τα πλήκτρα Delete, F2, F10 or F11. Προσοχή, αφού κάνετε επανεκκίνηση και πριν διαβάσει ο υπολογιστής τα windows, αυτό θα το καταλάβετε όσο βλέπετε το logo της μάρκας του pc η του laptop σας ή τα πρώτα γράμματα που βλέπετε στην αρχή. Συνήθως βγάζει μια ειδοποίηση κάτω αριστερά ή δεξιά στην οθόνη. Μπαίνετε λοιπόν στην bios και με τα βέλη επιλέγετε την καρτέλα Boot menu.

Διαβάστε ακόμη: Η ώρα των PcGamers! Επιστρέφουν οι GPU.

Μέσα στην BIOS μετά την εγκατάσταση Ubuntu Desktop.

Eκεί θα επιλέξετε την πρώτη επιλογή να είναι το Flash Drive σας και μην ξεχάσετε να έχετε μέσα στο μενού και τον σκληρό σας δίσκο HDD ή SSD σε οποιαδήποτε θέση δεν έχει σημασία. Αυτό το menu για να γνωρίζεται θέτει την σειρά των μέσω με την οποία ο κομπιούτερ σας θα διαβάσει πρώτο, δεύτερο κλπ. Αν δεν υπάρχει εκεί δεν θα το διαβάσει.

Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει.

Μπορείτε να δείτε κι ένα βίντεο σχετικά με το πως στο youtube.

Αφού λοιπόν τα κάνετε όλα αυτά και μπείτε στο flash drive σας θα σας βγάλει την επόμενη εικόνα.
Σε αυτό το σημείο που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα δεν χρειάζεται να επιλέξετε τίποτα ή περιμένετε μερικά δευτερόλεπτά ή πατήστε ENTER και περνάτε στο επόμενο βήμα.
Ubuntu Desktop
Εδώ επιλέγετε την γλώσσα που σας ενδιαφέρει π.χ. την Ελληνική και μπορείτε είτε να δοκιμάσετε το ubuntu χωρίς εγκατάσταση ή να κάνετε κατευθείαν εγκατάσταση.
Ubuntu Desktop
Όταν δείτε τις παραπάνω επιλογές τότε επιλέξτε την διάταξη πληκτρολογίου που θέλετε. Για όσους δεν γνωρίζουν μην κάνετε τίποτα απλά πατήστε να συνεχίσετε στο επόμενο. Έτσι κι αλλιώς είναι όλα προεπιλεγμένα.

Στο παραπάνω επιλέγεται φυσιολογική ή minimal εγκατάσταση, τα update που κάνει και διάφορους οδηγούς που χρειάζεται κατά την ώρα της εγκατάστασης, καλό είναι να τα έχετε επιλεγμένα αλλιώς δεν θα παίζει ορισμένα format από τραγούδια και βίντεο.
Στο παραπάνω menu σας έχει κάποιες επιλογές αρκετά απλοποιημένες για τον απλό χρήστη. Αν έχετε εγκατεστημένα τα Windows σας έχει δυο επιλογές. Να τα έχετε παράλληλα στον ίδιο σκληρό ή να κάνετε full install και να σβηστούν τα πάντα. Αν θυμάστε τα αρχεία που χρειάζεστε σας είχα πει να τα βάλετε σε κάποιον εξωτερικό σκληρό για ασφάλεια. Έχει φυσικά και επιλογές για όσους γνωρίζουν περισσότερα. Μόλις επιλέξετε τι θέλετε πατήστε συνέχεια.
Εδώ επιλέγετε την ζώνη ώρας.
Μόλις δείτε την παραπάνω εικόνα δημιουργήστε τον χρήστη που επιθυμείτε, αν θέλετε να εισέρχεστε στο σύστημα χωρίς κωδικό και το επίπεδο κρυπτογράφησης. Προσοχή, να θυμάστε τον κωδικό γιατί θα χρειαστεί αργότερα για να κάνετε update και διάφορες αλλαγές ρυθμίσεων. Πατήστε να συνεχίσετε και ιδού…
… η εγκατάσταση ξεκινά. Μόλις τελειώσει σας ζητάει να κάνετε επανεκκίνηση και να αφαιρέσετε το μέσο, δηλαδή το usb από τον υπολογιστή και πατήστε οκ. Hell yea!!
Και ιδού το θαύμα εγένετο

Συμπέρασμα. Αξίζει η εγκατάσταση Ubuntu Desktop;

Συνοψίζοντας μπορούμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι και κάτι φοβερό να εγκατασταθούν μια και όλα είναι με βάση τον οδηγό που είδατε προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για το ubuntu, από της δυνατότερες διανομές παγκοσμίως. Πιστεύω ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα γιατί απ’ όσων γνωρίζω η αυτοματοποίησή του είναι σε πολύ καλό βαθμό. Καλή συνέχεια Linux Hackers.

Σου φάνηκε χρήσιμο το άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ

By writergregt

Ονομάζομαι Γρηγόρης Τριγλίδης. Εδώ και χρόνια παίζω games, ασχολούμαι με το ανοιχτό λογισμικό Linux και έχω αρκετή πείρα για να βοηθήσω νέους παίχτες και χρήστες υπολογιστών, να δούμε εναλλακτικές τεχνικές λύσεις αλλά και για να ανταλλάξουμε απόψεις. Περιμένω τα σχόλιά σας.

Αφήστε μια απάντηση