Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Αξίζει το 2023;

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα, αλλά ενδεχομένως δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ισχύει για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και στις αρχές του 2023, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ήταν πολύ κάτω από τις τιμές αιχμής τους. Τα κρυπτονομίσματα γενικά εξακολουθούν να έχουν αξία, αλλά ο υπολογισμός του κέρδους των εξορυκτών μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολος από ό,τι στο παρελθόν, δεδομένου του κόστους του υλικού και του λογισμικού των υπολογιστών, καθώς και της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργεί ο εξοπλισμός εξόρυξης.

Ως το παλαιότερο και μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης proof-of-work, και ως εκ τούτου αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εξόρυξης κρυπτογράφησης. Πριν αποφασίσετε αν αξίζει τον κόπο η εξόρυξη Bitcoin και η εξόρυξη κρυπτογράφησης γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργεί και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Τι είναι η εξόρυξη Bitcoin;

Η εξόρυξη Bitcoin δεν είναι μόνο η δημιουργία Bitcoin (BTC). Είναι επίσης το αποκεντρωμένο παγκόσμιο σύστημα με το οποίο οι ανθρακωρύχοι επικυρώνουν και ασφαλίζουν όλες τις συναλλαγές Bitcoin – και κερδίζουν οι ίδιοι Bitcoin.

Επιστρέφει στην τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζονται το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα. Για τη λειτουργία αυτών των δικτύων, οι ανθρακωρύχοι βασίζονται σε ισχυρά συστήματα υπολογιστών (ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε τεχνολογία cloud) για να επιλύουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους και να επικυρώνουν μπλοκ ψηφιακών συναλλαγών.

Το σύστημα αυτό είναι γνωστό ως proof-of-work (PoW). Με το Bitcoin και άλλα συστήματα PoW, κάθε συναλλαγή καταγράφεται σε ένα διαφανές, αμετάβλητο, δημόσιο βιβλίο, γνωστό ως blockchain. Οι ανθρακωρύχοι που λύνουν τον αλγόριθμο, ανταμείβονται με νέα Bitcoin.

Τι είναι το blockchain;

Η αλυσίδα μπλοκ είναι ένα αποκεντρωμένο, ψηφιακό βιβλίο που καταγράφει τις συναλλαγές με ασφαλή και διαφανή τρόπο. Είναι η υποκείμενη τεχνολογία πίσω από κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum. Μια αλυσίδα μπλοκ αποτελείται από μια αλυσίδα, όπου κάθε μπλοκ περιέχει έναν αριθμό συναλλαγών. Οι συναλλαγές επαληθεύονται και επικυρώνονται από ένα δίκτυο κόμβων, τα οποία είναι συστήματα υπολογιστών που συνδέονται με την αλυσίδα μπλοκ. Αυτό το αποκεντρωμένο δίκτυο διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που καταγράφονται στην αλυσίδα μπλοκ είναι ασφαλείς και δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να διαγραφούν.

Οι αλυσίδες μπλοκ έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αμετάβλητες, πράγμα που σημαίνει ότι από τη στιγμή που μια συναλλαγή καταγράφεται στην αλυσίδα μπλοκ, δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε μπλοκ στην αλυσίδα συνδέεται με το προηγούμενο μπλοκ και μόλις ένα μπλοκ προστεθεί στην αλυσίδα, οι πληροφορίες που περιέχει θεωρούνται μέρος του μόνιμου αρχείου. Η αποκεντρωμένη φύση των αλυσίδων μπλοκ τις καθιστά ασφαλείς έναντι κυβερνοεπιθέσεων και πειρατείας. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε πολλούς κόμβους του δικτύου, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για έναν χάκερ να τροποποιήσει τα δεδομένα χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους άλλους κόμβους. Αυτό καθιστά την αλυσίδα μπλοκ μια ελκυστική λύση για την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων και τις ασφαλείς συναλλαγές.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain είναι ότι εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες, όπως οι τράπεζες, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτό επιτρέπει ταχύτερες και πιο αποδοτικές συναλλαγές, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για μεσάζοντες για την επαλήθευση των συναλλαγών. Αυτό καθιστά επίσης την τεχνολογία blockchain ιδανική για διασυνοριακές συναλλαγές, καθώς εξαλείφει την ανάγκη μετατροπής νομίσματος και μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της αλυσίδας μπλοκ είναι ότι επιτρέπει έξυπνες συμβάσεις. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι αυτοεκτελούμενες συμβάσεις με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ αγοραστή και πωλητή να γράφονται απευθείας σε γραμμές κώδικα. Οι συμβάσεις αυτές αποθηκεύονται στην αλυσίδα μπλοκ και εκτελούνται αυτόματα όταν πληρούνται οι όροι που καθορίζονται στη σύμβαση. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για μεσάζοντες για την επιβολή της σύμβασης και διασφαλίζει ότι τηρούνται οι όροι της συμφωνίας.

Σε ποιους άλλους τομείς είναι χρήσιμο το blockchain.

Το blockchain έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους πέραν της χρηματοδότησης, όπως η διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, η ψηφοφορία και η κτηματομεσιτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, η αλυσίδα μπλοκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της προέλευσης των αγαθών και να διασφαλίσει ότι αυτά προέρχονται από νόμιμες πηγές. Στην ψηφοφορία για παράδειγμα, το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και διαφανούς συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης και διασφαλίζοντας ότι κάθε ψήφος μετράται. Στην ακίνητη περιουσία, η αλυσίδα μπλοκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών ιδιοκτησίας ακινήτων, απλοποιώντας τη διαδικασία αγοράς και πώλησης ακινήτων.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, υπάρχουν επίσης ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ευρεία υιοθέτηση της αλυσίδας μπλοκ. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η επεκτασιμότητα, καθώς η τρέχουσα υποδομή των περισσότερων αλυσίδων μπλοκ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγάλο όγκο συναλλαγών. Επιπλέον, η έλλειψη κανονισμών και τυποποίησης στον κλάδο μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπόδιο για την υιοθέτηση, καθώς οι επιχειρήσεις μπορεί να διστάζουν να υιοθετήσουν μια τεχνολογία που δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί πλήρως.

Εν κατακλείδι, η αλυσίδα μπλοκ είναι ένα αποκεντρωμένο, ψηφιακό βιβλίο που καταγράφει τις συναλλαγές με ασφαλή και διαφανή τρόπο. Έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους, αλλά υπάρχουν επίσης ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την ευρεία υιοθέτησή της. Παρά τις προκλήσεις αυτές, το blockchain έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά, καθιστώντας τις συναλλαγές ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο αποδοτικές.

Τι είναι η μείωση του Bitcoin στο μισό; (Halving)

Οι ανθρακωρύχοι χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να επιβεβαιώσουν ένα μπλοκ συναλλαγών 1MB και να κερδίσουν νέο Bitcoin. Αλλά θυμηθείτε ότι η εξόρυξη είναι έντονα ανταγωνιστική, ειδικά επειδή η ανταμοιβή μειώνεται στο μισό κάθε 210.000 μπλοκ και τώρα βρίσκεται στα 6,25 BTC.

Καθώς εξορύσσονται περισσότερα Bitcoins και η προσφορά νέων Bitcoins μειώνεται, το ποσό των Bitcoins που απελευθερώνεται με κάθε νέο μπλοκ μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι γνωστό ως Bitcoin halving, και γενικά, η αξία του Bitcoin αυξάνεται μετά το περιοδικό Bitcoin halving.

Έτσι, για να τα συνοψίσουμε όλα, η εξόρυξη εξυπηρετεί τον σκοπό της επικύρωσης ενός δικτύου κρυπτογράφησης και της δημιουργίας ανταμοιβών για τους συμμετέχοντες στο δίκτυο, που μερικές φορές ονομάζονται επικυρωτές ή ανθρακωρύχοι.

Πόσα μπορεί να κερδίσει ένας ανθρακωρύχος Bitcoin;

Από τον Ιανουάριο του 2023, ένας ανθρακωρύχος Bitcoin που επικυρώνει επιτυχώς ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα μπλοκ του Bitcoin θα κερδίζει 6,25 BTC. Αυτή η ανταμοιβή θα μειωθεί, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του επόμενου halvening.

Και μην ξεχνάτε, το Bitcoin είναι ένα αποπληθωριστικό κρυπτονόμισμα – έτσι παράγονται λιγότερα BTC κάθε χρόνο, μέχρι να εξορυχθεί το συνολικό ποσό των 21 εκατομμυρίων BTC. Εάν οι ανθρακωρύχοι εργάζονται σε ομάδες ή σε pools, ωστόσο, αυτή η ανταμοιβή μοιράζεται και μεταξύ τους.

Εμπόδια στην εξόρυξη BTC.

Ενώ η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να φαίνεται προσοδοφόρα, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, για την αποτελεσματική και αποδοτική εξόρυξη κρυπτονομισμάτων απαιτούνται συχνά εξειδικευμένα μηχανήματα που έχουν κατασκευαστεί και ρυθμιστεί ειδικά για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Απαιτείται επίσης χώρος – και πολλή ενέργεια – για τη στέγαση και την ψύξη αυτών των ισχυρών μηχανών που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο.

Υπάρχει επίσης ο ανταγωνισμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη: Η αγορά εξόρυξης κυριαρχείται από μεγάλες εταιρείες που εξασφαλίζουν μεγάλες αποθήκες για να στεγάσουν τον στρατό των μηχανημάτων εξόρυξης ASIC που διαθέτουν. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ενδέχεται να διαχειρίζονται δεξαμενές εξόρυξης στις οποίες μπορούν να συνεισφέρουν οι μικρότεροι ανθρακωρύχοι προκειμένου να πάρουν ένα κομμάτι από τις ανταμοιβές κάποιων μπλοκ με αντάλλαγμα μια μικρή αμοιβή.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι σήμερα, η εξόρυξη Bitcoin ως άτομο είναι σπάνια κερδοφόρα, εκτός αν κάποιος έχει πρόσβαση σε επιπλέον χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια και προσιτό εξοπλισμό.

Διαβάστε επισής: Πότε θα μειωθούν οι τιμές στις κάρτες γραφικών, επεξεργαστές και στα προϊόντα τεχνολογίας;

Οι κίνδυνοι της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Ενώ η εξόρυξη κρυπτονομίσματος μπορεί να είναι κερδοφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει τους κινδύνους και τα μειονεκτήματά της.

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι:
Όπως αναφέρθηκε, η εξόρυξη κρυπτογράφησης είναι απαιτητική σε πόρους. Η λειτουργία των εξεδρών εξόρυξης καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία, με τη σειρά της, δημιουργεί περιβαλλοντική ρύπανση.

Κίνδυνοι ασφάλειας:
Κακόβουλο λογισμικό και άλλοι κίνδυνοι ασφαλείας υπάρχουν και στον τομέα της εξόρυξης. Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι κακοί παράγοντες να χρησιμοποιήσουν τεχνικές (όπως το phishing) για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή κάποιου και στη συνέχεια να φορτώσουν σε αυτόν κώδικες και προγράμματα εξόρυξης χωρίς να το γνωρίζει. Ως εκ τούτου, το θύμα θα μπορούσε να μοιράζεται τους υπολογιστικούς του πόρους και την εξόρυξη ηλεκτρικής ενέργειας με έναν χάκερ, χωρίς καν να το συνειδητοποιεί.

Ρυθμιστικοί κίνδυνοι:
Η ρύθμιση δεν έχει ακόμη φτάσει στον χώρο της κρυπτογράφησης, αλλά πολλές κυβερνήσεις εργάζονται πάνω σε αυτό, και όποιος ασχολείται με την κρυπτογράφηση μπορεί πιθανώς να περιμένει την ανακοίνωση νέων κανόνων και κανονισμών εντός λίγων ετών. Αυτοί οι νέοι κανόνες και κανονισμοί πιθανότατα θα επηρεάσουν και τους ανθρακωρύχους, οπότε αυτό είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Επενδυτικός κίνδυνος:
Η εξόρυξη κρυπτογράφησης απαιτεί κάποια αρχική επένδυση. Θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα “rig”, πρώτα απ’ όλα, και η προμήθεια ισχύος υπολογιστή δεν είναι πάντα φθηνή. Αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε επένδυση, υπάρχουν και κίνδυνοι. Η εξόρυξη μπορεί να μην είναι τόσο κερδοφόρα στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυσή σας μπορεί να μην σας αποφέρει τις αποδόσεις που ελπίζατε.

Ή, αν νέοι κανονισμοί καταστήσουν την εξόρυξη παράνομη (αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί), η επένδυση σε εξοπλισμό εξόρυξης μπορεί να έχει γίνει ένα άσκοπο έξοδο.

Είναι η εξόρυξη με GPU νεκρή;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η εξόρυξη με τη χρήση καρτών γραφικών ή μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) ήταν ο καλύτερος τρόπος για τους περισσότερους λάτρεις της εξόρυξης ώστε να δημιουργήσουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία, αλλά οι περισσότεροι πλέον δεν πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι πλέον τόσο βιώσιμη.

Σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερις κάρτες γραφικών που κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι καίνε ηλεκτρική ενέργεια, και δεν υπάρχει ούτε μία που να βγάζει περισσότερα από 24 σεντς την ημέρα αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, κοστίζουν μεταξύ 600 και 2.000 δολαρίων, οδηγώντας στο ασφαλές συμπέρασμα ότι “το GPU mining είναι απολύτως νεκρό”.

Mining Rig για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Εναλλακτικές λύσεις για την εξόρυξη Bitcoin.

Για όσους επιλέγουν να αναλάβουν το δύσκολο έργο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, το καλύτερο κρυπτονόμισμα για εξόρυξη μπορεί να είναι αυτό με τη χαμηλότερη δυσκολία και την υψηλότερη τιμή. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι δυναμικές βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, οπότε το καλύτερο κρυπτονόμισμα για εξόρυξη σήμερα μπορεί να μην είναι το καλύτερο για εξόρυξη αύριο.

Ιστορικά, οι μόνες φορές που οι ανθρακωρύχοι altcoin έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη ήταν όταν εξόρυζαν λιγότερο γνωστά, φθηνότερα νομίσματα τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από μια μεγάλη αύξηση των τιμών, ή μια “alt season”. Αυτό έχει συμβεί δύο φορές μέχρι στιγμής – μία φορά το 2017 και ξανά στα τέλη του 2020/αρχές του 2021.

1) Εξόρυξη από σκληρό δίσκο.

Μία από τις πιο βιώσιμες μακροπρόθεσμες επιλογές εξόρυξης κρυπτογράφησης είναι η εξόρυξη από σκληρό δίσκο με, για παράδειγμα, το Evergreen Miner v2, μια plug-and-play επιλογή εξόρυξης που κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 60 δολάρια το μήνα.

Οι τιμές κυμαίνονται από 299 δολάρια για ένα πολύ βασικό Starter Kit έως 2.799 δολάρια για το Starter Kit Pro, παρέχοντας μια εξέδρα εξόρυξης που δεν είναι θορυβώδης, δεν παράγει πολλή θερμότητα και δεν κοστίζει πολύ στη λειτουργία και συνιστάται για την εξόρυξη Chia (XCH).

2. Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μέσω 5G.

Το Bobcat όπως το Bobber 500 ως ένας τρόπος εξόρυξης Helium (HNT) με τη χρήση 5G κινητής τηλεφωνίας, αλλά όχι ως μια πολύ ενδιαφέρουσα ή κερδοφόρα επιλογή, καθώς οι 18 ανθρακωρύχοι Helium έχουν αποφέρει μόνο 1 δολάριο την ημέρα. Ωστόσο, η εξόρυξη 5G θα μπορούσε να αποδειχθεί επικερδής.

5G mining.

3. Εξόρυξη με ASIC.

Ως άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση για την εξόρυξη με GPU και CPU, συνιστάται το Bitmain Antminer K7, το δεύτερο πιο κερδοφόρο μηχάνημα εξόρυξης μετά το μοντέλο KA3, αν και οι αριθμοί κέρδους μπορεί να αλλάξουν δραστικά, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ νέο προϊόν στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Η AMD RX 6700XT πιο προσιτή από ποτέ.

Αξίζει να εξορύξετε Ethereum το 2023;

Το Ethereum είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς κρυπτογράφησης. Αλλά δυστυχώς για τους ανθρακωρύχους, η εξόρυξη δεν είναι πλέον δυνατή στο δίκτυο Ethereum.

Αυτό συμβαίνει επειδή τέθηκε σε ισχύ η αναβάθμιση “Ethereum 2.0”, η οποία άλλαξε τον μηχανισμό συναίνεσης για το Ethereum από proof-of-work σε proof-of-stake. Ως εκ τούτου, το δίκτυο δεν χρησιμοποιεί πλέον την εξόρυξη.

Μόνο όσοι κατέχουν μεγάλες ποσότητες ETH θα μπορούν να στοιχηματίσουν τα token τους και να γίνουν “επικυρωτές”. Οι επικυρωτές θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν τις ανταμοιβές του επόμενου μπλοκ, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν όσοι έχουν το μεγαλύτερο ποσό ETH που έχουν ποντάρει.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα το 2023, ωστόσο δεν είναι τόσο κερδοφόρα όσο ήταν κάποτε, δεδομένου ότι οι τιμές των νομισμάτων έχουν πέσει από τις κορυφές τους και ότι οι επιχειρήσεις εξόρυξης έχουν γίνει πιο ακριβές στη λειτουργία και τη συντήρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποψήφιοι ανθρακωρύχοι δεν θα έχουν κέρδος, αλλά υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Έχοντας αυτό κατά νου, η εξόρυξη είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση που ενέχει σημαντικό κόστος και κινδύνους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να θεωρήσουν ότι αξίζει περισσότερο να ενταχθούν σε μια ομάδα εξόρυξης παρά να προσπαθήσουν να το κάνουν μόνοι τους.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Είναι κερδοφόρα η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων Bitcoin ή Ethereum το 2023;” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση