Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τις βασικές διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς τότε βρίσκεσαι στο καταλληλότερο άρθρο. Η Marvel Studios έχει μετατρέψει με επιτυχία τις σχετικά άγνωστες ιδιοκτησίες της σε μερικά από τα μεγαλύτερα franchise στην ιστορία. Από την άλλη το Marvel Cinematic Universe σαρώνει στα εισιτήρια και συνεχίζει να επεκτείνεται με νέους ανθρώπους, μέρη και ιστορίες που απολαμβάνουν οι θαυμαστές των κόμικς εδώ και χρόνια.

Μεταλλαγμένοι (X-Men). Διαφορές μεταξύ MCU και Marvel.

Ενώ τα Marvel Studios βρίσκονται στα χέρια της Walt Disney Company, η 20th Century Fox κυκλοφορεί ταινίες X-Men εδώ και χρόνια. Με λίγες εξαιρέσεις, οι X-Men, οι αντίστοιχες ιστορίες τους και οι πιο στενά συνδεδεμένοι χαρακτήρες τους ανήκουν στην Fox. Η έννοια των “μεταλλαγμένων” δεν επιτρέπεται καν να χρησιμοποιηθεί σε υλικό MCU (γι’ αυτό και έχουν αντικατασταθεί από Inhumans). Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι χαρακτήρες δεν διασταυρώνονται, αυτός είναι ο λόγος.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς; Από τις κυριότερες είναι οι X-men.
Μάλλον δεν θα καταφέρουμε να δούμε τους μεταλλαγμένους στο MCU.

Ο Ant-Man.

O Ant-Man δεν κατάφερε ποτέ να γίνει mainstream. Ακόμη και με μια stand-alone ταινία και μια εμφάνιση στο Captain America: Civil War, ο ήρωας εξακολουθεί να μην είναι πολύ γνωστός. Τα Marvel Studios, έχοντας επίγνωση της αφάνειας του, ήταν ελεύθερα να τροποποιήσουν την προέλευσή του όπως τους βολεύει. Ως εκ τούτου, το Ant-Man του 2015 εστιάζει στην πραγματικότητα στη δεύτερη γενιά χαρακτήρων του Ant παρά στην πρώτη. Ο αρχικός Ant-Man και ιδρυτικό μέλος των Avengers, Hank Pym, είναι μόνο δευτερεύων χαρακτήρας στο MCU, καθώς ο αντικαταστάτης του κόμικ, Scott Lang, είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Αυτή τη διαφορά τη γνωρίζουν οι λάτρεις των κόμικ, αλλά ο μέσος κινηματογραφιστής είναι πιθανό να μην το γνωρίζει. Η ταινία απεικονίζει την ιστορία καταγωγής του Σκοτ ​​αντί του Χανκ.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς; Ο Ant man είναι μια από αυτές.
Ο Ant man έχει διαφοροποιηθεί στο MCU.

Η Black Widow. Μάθε τις διαφορές μεταξύ MCU και Marvel.

Όπως και η αντίστοιχη του κόμικ, η Black Widow εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος της KGB σε πολύ νεαρή ηλικία, γεγονός που την έκανε έμπειρο σκοπευτή, πολεμική μηχανή, καθώς και δεξιοτέχνη της κατασκοπείας. Οι Εκδικητές αφήνουν υπαινιγμούς για την ιστορία της και στο Avengers: Age of Ultron. Βιώνει μια ονειρική αναδρομή στα πρώτα της χρόνια καθώς εκπαιδεύοταν. Ωστόσο, μια κρίσιμη πτυχή του χαρακτήρα της έχει μείνει ασαφής.

Στα κόμικς, η Black Widow δεν είναι απλώς ένας σούπερ κατάσκοπος, αλλά ένας επιστημονικά σχεδιασμένος σούπερ κατάσκοπος. Δεν είναι απαραιτήτως τόσο «σούπερ» όσο ο Captain America, αλλά εξακολουθεί να έχει κάποιο επίπεδο ενισχυμένης δύναμης, αισθήσεων, ευκινησίας και ακόμη και έναν ελαφρύ θεραπευτικό παράγοντα. Ενώ το flashback υπονοεί κάποιες ασαφείς χειρουργικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να ήταν οι τεχνητές βελτιώσεις της, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το MCU θα μπορούσε εύκολα να την επαναφέρει με κάποιο βαθμό βελτιωμένων ικανοτήτων στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, είναι απλώς μια κατάσκοπος.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς; Ο χαρακτήρας της black widow έχει πιο πολλές ικανότητες από αυτές που της έδωσε το MCU.
Έχει υποτιμηθεί ο χαρακτήρας της Black Widow.

Οι εκδικητές. The Avengers.

Το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel δεν προσαρμόζει απλά κλασικές ιστορίες, αλλά παίρνει την επιρροή από μια χούφτα κόμικς για να δημιουργήσει κατάλληλες ερμηνείες για το σημερινό κοινό. Σαν ρετρό σίριαλ, αλλά διαθέτουν και κάποιες σύγχρονες ευαισθησίες. Για να το κάνει αυτό, τα Marvel Studios συχνά εμπνέεται από τη σειρά Ultimate. Αυτή ήταν ένα εναλλακτικό κόμικςπου λειτούργησε ως επανεκκίνηση για το σύμπαν της Marvel τη δεκαετία του 2000. Το The Avengers δεν ήταν διαφορετικό, καθώς βασίστηκε χαλαρά στον πρώτο τόμο των “The Ultimates” του Mark Millar.

Μέρος της επανεκκίνησης τους σε όλο το σύμπαν, έκανε τον Nick Fury να φέρει κοντά τους Avengers, την εισβολή των Chitauri στη Νέα Υόρκη και ένα παρόμοιο ρόστερ των Avengers. Ωστόσο, από τη σύνθεση της ταινίας λείπουν ιδιαίτερα οι Ant-Man, Wasp και τα δίδυμα Quicksilver και Scarlet Witch. Ενώ η Σφήκα φέρεται να ήταν στο σενάριο κάποια στιγμή, αυτά τα υπολείμματα από το “The Ultimates” δεν εμφανίζονται σε εκείνη την ταινία. Και οι τέσσερις εργάστηκαν σε μελλοντικές ταινίες MCU, αλλά πιθανότατα αφέθηκαν εκτός για τη συνολική αφήγηση της ταινίας.

Η “καρδιά” του Iron-Man. Είναι ανάμεσα στις διαφορές μεταξύ MCU και Marvel.

Ένα από τα χαρακτηριστικά σήμα κατατεθέν του Iron Man είναι ο αντιδραστήρας τόξου που εμφυτεύεται στο στήθος του. Σίγουρα, είναι ένα ζωτικό μέρος των σχεδίων των κοστουμιών του, αλλά είναι κυριολεκτικά ένα ζωτικό μέρος του ίδιου του Τόνι. Στο MCU, σκάγια προσγειώνονται στο στήθος του Tony μετά από μια έκρηξη και είναι τόσο επικίνδυνο να αφαιρεθούν χειρουργικά που οποιαδήποτε διαδικασία θα μπορούσε ενδεχομένως να τον σκοτώσει. Ο αντιδραστήρας τόξου λειτουργεί ως ηλεκτρομαγνήτης που κρατά τα σκάγια μακριά από την καρδιά του, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε βλάβη και κρατώντας τον στη ζωή.

Στο τέλος του Iron Man 3, ωστόσο, ο εμβληματικός αντιδραστήρας τόξου του (και τα σκάγια γύρω του) αφαιρούνται με κάποιο τρόπο εύκολα. Αυτή η επιλογή λειτουργεί μέσα στην αφήγηση της ταινίας και είναι ένα ωραίο συμπλήρωμα στο μοτίβο του Tony που ξεπερνά τους μεγαλύτερους φόβους του, αλλά χρησιμεύει ως μια σημαντική απόκλιση από τα κόμικς.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς; Ο αντιδραστήρας τόξου είναι μια μικρή διαφορά μεταξύ κόμικς και MCU.
Ο αντιδραστήρας τόξου είναι μια μικρή διαφορά μεταξύ κόμικς και MCU.

Οι “διαφορετικοί” Spider-Man.

Το επανεκκινημένο Spider-Man του Tom Holland παρουσιάζει μια χούφτα διαφορές από τα κόμικς, καθώς και ιδιότητες που λαμβάνονται από διάφορες εκδόσεις του χαρακτήρα. Ο χαρακτηρισμός του Peter στο Spider-Man: Homecoming προέρχεται κυρίως από το “Ultimate Spider-Man”. Η νεανική του ηλικία και η σχέση μαθητή-μέντορα με τον Tony Stark είναι βασικές πτυχές της σειράς Ultimate — η πανοπλία του Iron Man εμπνέεται επίσης από εκεί.

Οι φίλοι του Peter έχουν επίσης αλλοιωθεί για να αποφευχθεί η επικάλυψη με τα franchise του Tobey McGuire και του Andrew Garfield. Απουσιάζουν ο Χάρι Όσμπορν και η Γκουέν Στέισι. Ο πιο στενός του φίλος είναι ο Ned Leeds — μια μετονομασμένη εκδοχή του Ganke Lee, συγκάτοικο και πιο στενό φίλο του Miles Morales, του δεύτερου Spider-Man. Φαίνεται επίσης ότι η Mary Jane έχει μετονομαστεί σε Michelle Jones (ή είναι εντελώς νέα MJ, δεν είμαστε πολύ σίγουροι ακόμα).

Οι Fantastic 4, στις βασικές διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς.

Το franchise X-Men δεν είναι η μόνη ιδιοκτησία που έχει αποθησαυρίσει η Fox. Το Fantastic Four είναι ένα από τα παλαιότερα κόμικς της Marvel, και σέρνεται στον κινηματογράφο εδώ και χρόνια. Όπως οι X-Men, οι Fantastic Four και όλοι οι σχετικοί χαρακτήρες τους ανήκουν στην 20th Century Fox. Έχουν κάνει το καλύτερο δυνατό. αλλά με δύο μέτριες συμμετοχές, μια ακυκλοφόρητη προσπάθεια χαμηλού προϋπολογισμού και την περιβόητη απαίσια επανεκκίνηση του Fant4stic του 2015.

Όπως και οι X-Men, οι περιπέτειες των Fantastic Four είναι επίσης συχνά ξεχωριστές από το υπόλοιπο σύμπαν της Marvel, αλλά τα δικαιώματά τους είναι γεμάτα με αγαπημένους ήρωες και villains όπως οι Silver Surfer, Galactus και Doctor Doom. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες και κακούς που έχει να προσφέρει η Marvel, αλλά δυστυχώς λείπουν από το MCU που ανήκει στην Disney. Ήδη κυκλοφορούν φήμες για μια άλλη επανεκκίνηση του Fantastic Four, οπότε ποιος ξέρει — σίγουρα θα υπάρξει μια καλή τελικά.

Fantastic Four και όλοι οι σχετικοί χαρακτήρες τους ανήκουν στην 20th Century Fox. Έτσι είναι από τις διαφορές που θα βρει κανείς μεταξύ MCU και Marvel κόμικς.
Fantastic Four και όλοι οι σχετικοί χαρακτήρες τους ανήκουν στην 20th Century Fox.

Ο HawkEye.

Η ερμηνεία της ταινίας του Hawkeye δεν αδικεί τον χαρακτήρα. Στις ταινίες, ο Hawkeye δεν είναι πολύ έμπειρος: υπήρξε S.H.I.E.L.D. πράκτορας για πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικός στην τοξοβολία και έχει μια μυστική οικογένεια σε μια μυστική φάρμα.

Στα κόμικς, ήταν ήρωας και κακός. Υπήρξε μέλος πολλών διαφορετικών ομάδων (τους Avengers, οι Defenders, οι Thunderbolts κ.λπ.) και είχε πολλές αποτυχημένες σχέσεις (Black Widow, Mockingbird, Spider-Woman και άλλα). Έχει μια μαθητευόμενη, την Kate Bishop, η οποία χρησιμοποιεί επίσης το ψευδώνυμο Hawkeye. Έχει έναν αδερφό, τον Barney Barton, ο οποίος είναι επίσης ικανός τοξότης. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Hawkeye είναι κωφός, φορώντας συχνά ακουστικά υψηλής τεχνολογίας για να ακούει κανονικά. Ο Κλιντ Μπάρτον είναι ένας μακροχρόνιος χαρακτήρας στην ιστορία της Marvel, αλλά είναι σχεδόν παρών στις ταινίες. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να μοιράζονται οι δύο εκδοχές είναι το πνεύμα του.

Το Hawkeye θα μπορούσε να τραβήξει περισσότερη προσοχή με τον καιρό, αλλά η τάση των ταινιών να αποφεύγουν να εστιάζουν σε αυτόν το καθιστά απίθανο. Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουν περισσότερα στοιχεία από τα κόμικς όταν πρόκειται για αυτόν τον εκδικητή.

Scarlet Witch και Quicksilver.

Οι Scarlet Witch και Quicksilver είναι μερικοί από τους παλαιότερους Avengers στο ρόστερ, αλλά με καρό παρελθόν που έχει ξαναγραφτεί σε συνέχεια ταινίας. Στο Age of Ultron, τα δίδυμα ήταν υποκείμενα δοκιμής για την Ύδρα, τα πειράματα της οποίας κατέληξαν στη δύναμή τηλεκίνησης και σούπερ ταχύτητας. Στις σελίδες της Marvel Comics, η Wanda και ο Pietro Maximoff είναι τα παιδιά του Magneto. Σωστά. Χωρίς Ύδρα και χωρίς πειράματα. Συνήθως, απεικονίζονται ως μεταλλαγμένοι και είναι επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες των X-Men – μια από τις σημαντικότερες εξαιρέσεις στα κινηματογραφικά δικαιώματα που ανήκουν στην 20th Century Fox. (Γι’ αυτό ο Quicksilver εμφανίζεται και στα δύο franchise.) Φυσικά, δεδομένου ότι τα Marvel Studios δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Magneto ή την έννοια των μεταλλαγμένων, ο μεταλλαγμένος-τρομοκράτης πατέρας τους έχει μείνει εντελώς έξω από την καταγωγή τους.

Το όραμα.

Το όραμα είναι δύσκολο να περιγραφεί σε κάποιον μη θαυμαστή κόμικ, αλλά το MCU κατάφερε να κάνει την καταγωγή του όσο πιο κατανοητή γίνεται. Στο κόμικ το Vision είναι ένα συνθετοειδές — ένα android που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με ακρίβεια με την ανθρώπινη μορφή, με φαινομενικά οργανικούς ιστούς και συστήματα οργάνων. Βασικά είναι ένα άτομο που μπορεί να πετάξει, να περπατήσει μέσα από τοίχους και να εκτοξεύσει λέιζερ από τον «κρύσταλλο ελέγχου» στο μέτωπό του. Δεν είναι τόσο περίεργο. Δημιουργήθηκε από τον Ultron για να σκοτώσει τους Avengers, αλλά όντας πολύ ανθρώπινος, είδε το λάθος στους τρόπους του Ultron και αποφάσισε να αλλάξει πλευρά. Το Vision στο MCU δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο από τον Ultron, αλλά αντί για έναν «κρύσταλλο ελέγχου», του εμφυτεύεται ένα πετράδι αιωνιότητας. Βασίστηκε επίσης στα ψηφιακά υπολείμματα του J.A.R.V.I.S. μετά την καταστροφή του. Αυτό το AI — βασισμένο στον μπάτλερ του Tony Stark, Edwin Jarvis — είναι ένα πραγματικό πρόσωπο στα κόμικς και δεν έχει καμία σχέση με το Vision. Ωστόσο, ο Paul Bettany φαίνεται να ταιριάζει με τον χαρακτήρα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς; Στο Όραμα η βασική διαφορά είναι το πετράδι στο μέτωπο.
Η βασική διαφορά είναι το πετράδι στο μέτωπο.

Κακοφτιαγμένοι Villains, διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικσ.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα με το MCU είναι οι κακογραμμένοι villains. Σχεδόν όλοι είναι ξεχασμένοι και οι περισσότεροι πεθαίνουν αμέσως μετά την πρώτη τους εμφάνιση. Ενώ η Marvel Comics φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από πολύχρωμους και αξέχαστους κακούς, το MCU δεν φαίνεται να μπορεί να προσαρμόσει κανέναν από αυτούς με ουσία. Αυτά τα ζητήματα δικαιωμάτων ταινιών ευθύνονται εν μέρει εδώ – με χαρακτήρες όπως ο Doctor Doom και ο Magneto εντελώς απρόσιτοι – αλλά το MCU μετά βίας μπορεί να αντεπεξέλθει με αυτό που έχει. Κατά ειρωνικό τρόπο, η φυλακή υψίστης ασφαλείας γνωστή ως Raft εμφανίζεται στον Εμφύλιο Πόλεμο και είναι αισθητά άδεια. Αυτό μπορεί να μην είναι δίκαιο, αφού βλέπουμε μόνο μια ιστορία αυτής της τεράστιας υποβρύχιας φυλακής, αλλά ποιοι θα μπορούσαν να είναι όλοι αυτοί οι κρατούμενοι; Ο Captain ξεσπά την ομάδα του στο τέλος αυτής της ταινίας, ακόμα και αυτά τα κελιά είναι άδεια. Ο Λόκι πάει στο Άσγκαρντ, οπότε υπάρχει κάποιος που μας ενδιαφέρει εκεί μέσα; Αν πρόκειται να έχουμε μια υποβρύχια φυλακή, τουλάχιστον κρατήστε ζωντανούς χαρακτήρες για να τη γεμίσετε όπως στα κόμικς.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς; Οι περισσότεροι Villains του MCU, δεν ζουν αρκετά για να διαιωνιστούν όπως ο mysterio.
Οι περισσότεροι Villains του MCU, δεν ζουν αρκετά για να διαιωνιστούν.

Επίλογος και συμπεράσματα. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς;

Αν ψάξει κανείς ενδεχομένως να βρει και αρκετές άλλες διαφορές μεταξύ του MCU και Marvel κόμικς. Λογικό είναι να διαφοροποιούνται χαρακτήρες αναλόγως τους πρωταγωνιστές και το σενάριο πολλές φορές για να γίνει αρεστό στο κοινό. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι έχει γίνει αρκετά καλή απόδοση και μεταφορά από τα κόμικς της Marvel στη μεγάλη οθόνη και την κινηματογραφική MCU. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμα και πιστεύω έχουμε να δούμε πολλά.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο να κατανοήσεις τις διαφορές μεταξύ MCU και Marvel κόμικς. Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση