Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.

Στο στόχαστρο του PCsolution316, η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S. Ενώ η ανακοίνωση της σειράς θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ήδη έχουν διαρρεύσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επεξεργαστών. Έτσι (ίσως με μικρές διορθώσεις), είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε από τους καινούριους επεξεγαστές που αναμένονται με αγωνία από τους καταναλωτές. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η ανακοίνωση όσον αφορά τις τιμές των επεξεργαστών, θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου. (Με επιφύλαξη καθώς μπορεί να αλλάξει, αναλόγα με το τι επιθυμεί η Intel).

Ο κορυφαίος επεξεργαστής για τη 13η γενιά Intel Raptor Lake-S, ο 13900Κ.

Το υπερόπλο της Intel σε αυτή τη γενιά επεξεργαστών είναι ο 13900K. Eίναι το αντίστοιχο με τη προηγούμενη, της 12ης γενιάς δηλαδή που ήταν ο 12900K,. (Αν και τελευταία κυκλοφόρησε ο 12900KS). Έτσι, αναμένουμε τον Intel core i9 13900K να είναι το δυνατό χαρτί, ο οποίος έρχεται με 24 πυρήνες εκ των οποίων οι 8 είναι Pcores και οι 16 Ecores. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την υβριδική τεχνολογία που χρησιμοποιεί πλέον η Intel, μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο που το αναλύει, “Αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς.“.

O Intel core i9 13900K θα φέρει ενσωματωμένα γραφικά A780h, για τα οποία η συχνότητα λειτουργίας θα κυμμαίνεται περίπου στα 1.6 GHz.

Οι υπόλοιποι επεξεργαστές που φέρνει η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.

Εκτός του i9 13900K, τη νέα σειρά συμπληρώνουν οι Core i7 13700K, Core i5 13600k, Core i9 13900, Core i7 13700 and Core i5 13400. Οι επεξεργαστές αυτοί φέρουν όπως είπαμε παραπάνω ενσωματωμένη κάρτα γραφικών με ID το A780h εκτός του 13400 που θα έρχεται με το A782h. (Στα 1.55 GHz).

Η “K” έκδοση των επεξεργαστών θα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε υπερχρονισμό στη κάρτα γραφικών που θα έχουν ενσωματωμένη.

Φυσικά το πάζλ ολοκληρώνεται με τις “KF” και “F” εκδόσεις με τους i9 13900KF, i9 13900F, i7 13700F, i5 13600KF και i5 13400F.

Η απόδοση των Intel Raptor Lake-S.

Αν και ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί, οι αποδόσεις των παραπάνω επεξεργαστών έχουν διαρρεύσει προς το ευρύ κοινό. Μπορούμε σχεδόν με σιγουριά πλέον να τις αναφέρουμε. Θεωρώ ότι πλέον η Intel έχει αποκτήσει την εμπειρία στους υβριδικούς πυρήνες που χρησιμοποιεί και θα λάβουμε αρκετά εξελιγμένα προϊόντα σε σχέση με αυτά της 12ης γενιάς. Ενδεικτικά για τη πρώτη σειρά που αναφέραμε, συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία απόδοσης που θα σας φανούν χρήσιμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά επεξεργαστών από τη 13η γενιά intel.
Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει για τους Intel 13ης γενιάς είναι εκθαμβωτικά.

Μπορεί κανείς να παρατηρήσει, πως το socket παραμένει το LGA 1700. Έτσι οι συμβατές μητρικές, μέσα ψύξης κτλ, παραμένουν τα ίδια και μπορούμε απλά να αναβαθμίσουμε σε Raptor Lake-S.

Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπολοίπων επεξεργαστών της σειράς Raptor Lake-S.

Η απόδοση των Intel Raptor Lake-S.
Οι υπόλοιποι επεξεργαστές της σειράς Raptor Lake-S.

Οι εκδόσεις “KF” και “F” δεν φέρουν ενσωματωμένα γραφικά και είναι η κύρια διαφορά σε σχέση με τη “K” και “non K” έκδοση.

Συμβατές μητρικές κάρτες για τη 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.

Ενώ αναμένονται νέες μητρικές με δυνατά Vrms για περισσότερο χώρο στο overclocking, όπως η Ζ790 και Z760, οι 3ης γενιάς Intel Raptor Lake-S είναι συμβατοί με το ίδιο socket (LGA 1700), όπως αυτοί των Alder Lake.

Μια εξαιρετική μητρική για να υποστηρίξει στο μέγιστο, είτε έναν Alder Lake επεξεργαστή είτε τους καινούριους Raptor Lake-S που αναμένονται σε λίγο διάστημα, είναι η MSI MPG Z690 EDGE WIFI. Η συγκεκριμένη φέρει υποστήριξη DDR4 μπορείτε να στήσετε ένα φανταστικό σύστημα πάνω σε αυτή.

Συμβατές μητρικές κάρτες για τους 13ης γενιάς Intel Raptor Lake-S. MSI MPG Z690 EDGE WIFI
Μπορούμε να ετοιμάσουμε το έδαφος για τους νέους επεξεργαστές της Intel.

Μπορείτε να αποκτήσετε τη παραπάνω μητρική κάρτα από το Amazon Γερμανίας σε εξαιρετική τιμή. MSI MPG Z690 EDGE WIFI από Amazon.de.

Αν θέλετε να δείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της MSI MPG Z690 EDGE WIFI με υποστήριξη DDR4, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο επίσημο site της MSI.

Οι ανακοινώσεις γύρω από τους νέους επεξεργαστές της Intel.

Στο επίσημο site της Intel, για όσους δεν το γνωρίζουν, “τρέχει” η αντίστροφη μέτρηση για το γεγονός που θα λάβει χώρα στις 27-28 Σεπτεμβρίου στο San Jose, στη Καλιφόρνια Αμερικής. Το γεγονός αυτό ονομάζεται Intel® Innovation 2022 και σε αυτό θα γίνουν όλες οι παραπάνω ανακοινώσεις που αναφέραμε.

Timer expired

Οι κύριοι ομιλητές της συγκεκριμένου γεγονότος είναι οι:

Pat Gelsinger
CEO 
Intel Corporation
Pat Gelsinger

CEO 
Intel Corporation
Greg Lavender
CTO, Senior Vice President and General Manager
Software and Advanced Technology Group
Intel Corporation
Greg Lavender

CTO, Senior Vice President and General Manager
Software and Advanced Technology Group
Intel Corporation
Dr. Andrew Ng
Founder and CEO
Landing AI
Dr. Andrew Ng

Founder and CEO
Landing AI

Επίλογος και συμπεράσματα.

Μένει να μάθουμε την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας των επεξεργαστών της Intel, Raptol Lake-S. Στη συνέχεια, εφόσον ανακοινωθούν και οι τιμές τους, θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν αξίζει η μετάβαση ή η αναβάθμιση σε έναν 13ης γενιάς επεξεργαστή intel. Δεν προτρέχω, θα αναμένω να δω ειδικά τη κόντρα μεταξύ αυτών και των AMD 7000 series, για τους οποίους ήδη γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο “AMD Ryzen 7000 series. Η νέα εποχή, ξεκίνησε!“. Ως τότε, οι φίλοι της Intel μπορούν να ελπίζουν ότι θα επικρατήσουν σε απόδοση. Εμείς πάλι, ελπίζουμε στην εξέλιξη και στις προσιτές τιμές, ο ανταγωνισμός μόνο καλό έχει να προσφέρει σε αυτό.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.”. Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις Χρηστών:

Η Intel θα ανακοινώση την ημερομηνία κυκλοφορίας των Raptor Lake-S επεξεργαστών στις 27-28 Σεπτεμβρίου στο Intel® Innovation 2022.

Ο καλύτερος επεξεργαστής 13ης γενιάς για την Intel θα είναι ο core i9 13900K, με υπερχρονισμό πυρήνα στα 5.8 GHz.

Το socket των Intel, Raptor Lake-S είναι το ίδιο με αυτό των Alder Lake (LGA 1700) και έτσι οι νέοι επεξεργαστές θα υποστηρίζουν DDR4 και DDR5.


By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek