"Γροθιά στο στομάχι" η Nvidia από τις νέες κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 7000.

Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένονται οι νέες κάρτες γραφικών της AMD, Radeon RX 7000 series. Επίσημα επίσης ανακοινώθηκαν και οι τιμές τους που είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε η Nvidia. Εκείνη υποστήριζε ότι οι τιμές στις κάρτες γραφικών δεν θα είναι ποτέ ξανά χαμηλές και διαψεύστηκε περίτρανα από την AMD. Η δεύτερη διαφημίζει ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει την ισχυρότερη κάρτα γραφικών για gaming, στον απόηχο των προβλημάτων που βιώνουν οι χρήστες της RTX 4090. Δεν έφτανε αυτό, οι τιμές που πραγματεύονται οι νέες κάρτες γραφικών της AMD Radeon RX 7000 είναι αρκετά χαμηλότερες από ότι θα περίμενε κανείς, με την RX 7900 XTΧ να βρίσκεται στα 999$.

Οι κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 7000 series, θα είναι οι καλύτερες για gaming;

Η ανακοίνωση της AMD, υποστηρίζει αυτό ακριβώς. Ότι δηλαδή η κάρτα γραφικών RX 7900 XTX θα συγκρίνεται με την Nvidia RTX 4090 και η RX 7900 XT με την Nvidia RTX 4080. Αν θα είναι καλύτερες ή όχι, θα φανεί στα πρώτα σημεία αναφοράς τους, τα οποία αναμένω με ανυπομονησία. Ωστόσο, πρόκειται για κάρτες γραφικών που φέρουν πολλά οφέλη έναντι του κυρίου ανταγωνιστή τους. Αυτό εκτός από την απόδοση που αναμένεται εφάμιλλη, είναι το χαμηλό της τιμής που θα μπορεί κάποιος να τις αποκτήσει.

AMD Radeon RX 7900 XTX. Τι νέο φέρνει, η νέα κάρτα γραφικών.

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για τις RDNA 3.0 κάρτες γραφικών και τη φημολογία γύρω από αυτές. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να το διαβάσετε, “RDNA 3.0, διαρροή τιμών και χαρακτηριστικών.“. Ωστόσο, πλέον έχουν κυκλοφορήσει τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της νέας κάρτας γραφικών της AMD, Radeon RX 7900 XTX καθώς και της Radeon 7900 XT. Η πρώτη λοιπόν φέρει 24 GB μέγεθος μνήμης (αντίστοιχο με αυτό της Nvidia RTX 4090). Έχει 5nm αρχιτεκτονική και 6144 steam επεξεργαστές. Η ταχύτητα της αγγίζει τα 2500 MHz, ενώ φέρει και 96 πυρήνες ray tracing επιτάχυνσης. Τέλος απαιτεί τροφοδοσία τα 335 W και το πρωτόκολλο επικοινωνίας της είναι το PCI_e 4×16. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα πρωτόκολλα των καρτών γραφικών, συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, “Ποιες οι διαφορές μεταξύ PCIe 3.0, 4.0 και 5.0;“.

Κάρτα γραφικών RX 7900 XTX.
Η νέα εκπληκτική κάρτα γραφικών της AMD, Radeon RX 7900 XTX. (Πηγή: AMD).

Ποια κάρτα γραφικών να επιλέξω, RTX 4090 ή Radeon RX 7900 XTX;

Θα απαντήσω σύντομα σε αυτή την ερώτηση. Φυσικά την Radeon RX 7900 XTX. Γιατι; Επειδή αρχικά η Nvidia RTX 4090, ήδη δημιουργεί προβλήματα στους χρήστες με την προσθήκη του 16-pin καλωδίου τροφοδοσίας που φέρει. Η Radeon το απέφυγε και έτσι συναντάμε 2×8-pin power connectors. Εκτός από αυτό, η Nvidia δέχεται ακόμα ένα γερό πλήγμα από την AMD. Είχε ανακοινώσει λοιπόν, πως οι κάρτες γραφικών, δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να φτάσουν σε λόγικα επίπεδα τιμής. Έρχεται στη συνέχεια η AMD και ανακοινώνει την ναυαρχίδα της στα 999$ και μένουν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Όλα αυτά και ακόμα δεν έχω αναφερθεί καν στα σημεία αναφοράς των δύο καρτών, που ήδη έχουν διαρρεύσει από πηγές.

Ανεξάρτητα λοιπόν αν υπερέχει λίγο ή καθόλου η 4090, περισσότερο VFM επιλογή από όλες τις απόψεις είναι η Radeon RX 7900 XTX.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ανακοίνωση των νέων καρτών γραφικών της AMD, στο παρακάτω βίντεο:

Επίλογος και συμπεράσματα.

Μπορεί η είδηση της Nvidia RTX 4090 να ενθουσίασε μια μεγάλη μερίδα κόσμου, αλλά στη πραγματικοτήτα συνοδεύτηκε από σωρεία λαθών. Ο μεγάλος όγκος, η απαιτούμενη ενέργεια, τα λιωμένα καλώδια που άφησε στο πέρασμα της καθώς και το λάθος με την ανάπτυξη της RTX 4080 ήταν καθοριστικά. Τέλος η εξαιρετικά υψηλή της τιμή, άφησε πάρα πολλά περιθώρια στην AMD, να ρίξει στην αγορά ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά που πραγματεύεται τις δικές του τεχνολογίες, για τις οποίες έχουμε μιλήσει στο παρελθόν. Θεωρώ ότι υπερτερεί σε όλους τους τομείς η ανάπτυξη των Radeon RX 7000 series και μένουν λίγες μέρες για να το δούμε στη πράξη.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “”Γροθιά στο στομάχι” η Nvidia από τις νέες κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 7000.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση