Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.

Πριν καιρό, όταν ξεκίνησε αυτό το blog, είχα γράψει σε ένα εκτεταμένο άρθρο τότε, πως οι κινήσεις της AMD, θα αφήσουν πίσω την αντίπαλη Intel. Μιλώντας τότε και με εκείνα τα δεδομένα, διαφαίνονταν πως θα ξεχώριζε η μια από την αλλή. Οι λόγοι πολλοί. Ο κυριότερος όμως λόγος, είναι ότι σε επίπεδο τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής, οι επεξεργαστές της AMD, ήταν και είναι ανώτεροι. Ήδη απολαμβάναμε τα 7nm στους Zen3 και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη υπεροχή. Η AMD εισάγει τα 5nm σε desktop επεξεργαστή με τους Ryzen 7000 series και πλέον η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.

Μπορείτε να θυμηθείτε το πρώτο μας άρθρο “Τι επεξεργαστή να επιλέξω; AMD ή Intel;

Τι είναι τα nm σε έναν επεξεργαστή.

Το nm σημαίνει νανόμετρο, μια μονάδα μέτρησης για το μήκος. 1 nm ισούται με 0,000000001 μέτρα το οποίο είναι σχεδόν μηδενικό. Σε μια CPU, το nm χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της απόστασης των τρανζίστορ που συνθέτουν έναν επεξεργαστή, μεταξύ τους. Υπάρχουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε μια CPU που εκτελούν υπολογισμούς μέσω ηλεκτρικών σημάτων με ενεργοποίηση και απενεργοποίηση.

Πόσο σημαντικά είναι τα nm σε έναν επεξεργαστή.

Για να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν, τα τρανζίστορ χρειάζονται ρεύμα. Έτσι, ένα τρανζίστορ χαμηλότερου nm σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη ισχύς για να λειτουργήσει. Όσον αφορά λοιπόν τις CPUs, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας δημιουργεί τεράστια διαφορά συνολικά. Κάνει τον επεξεργαστή πιο αποδοτικό σε σχέση με έναν επεξεργαστή υψηλότερου nm με μεγαλύτερα τρανζίστορ.

Όταν τα τρανζίστορ στην CPU καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παράγεται συνολικά λιγότερη θερμότητα. Έτσι, το μηχάνημά σας απαιτεί λιγότερη ψύξη για να συνεχίσει να λειτουργεί βέλτιστα. Αυτό προσδίδει επιπλέον αύξηση της αποδόσης, καθώς αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Μικρότερη απόσταση σημαίνει ότι το ηλεκτρικό σήμα θα ταξιδέψει πιο γρήγορα, καθιστώντας τη συνολική απόδοση της CPU ταχύτερη.

Το χαμηλότερο nm έχει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα. Θα αυξήσει την πυκνότητα του τρανζίστορ σε μια CPU. Δύο επεξεργαστές ίδιου μεγέθους με διαφορετικές μετρήσεις nm θα έχουν διαφορετικό αριθμό τρανζίστορ συνολικά. Ένας επεξεργαστής χαμηλότερου nm μπορεί να χωρέσει περισσότερα τρανζίστορ και αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.

Πόσο σημαντικά είναι τα nm σε έναν επεξεργαστή.
Τα nm σε μια CPU, είναι από το πιο καθοριστικά στοιχεία για την απόδοση του.

Πόσα nm έχουν AMD Ryzen επεξεργαστές;

Όπως προείπαμε, οι Ryzen επεξεργαστές στη Zen3 γενιά, δηλαδή ολόκληρη η Ryzen 5000 σειρά, φέρανε 7nm αρχιτεκτονική. Αυτό από τότε, τους έκανε τεχνολογικά ανώτερους από τους αντίστοιχους Intel, παρόλο που σε απόδοση οι Intel κατάφεραν να τους ξεπεράσουν με της 12ης γενιάς επεξεργαστών τους. Κάποιες νέες προσθήκες στη 5000 σειρά, έκαναν τους καταναλωτές να στρέψουν ξανά το βλέμμα τους στην AMD, καθώς μετρούσε αρκετό καιρό από τότε που είχε κυκλοφορήσει έναν επεξεργαστή.

Με την διοχέτευση στην αγορά του AMD Ryzen 7 5800X3D, ο οποίος σχεδιάστηκε για gaming αποκλειστικά και με τον καινούργιο AMD Ryzen 7 5700X, έδωσε μεγάλη ώθηση μέχρι να κυκλοφορήσουν οι Ryzen 7000 series. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, κυκλοφορούν οι Ryzen 7000, με τον AMD Ryzen 9 7950X να είναι η ναυαρχίδα της σειράς και να επικρατεί σε όλους τους τομείς τους ανταγωνιστές του.

Πόσα nm έχουν AMD Ryzen επεξεργαστές;
Οι νέοι επεξεργαστές της AMD. (Πηγή: AMD)

Όσον αφορά τη νέα σειρά, οι συγκεκριμένοι Ryzen 5 7600X, Ryzen 7 7700X, Ryzen 9 7900X & 7950X, φέρουν τη τεχνολογία των 5nm! Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι αρχιτεκτονικά και ως τεχνολογία η AMD, έκανε το άλμα σε υψηλότερο αρκετά σημείο και πλέον ηγείται της κούρσας.

Πόσα nm έχουν οι Intel επεξεργαστές.

Η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική που φέρουν οι Intel επεξεργαστές βρίσκεται αρκετά πίσω. Έτσι οι κύριοι περιορισμοί που προκαλεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, βρίσκεται κυρίως στη τροφοδοσία και την απόδοση. Βέβαια, αν παρατηρήσει κανείς, ως απόδοση δεν μένουν αρκετά πίσω ακόμα και αυτό διότι, απαιτούν περισσότερη τροφοδοσία για να προπορεύονται. Ωστόσο, το μέλλον δεν διαφαίνεται αρκετά ευοίωνο, καθώς ξεφεύγει η AMD σε τεχνογνωσία.

Με τους τελευταίους στη σειρά επεξεργαστές της, με κωδική ονομασία Alder Lake ή αλλιώς 12ης γενιάς, είδαμε την αρχιτεκτονική των 10nm. Ενώ η AMD, ήδη πλέον κυκλοφορεί επεξεργαστές 5nm! Μπορείτε να διαβάσετε ένα πρόσφατο άρθρο, “Αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς.

Το επόμενο βήμα της Intel και οι ελπίδες για να μπουν ξανά στη μάχη, έρχεται με τους Intel 13ης γενιάς που αναμένονται μέχρι τέλη του έτους. Η κωδική τους ονομασία είναι Raptor Lake, αλλά δυστυχώς δεν προσφέρουν τίποτα καινούργιο σε τεχνολογία. Αντιθέτως πηγαίνουν από τη πεπατημένη οδό των Alder Lake, στηρίζονται ακριβώς δε, στην ίδια αρχιτεκτονική. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και αν καταφέρουν κάτι απέναντι στη πρωτοπόρο AMD, “Διέρρευσε η 13η γενιά Intel Raptor Lake-S.

Πόσα nm έχουν οι Intel επεξεργαστές.
Η Intel ελπίζει να επιστρέψει στο παιχνίδι με τους 13ης γενιάς επεξεργαστές, Raptor Lake. (Πηγή: Intel)

Η AMD επενδύει στα παλαιότερα προϊόντα της. Ryzen 5600X3D, 5900X3D ή 5950X3D;

Ενώ η Intel ρίχνει μαύρη πέτρα σε προηγούμενης γενιάς επεξεργαστές της, αντίθετα η AMD δείχνει γιατί τελικά θα επικρατήσει για ακόμα έναν σημαντικότατο λόγο. Μη ξεχνάμε ότι για σχεδόν 3 χρόνια υποστηρίζει τους Zen3 και όχι μόνο, επεξεργαστές της. Έτσι ένας καταναλωτής, αγοράζοντας έναν Ryzen 5 5600X, για παράδειγμα, σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα θα απολαμβάνει την υποστήριξη της εταιρείας. Το θετικό; Τα chipsets των μητρικών, όπως B550, X570, X470 κτλ, υποστηρίζουν ολόκληρο το AM4 socket, δηλαδή όλες τις γενιές Zen2, Zen+ και Zen3. Αυτό είναι η απόλυτη υποστήριξη για έναν καταναλωτή, καθώς αγοράζοντας ένα προϊόν από την AMD, δεν θα μείνει εκτός παιχνιδιού.

Η AMD, για να επιβεβαίωσω τα όσα γράφω, εκτός του ότι μέσα στο 2022, κυκλοφόρησε ακόμα 2 επεξεργαστές Zen3 με AM4 socket, ανακοίνωσε ακόμα έναν τρίτο! Μετά λοιπόν του AMD Ryzen 7 5800X3D και του R7 5700X, ανακοίνωσε ακόμα έναν X3D Zen3 ότι θα κυκλοφορήσε μέσα στο έτος. Οι φήμες ήδη οργιάζουν και έχουμε αναφερθεί σε αυτό σε προηγούμενο άρθρο “5600X3D, 5900X3D και 5950X3D. Επιβεβαιώνονται οι φήμες!

Ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής της AMD;

Όσον αφορά τη γενιά Zen3 ο καλύτερος επεξεργαστής της AMD, ήταν ο AMD Ryzen 9 5950X, ενώ για gaming, μακράν καλύτερος υπήρξε ο Ryzen 7 5800X3D. Διαβάστε το σχετικό άρθρο, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον 5800X3D, “Ποιος είναι ο γρηγορότερος gaming επεξεργαστής του κόσμου; AMD Ryzen 7 5800X3D.“. Σήμερα, με τη κυκλοφορία των Zen4 επεξεργαστών της AMD, έχουμε ως κορυφαίο τον Ryzen 9 7950X, ο οποίος φέρει 16 πυρήνες και 32 threads που φθάνει τα 5.7 GHz!

Αν θέλετε την άποψη μου, πιο VFM επεξεργαστής και κορυφαίος για gaming αυτή τη στιγμή, είναι ο Ryzen 7 7700X, καθώς πραγματεύεται 8 πυρήνες και 16 threads, ενώ φθάνει την εξωφρενική ταχύτητα των 5.4 GHz.

Ποιος είναι ο καλύτερος επεξεργαστής της AMD;
Η ναυαρχίδα της AMD, Ryzen 9 7950X. (Πηγή: AMD)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των AM5 επεξεργαστών.

Ουσιαστικά, η νέα γενιά επεξεργαστών της AMD, ανήκει στο chipset AM5. Έτσι είναι συμβατοί πλέον με νέα σειρά μητρικών πλακετών επίσης, όπως αυτό του X670. Τα πλεονεκτήματα της νέας σειράς των επεξεργαστών ήδη έχουν αναφερθεί στο άρθρο. Αλλά θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε τα μειονεκτήματα τους. Ίσως αναρωτηθείτε τι αρνητικά μπορεί να φέρει αυτή η τεχνολογία που ξεφεύγει των ανταγωνιστών αρκετά.

Στη πραγματικότητα, το κυριότερο μειονέκτημα, αν αφαιρέσουμε τη τιμή που ίσως να είναι φυσικό να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα, είναι η μη υπαρξη μιας οικονομικής επιλογής CPU.

Η AMD στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, κυκλοφόρησε τους νέους επεξεργαστές της, αλλά ξέχασε να συμπεριλάβει μια επιλογή για entry level συστήματα. Ή έστω τουλάχιστον για τη μερίδα καταναλωτών που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον επεξεργαστή τους. Έτσι με αυτόν το τρόπο στερεί από μια τεράστια ομάδα ανθρώπων τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία του DDR5 και PCIe_5.0.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο, που η Intel κατάφερε να το εξαλείψει, είναι η συμβατότητα των επεξεργαστών της με DDR4 και DDR5 RAM. Αντιθέτως, αν και το γνωρίζαμε εξ’αρχής, η AMD έχει συμβατότητα μόνο με DDR5, κάνοντας τη μετάβαση στη νέα γενιά επεξεργαστών ακόμα πιο δύσκολη και απρόσιτη οικονομικά.

Πόσο αξίζουν οι DDR5 RAM;

Ακόμα ένα δεδομένο που θα πρέπει να αναλογιστούμε πρωτού μεταβούμε στους νέους επεξεργαστές της AMD ή των Intel με συμβατότητα DDR5, είναι πόσο αυτές οι RAM αξίζουν. Σήμερα η τεχνολογία είναι υπό ανάπτυξη. Αν δει κανείς τα Cas Latencies είναι ακόμα υψηλά, αν και οι ταχύτητες ξεφεύγουν. Σε πολλές περιπτώσεις και το είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μάλιστα, οι DDR4 μητρικές με 12ης γενιάς Intel, είναι καλύτερες από DDR5. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το DDR5, διαβάστε ένα πρόσφατο άρθρο “DDR5, ο νέος τύπος μνήμης.“. Υπάρχουν αρκετά περιθώρια για την ανάπτυξη τους.

Προσωπικά, θα πρότεινα να μείνουμε ακόμα στη προηγούμενη γενιά AMD. Ήδη υπάρχουν προϊόντα που καλύπτουν άριστα τις ανάγκες μας και ταυτόχρονα οικονομικά. Μπορούμε να μεταβούμε εύκολα σε ένα εξαιρετικό chipset AM4, με κορυφαίο επεξεργαστή 5000 series. Πάνω από όλα, με σαφώς χαμηλότερη τιμή από τους τρέχοντες Ryzen 7000.

Πόσο σημαντική είναι η μητρική πλακέτα για την απόδοση του επεξεργαστή;

Από τα σημαντικότερα κομμάτια ή καλύτερα, σημαντικότερος παράγοντας για την απόδοση του επεξεργαστή, είναι η μητρική. Έτσι αναλόγως τις δυνατότητες της, έχουμε και το περιθώριο αύξησης της απόδοσης του επεξεργαστή (χαμηλότερη θερμοκρασία, μεγαλύτερο υπερχρονισμό κτλ). Πρόσφατα τουλάχιστον για τους AM4, αναδείξαμε τη καλύτερη μητρική αν και η μάχη ήταν οριακή. “Η δυνατότερη μητρική με AM4 socket.“.

Καλό είναι να επενδύουμε πάντα στη μητρική πλακέτα μας όπως και στο τροφοδοτικό μας, ειδικά για τους AMD Ryzen επεξεργαστές, καθώς θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν μεγάλη γκάμα CPUs.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η AMD, βρίσκεται στο σωστό δρόμο πλέον και επικρατεί στη μάχη των επεξεργαστών. Ωστόσο θεωρώ πως πρέπει να προσέξει τον απλό καταναλωτή περισσότερο, δίνοντας του φθηνές και ποιοτικές επιλογές. Δυστυχώς για την Intel, η αντίπαλος της ξεφεύγει τεχνολογικά και σε αρχιτεκτονική επεξεργαστών καθώς τα 5nm, δύσκολα θα τα φτάσει. Τα ηνία τα κρατάει πλέον η AMD και εξαρτάται από την ίδια πως θα οδηγήσει τη κούρσα και το πόσο θα παραμείνει στη κορυφή.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

One thought on “Γιατί η Intel δεν θα ξαναφτάσει την AMD.”
  1. Αν θέλεις απόδοση και σταθερότητα διαχρονικά σε gpu κάνεις οικονομία για τους 13th gen intel που θα βγουν σε λίγο καιρό …εκτός αν θέλεις ζεστή και δεν σου φτάνει μια κουμτελ …παίρνεις amd

Αφήστε μια απάντηση