Γιατί η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί;

Ίσως η κάρτα γραφικών σου, αρχίζει πλέον να αφήνει τη τελευταία της πνοή. Τελευταία βλέπεις προβλήματα τόσο στη λειτουργία του υπολογιστή σου, αλλά και κολλήματα και δυσλειτουργίες στα παιχνίδια σου. Τι μπορείς όμως να κάνεις για να διορθώσεις το πρόβλημα και να αποφύγεις την αντικατάσταση της; Πρόσφατα μου έτυχε και εμένα να αναρωτηθώ γιατί η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί και ευτυχώς κατάφερα να το διορθώσω, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Πολλές φορές, ευθύνεται η θερμοκρασία.

Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη της κάρτας γραφικών σας. Συχνά, ευθύνεται η υπερθέρμανση από τη σκόνη στον υπολογιστή σας. Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν την ελαττωματική εγκατάσταση στη μητρική πλακέτα, το συχνό overclocking ή την υπέρταση από διακοπή ρεύματος. Όπως όλα τα άλλα στον υπολογιστή σας, η κάρτα γραφικών σας μπορεί να χαλάσει. Εκτός αυτού μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί στο τέλος. Το πρώτο που μπορούμε να ελέγξουμε λοιπόν είναι, αν στους ανεμιστήρες της βρίσκεται εγκλωβισμένη σκόνη ή κάποιος ανεμιστήρας δεν περιστρέφεται. Βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσουμε και θερμοαγώγιμη πάστα στο εσωτερικό αν πραγματικά δούμε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς λόγο. Ένα πρόγραμμα αρκετά καλό και δωρεάν για έλεγχο θερμοκρασιών είναι το HWmonitor.

Γιατί η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί; Έλεγξε για θερμοκρασίες.
Μπορείς να εντοπίσεις τα προβλήματα θερμοκρασιών, με την εφαρμογή της εκάστοτε κάρτας γραφικών.

Γιατί η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί; Θέλετε να σιγουρευτείτε ότι φταίει η κάρτα γραφικών;

Δεν είστε σίγουροι αν το πρόβλημα του υπολογιστή που αντιμετωπίζετε σχετίζεται με αποτυχία της κάρτας γραφικών; Αυτά τα σημάδια είναι συνήθως πρώιμες ενδείξεις ενός προβλήματος με τη GPU σας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι μπορεί να εντοπίσετε σε περίπτωση που η κάρτα γραφικών αρχίζει να φτάνει στο τέλος ζωής της.

1. Σφάλματα οθόνης ή artifacts.

Παρατηρείτε περίεργα χρώματα ή σχήματα που εμφανίζονται στην οθόνη σας; Εάν αυτό συμβεί ενώ η κάρτα γραφικών σας είναι υπό πίεση, όπως η αναπαραγωγή ενός βιντεοπαιχνιδιού ή η ροή μιας ταινίας, μπορεί να είναι η GPU σας υπεύθυνη. Η επανεκκίνηση μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα, αλλά εάν η κάρτα γραφικών σας πλησιάζει στο τέλος της, λογικά θα επανεμφανιστεί το πρόβλημα.

2. Τρεμοπαίζει η οθόνη σας;

Εάν η οθόνη του υπολογιστή σας παγώνει επανειλημμένα, πέφτουν τα καρέ ή τρεμοπαίζει, μπορεί να είναι ένδειξη αστοχίας της κάρτας. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα με τον σκληρό δίσκο, τη μνήμη RAM ή ακόμα και από κακόβουλο λογισμικό. Στη περίπτωση μου έφταιγε ένας σκληρός δίσκος, ο οποίος ήταν απροσπέλαστος και δεν μπορούσε να διαβαστεί ορθά, χωρίς να έχει εγκατεστημένο καν το πρόγραμμα που μου εμφανιζόταν το πρόβλημα.

3. Ταχύτητα ανεμιστήρα.

Εάν ο ανεμιστήρας σας είναι πιο θορυβώδης από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η κάρτα σας υπερθερμαίνεται. Η υπερθέρμανση μπορεί να βλάψει γρήγορα τα εσωτερικά του υπολογιστή σας. Όπως είπαμε παραπάνω η αύξηση θερμοκρασίας είναι ο κύριος εχθρός του υπολογιστή μας και των μερών του.

Εάν ο ανεμιστήρας σας είναι πιο θορυβώδης από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η κάρτα σας υπερθερμαίνεται.
Η συσσώρευση σκόνης, είναι παράγοντας που βλάπτει την κάρτα γραφικών μας.

4. Η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί. Μπλε οθόνη ή μαύρη οθόνη.

Ενώ για τις παραπάνω περιπτώσεις έχουμε αναφερθεί σε άλλα άρθρα και πως να τα επιλύσετε, ωστόσο μπορεί απλά να οφείλονται σε προβληματική κάρτα γραφικών. Έτσι θα πρέπει να ελέγξουμε αν όντως οφείλεται το σφάλμα αυτό στο υλικό που σχετίζεται με τη κάρτα γραφικών. Τα σφάλματα που προκαλούνται από αστοχίες κάρτας μπορεί να ποικίλλουν από το πάγωμα του υπολογιστή σας έως την πλήρη επανεκκίνηση όπου η συσκευή σας απενεργοποιείται ή επανεκκινείται μόνη της.

5. Κανένα σήμα στην οθόνη από τη κάρτα γραφικών.

Υπάρχει περίπτωση επίσης, να μην έχουμε καμία σηματοδοσία στην οθόνη μας, από τη κάρτα γραφικών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ίδια τη κάρτα αλλά υπάρχει περίπτωση φυσικά να οφείλεται αν είμαστε τυχεροί, σε εσφαλμένο καλώδιο ή άλλο υλικό. Το ευτυχές πάντως είναι, ότι πλέον οι κάρτες γραφικών αρχίζουν να είναι πιο προσιτές σε τιμή, οπότε και μια αναβάθμιση ή αντικατάσταση κάρτας γραφικών δεν είναι απαγορευτική.

Λύσεις για όταν η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί.

Όλα τα παραπάνω ίσως μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε το πρόβλημα αν οφείλεται ή όχι στη κάρτα γραφικών. Αν τελικά όμως έχουμε καταλήξει εκεί, τώρα απλά πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το επιλύσουμε.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές ενέργειες, πριν αποφανθούμε ότι η κάρτα γραφικών μας δεν λειτουργεί πια. Αρχικά μπορούμε να ελέγξουμε το καλώδιο που μεταφέρει την εικόνα στην οθόνη μας. Ουκ ολίγες φορές μου έχει συμβεί να φταίει το καλώδιο VGA ή DVI, HDMI.

 • Ελέγχουμε το καλώδιο μεταφοράς εικόνας. VGA, DVI, HDMI κτλ. Πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα και τη κάρτα γραφικών μας, οφείλονται απλά σε αυτό.
 • Αλλάζουμε θύρα στη κάρτα γραφικών μας. Για καλή μας τύχη, οι περισσότερες κάρτες γραφικών έχουν αρκετές εξόδους. Μπορούμε να δοκιμάσουμε με άλλους τρόπους ή άλλες εξόδους τις κάρτας γραφικών μας, μήπως μας δώσει κάποια σηματοδοσία στην οθόνη.
 • Καθαρισμός κάρτας γραφικών. Ακόμα μια λύση είναι ο καθαρισμός της κάρτας γραφικών μας, από σκόνη και έλεγχος αυτής σε περίπτωση κάποιας εξωτερικής φθοράς, στους ανεμιστήρες κ.τ.λ.
 • Επανατοποθέτηση στη θέση PCI_E. Από το βάρος καμιά φορά επίσης η κάρτα μετατοπίζεται και ίσως να μην είναι άριστα τοποθετημένη στη θέση της. Έτσι με την επανατοποθέτηση της στη PCI_E θύρα, ενδεχομένως να επιλύσουμε προβλήματα αστάθειας.
 • Αφαίρεση όλων των σκληρών δίσκων. Καλό είναι να αφαιρέσουμε όλους τους σκληρούς δίσκους που έχουμε στο σύστημα, αν έχουμε προβλήματα με κολλήματα οθόνης και εφάμιλλα. Πρόσφατα και στη περίπτωση μου τέτοιου είδους παγώματα οφείλονταν τελικά σε προβληματικό σκληρό δίσκο, παρόλο που δεν είχε σχέση με την εργασία που εκτελούσα.

Η Κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί ακόμα.

Αν η κάρτα γραφικών μας ακόμα δυσλειτουργεί, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και διάφορες λύσεις που αφορούν το λογισμικό της κομμάτι.

 • Απεγκατάσταση drivers από τη διαχείριση συσκευών. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η απεγκατάσταση των προγραμμάτων οδήγησης της κάρτας γραφικών από τη διαχείριση συσκευών. Αυτό διότι στην ουσία μπορεί να έχουμε διαγράψει όλα τα προγράμματα οδήγησης της κάρτας και μπορούμε επίσης να κάνουμε και απεγκατάσταση υλικού. Στην επόμενη επανεκκίνηση του συστήματος, εφόσον η κάρτα είναι τοποθετημένη στο σύστημα θα εμφανιστεί και πάλι αμέσως και θα αναγνωριστεί.
Η Κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί ακόμα. Απεγκατάσταση drivers από τη διαχείριση συσκευών θα λύσει το πρόβλημα.
Η απεγκατάσταση της κάρτας γραφικών μπορεί να επιλύσει αρκετά προβλήματα που φαίνεται να σχετίζονται με αυτή.
 • Αναβάθμιση του BIOS της μητρικής. Αυτό το προτείνω σε περίπτωση που γνωρίζετε τη διαδικάσια και το μικρό ρίσκο που εμπεριέχει. Πολλές φορές η αναβάθμιση του BIOS της μητρικής μας επιλύει αρκετά προβλήματα καθώς διορθώνονται αρκετά τα οποία γίνοται γνωστά με τον καιρό στην εταιρεία του προϊόντος. Έτσι ενδέχεται μια βελτίωση στο PCI_E ή στις μνήμες για παράδειγμα να επιλύσει το πρόβλημα που μας έχει δημιουργηθεί.
 • Έλεγχος και άλλων προγραμμάτων οδήγησης. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε τους τελευταίους chipset drivers επίσης. Όπως για παράδειγμα για την AMD, μπορούμε να κατεβάσουμε τους αντίστοιχους drivers της μητρικής μας και να επιλυθούν προβλήματα που ίσως σχετίζονται με αυτή.
 • Έλεγχος λοιπού υλικού. Καλό είναι να ελέγξουμε τον επεξεργαστή μας για σταθερότητα καθώς και τις μνήμες και τέλος τη ποιότητα του τροφοδοτικού μας σε περίπτωση που έχουμε αποκλείσει όλα τα παραπάνω. Έτσι θα είμαστε σίγουροι σε περίπτωση που θα προβούμε σε αντικατάσταση της κάρτας ότι δεν ευθύνεται άλλο υλικό.
 • Θερμοκρασία. Αν έχουμε εντοπίσει προβλήματα στη θερμοκρασία της κάρτας γραφικών μας και είναι εκτός εγγύησης μπορούμε να παρέμβουμε και να αλλάξουμε θερμοαγώγιμη πάστα.
Μπορείς να παρακολουθήσεις στο παραπάνω βίντεο πως μπορείς να ψύξεις τη κάρτα γραφικών.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Στη πραγματικότητα όταν η κάρτα γραφικών παρουσιάζει προβλήματα δεν είναι και ότι ευχάριστο θα μπορούσε να συμβεί. Ευτυχώς από τη μια, πλέον οι κάρτες γραφικών είναι προσιτές και μπορείς να βρεις με λίγα χρήματα πλέον μια καλή αντικατάσταση, πχ όπως είναι μια Radeon RX 6600. Παρόλα αυτά πριν τα παρατήσεις και αποφανθείς ότι τελικά η κάρτα γραφικών σου “είπε το ποίημα”, προσπάθησε με τους παραπάνω τρόπους να επιλύσεις το πρόβλημα. Η ομάδα του PCsolution316 είναι στη διάθεση σου για οποιαδήποτε βοήθεια!

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Γιατί η κάρτα γραφικών μου δυσλειτουργεί”. Mην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

Συχνές ερωτήσεις χρηστών:

 • Εμφανίζονται σφάλματα στην οθόνη ή artifacts.
 • Τρεμοπαίζει η εικόνα.
 • Δεν λειτουργούν οι ανεμιστήρες της.
 • Δεν υπάρχει σήμα στην οθόνη μας.
 • Η οθόνη ξαφνικά γίνεται μπλε.

Ακολουθώντας κάποια βήματα, τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό, ίσως μπορέσουμε να σώσουμε μια κάρτα γραφικών.

Αν ακολουθήσετε όλα τα βήματα και η κάρτα γραφικών δεν ανταποκρίνεται, είναι καλό να αναλογιστείτε την αντικατάσταση της. Σήμερα οι κάρτες γραφικών είναι πιο προσιτές και ενδεχομένως να αξίζει σε ένα βαθμό η αλλάγη.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek