Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.

Πόσες φορές αναφερθήκαμε για τους εξαιρετικούς AMD Ryzen 7000 series, οι οποίοι φέρουν αρχιτεκτονική 5nm πλέον. Τεχνολογικά η AMD, δείχνει να αφήνει πίσω για τα καλά την αντίπαλο της Intel, καθώς όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, η δεύτερη μένει πάνω κάτω στα ίδια με τους νέους Raptor Lake. Έτσι το βήμα προς την εξέλιξη και την τεχνολογική ανάπτυξη το έχουν κάνει οι “κόκκινοι”, με τη νέα σειρά αυτή των AM5 επεξεργαστών. Ας δούμε από που να αποκτήσετε οικονομικά έναν AMD Ryzen 7000.

Πόσο κοντά στην MSRP είναι οι Ryzen 7000 σήμερα;

Όπως είχαμε αναφέρει λοιπόν, είχαν ήδη ανακοινωθεί οι τιμές των Ryzen 7000, πριν λίγες μέρες. Στο τελευταίο άρθρο μας “Η AMD έρχεται με φόρα και διαλύει την Intel.“, υπάρχει αναφορά και στις τιμές αλλά και στα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων επεξεργαστών της AMD. Ωστόσο, αν και αναμενόμενο καθώς πρόκειται για ολοκαίνουργιο προϊόν, οι τιμές είναι λίγο πιο αυξημένες από τις MSRP.

MSRP των Ryzen 7000
Οι τιμές όπως αναμένονταν να είναι. (Πηγή: AMD.com)

Βέβαια, με λίγη υπομονή και λίγο ψάξιμο, σίγουρα θα βρούμε τον αγαπημένο μας επεξεργαστή κοντά σε αυτή τη τιμή.

Να υπενθυμίσουμε ότι πλέον οι AMD Ryzen 7000, βρίσκονται διαθέσιμοι στο κοινό από τις 27 Σεπτεμβρίου. Για την τοποθέτηση τους στο σύστημα απαιτούνται μόνο DDR5 RAM υποδοχές μνήμης ενώ έχουμε μεταβεί πλέον από το AM4 socket, στο AM5. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί η μητρική μας για να είναι συμβατή πλέον με τους νέους επεξεργαστές.

Πως θα καταφέρω να αποκτήσω φθηνά έναν Ryzen 7000;

Επειδή πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει και επιλέγει να προμηθεύεται τα προϊόντα του από μια γνωστή πλατφόρμα που συγκρίνει τιμές και καταστήματα, υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η πλατφόρμα είναι το Amazon και υπάρχουν διαφορετικά σε αρκετές χώρες. Όσον αφορά τη χώρα μας, την Ελλάδα, το φθηνότερο Amazon είναι αυτό της Γερμανίας, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα σε ασυναγώνιστες τιμές, ίσως και στο 1/3 αν το αγοράζατε από τη γνωστή πλατφόρμα που ανέφερα (δεν ισχύει τόσο για επεξεργαστές, αλλά για άλλα προϊόντα όπως AIO, μνήμες, μητρικές κτλ).

Σίγουρα, απαιτείται το αντίστοιχο ψάξιμο καθώς και εκεί υπάρχουν διάφοροι προμηθευτές (κάποιοι είναι οι ίδιοι η παραγωγοί όπως το Nvidia Store, MSI store, κτλ). Τέλος, δεν τίθεται θέμα εκτελωνισμού καθώς είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα έξοδα αποστολής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελάχιστα.

1. AMD Ryzen 5 7600X.

Ο πρώτος επεξεργαστής της σειράς και αυτός που χαρακτηρίζεται ως gaming επεξεργαστής, καθώς πραγματεύεται 6 πυρήνες. Φυσικά, έρχεται με 12 νήματα και 38MB L3 Cache, ενώ ταχύτητα πυρήνα σε υπερχρονισμό φθάνει τα 5.3 GHz. Εξαιρετικά χαρακτηριστικά θα έλεγε κανείς από τον “μικρό” της παρέας. Επίσης, έρχεται με υποστήριξη DDR5 μνήμης RAM και PCI_E 5.0 πρωτοκόλλου.

Οι Zen4 ( η γενιά των 7000) είναι το νέο πρότυπο για παίκτες και δημιουργούς. Απολαύστε απίστευτες επιδόσεις καθώς και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση χάρη στη νέα αρχιτεκτονική AMD Zen 4 που βασίζεται σε αρχιτεκτονική 5nm!

 • 6 πυρήνες και 12 νήματα – Το Ryzen 7 7700X προσφέρει απίστευτες συχνότητες (βάση 4,7 GHz/boost 5,3 GHz). Το overclocking είναι φυσικά εφικτό, καθώς όλοι οι πυρήνες είναι ξεκλείδωτοι.
 • Με TDP 105W και 32MB cache L3, ο Ryzen 5 7600X έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε υψηλές επιδόσεις.
 • Μνήμη DDR5 και PCIe 5.0. Οι επεξεργαστές Ryzen 7000 προσφέρουν τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες τεχνολογίες. Απολαύστε την AMD EXPO για εύκολο overclocking της DDR5. Επωφεληθείτε από το PCIe 5.0 στη μνήμη GPU και NVMe SSD.
 • Socket AM5 – μια νέα πλατφόρμα σχεδιασμένη για πολλές γενιές. Βρείτε μια μεγάλη γκάμα μητρικών AM5 που ταιριάζουν στις απαιτήσεις σας.
Ο “μικρός”, αλλά θαυματουργός της παρέας.
 • Στη σύγκριση τιμών ο συγκεκριμένος βρέθηκε στην ίδια περιοχή τιμών τόσο σε Ελληνική πλατφόρμα, όσο και στο Amazon.de

2. AMD Ryzen 7 7700X.

Προκάτοχος του συγκεκριμένου επεξεργαστή, ο AMD Ryzen 7 5700X, ο οποίος κυκλοφόρησε μάλιστα πρόσφατα το 2022. Εδώ, πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω και συναντάμε τους 8 πυρήνες και τα 16 νήματα, που θεωρείται περισσότερο future proof επιλογή αλλά και σε απόδοση το πλέον ισορροπημένο.

Σε σχέση με τον Ryzen 5 7600X, θα συναντήσουμε τις εξής βελτιώσεις:

 • 8 πυρήνες και 16 threads. Ο Ryzen 7 7700X προσφέρει απίστευτες συχνότητες (βάση 4,5 GHz/boost 5,4 GHz).
 • Με TDP 105W και 32MB cache L3, το Ryzen 7 7700X προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις από τον 6 πύρηνο 7600X.

Σε όλες τις προηγούμενες σειρές, πχ Ryzen 7 2700X, 3700X, 5700X, πάντα υπήρξε ο 8 πύρηνος της AMD η κορυφαία επιλογή των αγοραστών. Πρόσφατα δε, συγκρίναμε μεταξύ των 5700X και 5800X για να επιλέξουμε ποιος είναι περισσότερο VFM. “Ryzen 7 5700X vs 5800X. Ποια CPU είναι πιο VFM; Μέτρηση και δοκιμές.

AMD Ryzen 7 7700X.
Ο καλύτερος γενικά της σειράς και πιο VFM.
 • Στη σύγκριση τιμών θα συναντήσουμε παρόμοιες τιμολογήσεις τόσο στο Amazon.de όσο και εγχώρια.

Ενδεχομένως οι ισορροπίες των τιμών να αλλάζουν συχνά, οπότε καλό είναι να συγκρίνουμε τακτικά τα προϊόντα που θέλουμε να αποκτήσουμε.

3. AMD Ryzen 9 7900X.

Αρχίζουμε πλέον και ξεφεύγουμε από τη σφαίρα του casual χρήστη και του VFM, χτυπώντας καθαρά την απόδοση. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις νέες τεχνολογίες και πρωτόκολλα όταν αυτά συνδιάζονται με 12 πύρηνο επεξεργαστή που αγγίζει τα 5.6 GHz ταχύτητα πυρήνα;

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής συγκαταλέγεται στους υψηλά ενεργειακούς καθώς απαιτεί 170 W TDP. Διαφοροποιείται δε, από το προηγούμενο στα εξής σημεία, εκτός των αριθμό πυρήνων που φέρει 12 και 24 νήματα.

 • 64MB L3 Cache δίνοντας του απίστευτη ώθηση στο gaming.
 • Χρονισμός από τα 4.7 GHz έως 5.6 GHz με δυνατότητες επιπλέον υπερχρονισμού.
AMD Ryzen 9 7900X.
Όταν μιλάμε για Ryzen 9, τα λόγια περισσεύουν.
 • Προς το παρόν συναντάμε παρόμοιες τιμολογήσεις τόσο στο Amazon.de όσο και στη χώρα μας.

4. AMD Ryzen 9 7950X.

Πρόκειται για τη ναυαρχίδα, όπως συνηθίζεται να λέγεται ο δυνατότερος επεξεργαστής μιας εταιρείας, της AMD για τη σειρά 7000. Για τον συγκεκριμένο δε, μόλις πρόσφατα γράψαμε για το κατόρθωμα ενός overclocker να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. “Η AMD με τον Ryzen 9 7950X καταρρίπτει παγκόσμιο ρεκόρ OC.

Οι επιδόσεις είναι σε αυτή τη περίπτωση το χαρακτηριστικό, καθώς θα συναντήσουμε ταχύτητες από 4.5 GHz έως 5.7 GHz, ενώ πρόκεται για επεξεργαστή με 16 πυρήνες και 32 νήματα. Πραγματικά αυτή τη στιγμή είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε τεχνολογία αιχμής, απόδοσης και δυνατοτήτων.

Ενεργειακά βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον Ryzen 9 7900X, έχοντας TDP (Thermal Design Power) τα 170 W, ενώ πραγματεύεται L3 Cache στα 64 MB.

AMD Ryzen 9 7950X
Η ναυαρχίδα των AMD Ryzen 7000.
 • Πρόκεται για τον κορυφαίο επεξεργαστή της AMD, αυτή τη στιγμή. Η τιμή του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα όπως είναι φυσιολογικό άλλωστε ως νέο προϊόν, καθώς κρατάει και τα ηνία της απόδοσης. Μπορείτε να τον αποκτήσετε από το Amazon.de.

Τι νέο φέρνουν οι Ryzen 7000;

Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές επεξεργαστών της AMD, η σειρά των 7000X, φέρνει κάτι διαφορετικό επίσης. Πέραν από την απόδοση, τη συμβατότητα με PCI_E 5.0 και DDR5 RAM, που είναι το επόμενο βήμα τεχνολογικά, όλοι επεξεργαστές έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών RDNA 2.0.

Ωστόσο τα νέα για το RDNA 3.0 είναι όλο και περισσότερα και πλησιάζει πλέον κοντά μας. Μπορείτε να διαβάστε τα πάντα γι’αυτό “RDNA 3.0, διαρροή τιμών και χαρακτηριστικών.“. H AMD, έφτασε στο σημείο να επικρατεί στους επεξεργαστές και μένει πλέον να επισφραγίσει την υπεροχή της.

Στα αρνητικά θα δούμε ότι δεν υπάρχει ακόμα επεξεργαστής της σειράς 7000, για οικονομικά builds. Μένουμε στα mid-range και high ως κόστος και απόδοση.

To 3DCenter_org ήδη διέρρευσε στο Twitter μετρήσεις για τους επεξεργαστές της AMD.

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Από που να αποκτήσετε έναν AMD Ryzen 7000.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδη builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση