Radeon 7900XTX και XT

Οι GPU RTX 4080 και 4090 της Nvidia έχουν εκπληκτικές επιδόσεις. Είναι επίσης υπερβολικά ακριβές, ξεκινώντας από 1.200 και 1.500 Ευρώ αντίστοιχα και ανεβαίνοντας περισσότερο στις υλοποιήσεις όπως η MSI, η Gigabyte και η Asus. Η RTX 4080 βρίσκεται σε σχεδόν διπλάσια τιμή σε σχέση με την αρχική MSRP της RTX 3080 που ήταν στα 699 δολάρια. Αυτές οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει σε ανησυχίες της εποχής της πανδημίας, όπως τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και ο πληθωρισμός, και εν μέρει σε μια έκρηξη που τροφοδοτήθηκε με κρυπτονομίσματα (τώρα έχει τελειώσει, ευτυχώς) και ενθάρρυνε ένα δίκτυο scalpers να αρπάξουν κάθε GPU υψηλής τεχνολογίας που μπορούσαν. Επίσης, έπαιξε ρόλο η έλλειψη ανταγωνισμού και το αυξανόμενο κόστος και η πολυπλοκότητα της κατασκευής γιγαντιαίων, μονολιθικών τσιπ με πρωτοποριακές διαδικασίες κατασκευής. Σήμερα, η AMD προσπαθεί να λύσει τα δύο τελευταία προβλήματα με το λανσάρισμα των GPU της σειράς Radeon RX 7900.

Τιμές των Radeon 7900 XTX και XT.

Στα 899 και 999 δολάρια, οι RX 7900 XT και RX 7900 XTX εξακολουθούν να είναι αντικειμενικά ακριβές αλλά επειδή δεν φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση σε σχέση με την τιμή εκκίνησης της RX 6900 XT, και οι δύο κάρτες μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρία στη σημερινή αγορά των GPU. Αν ψάχνετε για κάρτες που μπορούν να χειριστούν σταθερά 4K gaming στα 60 fps και πάνω, αυτές οι GPU το κάνουν με λιγότερα χρήματα από τις τελευταίες της Nvidia, και είναι αρκετά καλές και γρήγορες ώστε ελπίζουμε ότι αναγκάσουν την Nvidia να ρίξει τις τιμές της.

Τιμές των Radeon 7900 XTX και XT.
Ο σχεδιασμός chiplet της AMD. Πηγή: AMD.

Αρχιτεκτονική των Radeon 7900 XTX και XT.

Η σειρά RX 7000 είναι η τρίτη έκδοση της αρχιτεκτονικής GPU RDNA, που περιστασιακά αναφέρεται και ως “Navi”, από τα κωδικά ονόματα των ίδιων των τσιπ GPU. Το RDNA 3 δεν προσθέτει κάτι που να φαίνεται τόσο σημαντικό όσο η υποστήριξη ray-tracing του RDNA 2, αλλά η AMD έχει προσθέσει άφθονο υλικό που ουσιαστικά έχει διαφοροποιήσει την τεχνολογία σε όχι τόσο εμφανή σημεία.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι μια νέα προσέγγιση βασισμένη σε chiplet, παρόμοια στην έννοια με αυτή που χρησιμοποιεί η AMD για τις CPUs Ryzen. Αντί να κατασκευάζει ολόκληρη τη μήτρα της GPU σε μία διαδικασία κατασκευής, αυξάνοντας το μέγεθος της μήτρας και, επομένως, τις πιθανότητες να είναι ελαττωματική κάποια ή ολόκληρη, η AMD κατασκευάζει την κύρια μήτρα της GPU Navi 3 σε μια διαδικασία κατασκευής 5 nm της TSMC και μια σειρά μικρότερων μήτρων ελεγκτή μνήμης (MCD) σε μια διαδικασία 6 nm. Όλα αυτά τα τσιπ συνδέονται μεταξύ τους με μια διασύνδεση υψηλής ταχύτητας, η οποία, σύμφωνα με την AMD, μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητες έως και 5,3 terabytes ανά δευτερόλεπτο.

Αρχιτεκτονική των Radeon 7900XTX και XT.
Χαρακτηριστικά των RX 7900 series.

Νέες προσθήκες των Radeon RX 7900 XTX και XT.

Όλα τα MCD (πρόκειται για μια ξεχωριστή μήτρα που περιλαμβάνει κρυφή μνήμη, διασύνδεση μνήμης GDDR6 και ενδεχομένως εξωτερική είσοδο/έξοδο για μια GPU RDNA 3) περιλαμβάνουν έναν ενιαίο ελεγκτή μνήμης 64-bit και 16MB της κρυφής μνήμης Infinity Cache της AMD και αποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης με βάση τα chiplet. Η 7900 XTX διαθέτει δίαυλο μνήμης με εύρος 384 bit και 96 MB Infinity Cache, ενώ η 7900 XT διαθέτει δίαυλο 320 bit και 80 MB cache.

Στη σφαίρα των ολοκαίνουργιων χαρακτηριστικών για το RDNA 3, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να σημειωθούν:

  • Πρώτον, οι GPU περιλαμβάνουν νέους επιταχυντές AI, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι τόσο για την πληθώρα δημιουργίας περιεχομένου με υποστήριξη AI που έχει ξεπηδήσει τον τελευταίο χρόνο όσο και για την αναβάθμιση με υποστήριξη AI (αν η AMD επιλέξει να την εφαρμόσει σε κάποια μελλοντική έκδοση του αλγορίθμου αναβάθμισης FSR, τόσο το DLSS όσο και το XeSS χρησιμοποιούν AI για την αναβάθμιση, αλλά το FSR 2.0 δεν το κάνει).
  • Δεύτερον, το μπλοκ κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο υποστηρίζει κωδικοποίηση με επιτάχυνση υλικού για τον κωδικοποιητή βίντεο AV1, όπως ακριβώς η σειρά RTX 4000 και οι GPU Arc της Intel. Αυτό είναι χρήσιμο τόσο για τους δημιουργούς περιεχομένου όσο και για τους streamers που θέλουν να μεταδίδουν βίντεο υψηλότερης ανάλυσης ή βίντεο στην ίδια ανάλυση χρησιμοποιώντας μικρότερο εύρος ζώνης.
  • Τρίτον, η “Radiance Display Engine” προσθέτει υποστήριξη DisplayPort 2.1 στις GPU. Οθόνες που εκμεταλλεύονται πλήρως το πρόσθετο εύρος ζώνης της DisplayPort 2.1 δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής, αλλά όταν υπάρξουν, οι GPU RDNA 3 θα μπορούν να οδηγήσουν οθόνες 4K σε συχνότητα έως 480 Hz και οθόνες 8K σε συχνότητα έως 165 Hz.

Απόδοση της Radeon 7900 XTX και XT στο gaming.

Η RTX 4080 είναι η πιο σημαντική σύγκριση και η σειρά 7900 έχει τιμολογηθεί ως απάντηση σε αυτή, είναι επίσης η φθηνότερη GPU επόμενης γενιάς που διαθέτει η Nvidia στην αγορά. Φυσικά, πλέον κυκλοφόρησε και η RTX 4070 Ti, με καλύτερη τιμολογιακή προσέγγιση.

Πηγή: Arstechnica.

Η XTX είναι ταχύτερη από την 4080 στη δοκιμή Time Spy με βάση το DirectX12 και στη δοκιμή Fire Strike με βάση το DirectX11, ενώ η XT βρίσκεται λίγο πίσω από την 4080. Η 4080 τα καταφέρνει καλύτερα σε κάθε δοκιμή που αγγίζει το ray-tracing, συμπεριλαμβανομένου του Port Royal benchmark και της ειδικής δοκιμής για το ray-tracing. Και οι δύο κάρτες ξεπερνούν την 3080 Ti στις περισσότερες δοκιμές, αλλά είναι πιο κοντά στα benchmarks με δυνατότητα ray-tracing.

Κατανάλωση ενέργειας και απόδοση.

Μέση κατανάλωση ενέργειας RX 7900 XTX και XT.
Κατανάλωση ενέργειας της 4080 σε σχέση με την RX 7900 XTX και XT.

Τα καλά νέα είναι ότι η 7900 XTX καταφέρνει τουλάχιστον να παρέχει καλύτερες επιδόσεις σε χρήση ενέργειας, εφόσον δεν εμπλέκεται η τεχνολογία ray-tracing. Και οι δύο κάρτες αποτελούν σημαντική βελτίωση σε σχέση με την ενεργειακή απόδοση της RTX 3080 Ti σε παιχνίδια χωρίς ray-tracing, παρέχοντας καλύτερες επιδόσεις στο Borderlands 3 σε παρόμοια επίπεδα ισχύος (για την XTX) και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ισχύος (για την XT). Για τους περισσότερους καταναλωτές, αυτές οι κάρτες θεωρούνται αναβάθμιση της αποδοτικότητας, ακόμη και αν δεν μπορούν να φτάσουν ακριβώς την Nvidia.

Τα μικρότερα συστήματα ψύξης στις δύο κάρτες καθώς και η υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας σημαίνουν ότι οι κάρτες Radeon λειτουργούν λίγο πιο ζεστά από την RTX 4080.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Οι Radeon RX 7900 XTX και XT δεν αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στον τομέα των GPU. Όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, η Nvidia έχει το προβάδισμα στην ενεργειακή αποδοτικότητα, τις επιδόσεις υψηλών επιδόσεων και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως το DLSS, ενώ η AMD τα καταφέρνει με αρκετά καλές κάρτες που δίνουν έμφαση στις ακατέργαστες επιδόσεις gaming για τα χρήματα τους. Στα 899 και 999 δολάρια, απέχουν πολύ από τις ημέρες των RX 480 και RX 580 πριν από μερικά χρόνια, αλλά η δυναμική είναι η ίδια, η AMD έχει υποτιμήσει την RTX 4080 στην τιμή, ενώ παραμένει σε απόσταση αναπνοής από την απόδοση στα περισσότερα παιχνίδια χωρίς ray-tracing (η 7900 XTX συνήθως κερδίζει την 4080, ενώ η XT μένει λίγο πίσω).

Ακολούθησε το PCsolution316 στο Google News αν σου άρεσε το παραπάνω άρθρο “Ανασκόπηση των Radeon 7900 XTX και XT: Γρηγορότερες και φθηνότερες από την RTX 4080.” Μην ξεχάσεις να εγγραφείς στο Newsletter.

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση