Να κάνω αναβάθμιση σε Intel 12ης γενιάς;

Ποιοι είναι οι 12ης γενιάς επεξεργαστές της Intel; Ας δούμε αναλυτικά τους υπέροχους αυτούς επεξεργαστές και τι νέα τεχνολογία φέρουν. Ποια η διαφορά των Efficiency cores και των perfomance cores; Θα δούμε επίσης ποιος επεξεργαστής της Intel είναι ο καλύτερος για gaming. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ο Intel i5-12600K. Αξίζει η αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς όμως;

Μάθε τα πάντα για τους Intel 12ης Γενιάς.

Η Intel πρόσφατα εισήγαγε στην αγορά της 12ης γενιάς επεξεργαστές της, ταράζοντας λίγο τα νερά στην αγορά. Πραγματικά αν δει κανείς τις δυνατότητες, είναι αρκετά υποσχόμενες, καθώς πραγματεύονται και νέες τεχνολογίες όπως αυτή του Pci_Express 5.0 πρωτοκόλλου και φυσικά των DDR5 μνημών. Το κύριο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι, αν αξίζει να κάνει κανείς αναβάθμιση στη νέα γενιά επεξεργαστών της Intel. Φυσικά είναι ελκυστικό το γεγονός ότι υποστηρίζουν νέες δυνατότητες, αλλά… ταυτόχρονα είναι και το μειονέκτημα τους. Οι νέοι επεξεργαστές της Intel (Alder Lake) διαθέτουν έναν νέο σχεδιασμό που τον ονομάζουν υβριδική αρχιτεκτονική multi core και προσφέρουν υψηλή απόδοση σε όλες τις εφαρμογές. Ουσιαστικά αξιοποιούν μία υβριδική αρχιτεκτονική η οποία συνδιάζει δύο πυρήνες σε έναν επεξεργαστή, τους Pcores και τους Ecores ώστε να τρέχουν όλες οι εφαρμογές δημιουργίας και επεξεργασίας περιεχομένου, streaming κτλ, απροβλημάτιστα.

Ποια η διαφορά των Efficiency cores και των perfomance cores;

Εκτός από τους υψηλής απόδοσης πυρήνες Performance cores και τους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Efficiency cores, υποστηρίζουν το νέο τύπο μνήμης DDR5 και το πρωτόκολλο PCIe Gen5 20x PCIe lanes, όπως επίσης Thunderbolt 4 και Wi-Fi 6E. Τέλος, περιλαμβάνουν τη Turbo Boost Max Technology 3.0, ενώ έχουν και ενσωματωμένα γραφικά, τα Intel UHD Graphics 770. Έως εδώ πολύ καλά όλα, αλλά στη συνέχεια ξεκινάνε τα αρνητικά για μένα. Όσον αφορά την κατανάλωση, ενώ η αξία του ρεύματος αυξάνεται δραματικά, πρόκειται για επεξεργαστές υψηλής κατανάλωσης. Παραδείγματος χάριν ο Intel i7 12700k που είναι και από τους κορυφαίους σε επιλογή για gaming, βασική κατανάλωση έχει 125W, ενώ maximum turbo κατανάλωση φτάνει στα 190W. Αρχίζουν να διαφαίνονται σιγά σιγά οι λόγοι που εγώ προσωπικά δεν προτείνω την αναβάθμιση σε Intel 12ης γενιάς.

Η διαφορά των Efficiency cores και των perfomance cores είναι στη κατανάλωση. Υβριδική τεχνολογία, θα έχει μέλλον;
Η τεχνολογία των 12ης γενιάς επεξεργαστών φέρει τους efficiency cores και τους perfomance.

Αξίζει η αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς; Ίσως όχι ακόμα.

Ένα ακόμα στοιχείο, που εμένα με αποτρέπει για την εν λόγω αναβάθμιση, είναι ότι φυσικά θα πρέπει να μεταβώ σε chipset μητρικής Z690, οι οποίες κυκλοφορούν με δυνατότητες DDR5 μνήμης ή DDR4. Άρα θα πρέπει να επιλέξω αν θα πορευτώ με το DDR5 και Pci_Express5 πρωτόκολλο ή με το ήδη διαδεδομένο DDR4. Φυσικά, προσωπικά πάντα μιλώντας, θα πήγαινα στο DDR5 καθώς γι’αυτό το λόγο θα επέλεγα άλλωστε μια cutting edge τεχνολογία σε επεξεργαστή. Αλλιώς ποιός ο λόγος να αναβαθμίσω στους νέους επεξεργαστές Intel 12ης γενιάς ενώ σε λίγο πάλι θα πρέπει να αντικαταστήσω τη μητρική μου; Αν συμφωνείς με αυτό, τότε πάλι βρίσκεις σε τοίχο, γιατί δυστυχώς οι μνήμες DDR5 αυτή τη στιγμή είναι δεν είναι σε καμία περίπτωση προσιτές σε τιμή. Τέλος αναμένονται οι AM5 της AMD, μπορείς να διαβάσεις μια πλήρης ανάλυση για τις δύο εταιρείες και ποιά επικρατεί στο “Είναι καλύτερη η Intel από την AMD;“, οι οποίοι έρχονται με τεχνολογία 5nm και φυσικά θα υποστηρίζουν το Pci_Express 5.0 και DDR5. Για μένα αυτό είναι ακόμα ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να αναβαθμίσω σε Intel 12ης γενιάς καθώς θα αυξήθει ο ανταγωνισμός, ενδεχομένως να είναι καλύτεροι οι AMD 7000 και σίγουρα θα έχουν πέσει και οι τιμές στις μνήμες DDR5. Αναμφισβήτητα οι Intel 12ης γενιάς, είναι ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Οι προδιαγραφές τους και έτσι όπως εκμεταλεύονται τις νέες τεχνολογίες είναι κάτι που με ελκύει, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση VFM αυτή τη στιγμή. Προσωπικα θα σε αποθαρρύνω για να προβείς σε αναβάθμιση τη συγκεκριμένη χρονική περιόδο.

Ποιος επεξεργαστής της Intel είναι ο καλύτερος για gaming 12ης γενιάς; intel i5-12600K

Ο επεξεργαστής 12ης γενιάς της Intel, με τα περισσότερα και αποδοτικότερα benchmarks για gaming, δεν είναι άλλος από τον Intel i5 12600k. Έχουμε 10 πυρήνες από τους οποίους οι 6 είναι Perfomance Cores και οι 4 Efficiency Cores, όπως αναφέραμε παραπάνω για την υβριδική τεχνολογία. Ο Perfomance Core έχει βασική συχνότητα 3.7 Ghz και boost στα 4.9, κάνοντας τον εξαιρετικό για gaming. Ο Efficiency core, έχει βασική συχνότητα 2.8 Ghz και boost 3.6 Ghz. Φυσικά πρόκειται για Alder Lake επεξεργαστή με socket μητρικής το LGA 1700. Ενσωματωμένα γραφικά έχει τα Intel UHD Graphics 770 και όπως είπαμε πιο πάνω είναι συμβατός με DDR5 μνήμες και Pci_Express 5.0. Κατανάλωση έχουμε λίγο τσιμπημένη με 125W έως 150W σε κατάσταση boost. Ο λόγος που τον κάνει ιδανικό για gaming, είναι η ταχύτητα πυρήνα ενώ βρίσκεται και σε προσιτή τιμή ταυτόχρονα. Βέβαια για να μπορέσεις να τον αξιοποιήσεις θα πρέπει να μεταβείς σε ένα νέο chipset μητρικής το Z690, με ή χωρίς υποστήριξη DDR5 και Pci_Express 5.0. Αυτή τη στιγμή αν σκοπεύεις να κάνεις αναβάθμιση είναι ο πλέον ιδανικός νέος επεξεργαστής για gaming.

Μπορείς να τον αποκτήσεις στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς από το Amazon. Το Amazon Γερμανίας αποστέλλει στη χώρα μας με ελάχιστα έξοδα αποστολής και τάχιστα. Το τελευταίο καιρό προσωπικά προμηθεύομαι προϊόντα τεχνολογίας μόνο από εκεί.

ο i5-12600K επεξεργαστής της Intel είναι ο καλύτερος για gaming 12ης γενιάς.
Ο ιδανικότερος επεξεργαστής, μέχρι στιγμής, για gaming το 2022.

Ποια μητρική είναι συμβατή με Intel 12ης γενιάς;

Οι μητρικές με chipset Ζ690 κυρίως είναι συμβατές με intel 12ης γενιάς επεξεργαστές και το socket LGA 1700. Όπως ανέφερα παραπάνω, χωρίζονται σε αυτές που έχουν δυνατότητες DDR5 και Pci_Express 5.0 και σε αυτές με DDR4 και Pci_Express 4.0. Προσωπικά, θα πήγαινα στη καινούργια τεχνολογιά, αν έκανα αναβάθμιση στον παραπάνω επεξεργαστή. Γι’αυτό θα σου προτείνω μια μητρική με τέτοιες δυνατότητες, ώστε αν επιθυμείς να τον συνδιάσεις. Επειδή γενικά οι επεξεργαστές της Intel θερμικά, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πάντα κοιτάω να αποκτώ μητρικές που έχουν αρκετές ανοχές σε αυτό το κομμάτι. Έτσι μπορεί να μου αποδώσει ο επεξεργαστής στο μέγιστο. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για νέα τεχνολογία και αυτό συνεπάγεται και ότι ακόμα δεν έχει εξελιχθεί όσο θα έπρεπε και επιπλέον είναι κοστοβόρα με λίγες διαθέσιμες επιλογές.

MSI MPG Z690 FORCE WIFI Gaming.

Προσωπικά ξεχώρισα μια μητρική που σίγουρα θα μου αποδώσει και στο μέλλον καθώς έχει αρκετές δυνατότητες, τουλάχιστον καλύπτει τις προτεραιότητες μου στην επιλογή μητρικών. Πρόκειται για την MSI MPG Z690 FORCE WIFI Gaming. Η συγκεκριμένη μητρική της MSI, αρχίκα καλύπτει την αδυναμία μου στο λευκό build, αλλά δεν θα την επέλεγα φυσικά μόνο γι’αυτό. Φέρει για τη τροφοδοσία του επεξεργαστή 2×8 power connectors, που σημαίνει αυτόματα ότι τον τροφοδοτεί στο μέγιστο για την καλύτερη δυνατή απόδοση. 18+1+1 Power phases και 75Α power stages, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις κανένα θέμα στο μπουστάρισμα του επεξεργαστή καθότι η μητρική έχει πολλές ανοχές για overclock. Στα βασικά που κοιτάω τουλάχιστον εγώ ήδη τα πηγαίνει άριστα. Τέλος θα σου πω ότι έχει όχι 6-layer, αλλά 8-layer PCB υλικό κατασκευής για την καλύτερη δυνατή σταθερότητα του συστήματος. Ψύκτρες στους Nmve, USB Type-C στο front panel και Wi-Fi 6E 6GHz, είναι κάποια αξιομνημόνευτα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να γνωρίζεις. 4 slot DDR5 μνήμης ταχύτητας μέχρι 6666+ Mhz (OC) χωρητικότητας 128Gb και υποστήριξη φυσικά του XMP 3.0 profile της Intel για αυτόματο overclock και χρονισμό των μνημών. 2,5 Gb ethernet LAN speed, 4 slots για Nvme δίσκο και φυσικά θύρα Pci_Express 5.0 για τη κάρτα γραφικών σου, ενώ για τον ήχο σου δίνει τη καλύτερη επιλογή με Realtek ALC4080 Codec (7.1-Channel High Definition Audio). Μπορείς να αναζητήσεις παραπάνω χαρακτηριστικά στην επίσημη σελίδα του προϊόντος, αν και πιστεύω ότι ήδη καλύφτηκαν οι περισσότερες απορίες σου. Τη συγκεκριμένη μητρική την θεωρώ τελείως Vfm γι΄αυτά που προσφέρει και τη προτείνω ανεπιφύλακτα για τη next level αναβάθμιση σου, συμβατή με Intel 12ης γενιάς. Πάντα σε τέτοιου βεληνεκούς επεξεργαστές, προσωπικά, επιλέγω ΑΤΧ μητρικές καθώς προσφέρουν γενναιόδωρα πολλές δυνατότητες, θύρες κτλ.

Αξίζει η αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς; Όταν μπορείς να αποκτήσεις τόσο δυνατή μητρική όπως η MSI MPG Z690 FORCE WIFI Gaming ίσως να το σκεφτείς ξανά.
Ένα έργο τέχνης οπτικά, αλλά και σε απόδοση για τον Intel 12ης γενιάς επεξεργαστή σου.

Φυσικά αν επιλέξεις την παραπάνω μητρική για να παντρέψεις τον καινούργιο σου επεξεργαστή της Intel, δεν θα βρεις καλύτερη τιμή από το Amazon και ειδικά Γερμανίας, καθώς έρχεται στο χώρο σου με ελάχιστα έξοδα μεταφοράς.

Αξίζει το DDR5;

Το αν αξίζει είναι σχετικά εύκολο ερώτημα. Φυσικά και αξίζει όπως αξίζει το DDR4 έναντι του DDR3. Το βασικό όμως ερώτημα είναι αν αξίζει να κάνεις τώρα αναβάθμιση σε DDR5. Εκεί θα απαντήσω πως όχι. Όχι, επειδή ακόμα η τεχνολογία του είναι στην αρχή και έχει ακόμα να δώσει, τόσο σε σταθερότητα όσο και σε πιο σφιχτά timings, αλλά κυρίως στη τιμή. Όταν αρχίσουν περισσότερα προϊόντα να είναι συμβατά με το DDR5, τότε θα έχουμε και ανταγωνισμό στις αποδόσεις, περισσότερες επιλογές και καλύτερες φυσικά τιμές. Αυτή τη στιγμή, αν αποφάσισες να αναβαθμίσεις το σύστημα σου στη συγκεκριμένη τεχνολογία θα σου προτείνω τις μνήμες της G.SKILL, D5 5600Mhz των 32GB και Cas Latency 36. Αυτό κυρίως γιατί είναι ένα κιτ που θα σου καλύψει κάθε ανάγκη και σε ταχύτητα και μέγεθος μνήμης, αλλά και η τιμή του είναι σχετικά χαμηλή. Σε καμία περίπτωση για μένα δεν αξίζει η αναβάθμιση. Βέβαια αν δεν έχεις το θέμα κόστους, τότε μπορείς να αποκτήσεις το συγκεκριμένο κιτ. Οι μόνοι επεξεργαστές για DDR5 είναι οι Intel 12ης γενιάς, γι’αυτό ακόμα έχουμε υψηλές τιμές σε προϊόντα όπως είναι οι μνήμες. Επίσης οι μόνες μητρικές για DDR5, είναι όπως είπαμε είναι οι Z690.

Οι φοβερές μνήμες της Gskill με DDR5, με κάνουν να αναθεωρώ αν αξίζει η αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς.
Πανέμορφο και αποδοτικό κιτ μνημών DDR5.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Οι Intel 12ης γενιάς είναι Vfm σε γενικές γραμμές, ολόκληρη η σειρά τους. Συγκεκριμένα ο i5 12600k που αναφέραμε, είναι εξαιρετικός για gaming και σε οκ τιμή. Οι συμβιβασμοί αρχίζουν όσον αφορά τη μητρική, που είναι συμβατή με τους νέους επεξεργαστές της Intel, καθώς η τιμή της είναι λιγάκι τσιμπημένη σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Τέλος οι DDR5 μνήμες, είναι τελείως απρόσιτες σε τιμές και σε καμία περίπτωση Vfm γι’αυτά που προσφέρουν κάνοντας την αναβάθμιση μη υποφερτή. Βέβαια συζητάμε για τεχνολογία αιχμής και ουσιαστικά σε μονοπώλειο καθώς ακόμα αναμένονται οι AM5 της AMD, άρα και μονόδρομος αν θέλεις σήμερα να απολαύσεις τις συγκεκριμένες δυνατότητες. Η άποψη μου, είναι να μην αναβαθμίσεις σε 12ης γενιάς επεξεργαστή της Intel ακόμα και να περιμένεις.

Σε βοήθησε το παραπάνω άρθρο; Μην ξεχάσεις φεύγοντας να κάνεις εγγραφή στο newsletter μας εδώ!

By Themis

Ο τομέας της τεχνολογίας, δικτύων και υπολογιστών, είναι οι αδυναμίες μου, καθώς και τα ενθουσιώδεις PC builds. Μέσω του Blog θα μοιραστώ μαζί σας ιδέες, προτάσεις αλλά και λύσεις, για να ταξιδέψουμε μαζί στον κόσμο της τεχνολογίας.

2 thoughts on “Αναβάθμιση σε επεξεργαστή Intel 12ης γενιάς.”

Αφήστε μια απάντηση